Новини

Питання “Доступних ліків”

24.07.2017

Відповідно до доручення Кабінету Міністрів України спеціалістами  Сектору контролю за регульованими цінами Головного управління  Держпродспоживслужби у Львівській області забезпечено реалізацію Урядової програми «Доступні ціни» в області,  шляхом проведення постійного моніторингу застосування державних регульованих цін на лікарські засоби, які внесені до реєстру лікарських засобів,  вартість яких підлягає відшкодуванню.

Так, спеціалістами Сектору контролю за регульованими цінами налагоджено співпрацю з 13 найбільшими фармацевтичними фірмами області для забезпечення щомісячного аналізу розмірів граничних оптово-відпускних та роздрібних цін, а також розмірів застосованих постачальницько-збутових та торгових (роздрібних) надбавок на лікарські засоби, що включені до програми «Доступні ліки». У Львівській області моніторингом охоплено 238 аптечних закладів, що в червні 2017 року  становило 27% від загальної кількості аптечних закладів охопленим моніторингом по Україні.

Отже, на сьогодні вже  проаналізовано більше 34 тисячі цін на лікарські засоби та забезпечено дотримання  аптечними закладами граничних оптово-відпускних та роздрібних цін області вимог законодавства у сфері ціноутворення.

Для забезпечення позитивного ефекту від впровадженого Урядом референтного ціноутворення та програми реімбурсації, що  дає можливість населенню отримувати лікарські засоби за доступними цінами, за результатами здійсненого моніторингу у червні 2017 року 10-м підприємствам оптової торгівлі надані листи-приписи щодо дотримання ними граничних рівнів постачальницько-збутових надбавок.

Разом з тим, якщо у Вас виникають питання щодо ціноутворення на лікарські засоби, просимо, за  допомогою звертатись в Головне управління Держпродспоживслужби у Львівській області (м. Львів, вул. Вітовського, 18).

У разі подання  звернення обов»язково  вказувати та  додавати:

– назву лікарських засобів, щодо яких зросли ціни;

-назву, адресу та ЄДРПОУ суб’єкта господарювання, що здійснює реалізацію лікарських засобів (дану інформацію можна отримати на стенді «Куток споживача»);

– документи, що підтверджують застосування завищених цін ( чеки, квитанції).

Відбувся семінар по впровадженню систем безпечності продуктів харчування

07.07.2017

06 липня 2017 року о 10.00 год. в актовому залі Львівської регіональної державної лабораторії ветеринарної медицини відбувся семінар на тему: «Впровадження та застосування постійно діючих процедур, що засновані на принципах системи аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках (НАССР), організація проведення моніторингових досліджень». У семінарі взяли участь керівники управлінь Держпродспоживслужби в районах та містах, державні інспектори відділів безпечності харчових продуктів і ветеринарії, керівники підприємств та відповідальні особи за впровадження системи НАССР.

В ході семінару Юрієм Оглашенним – експертом з НАССР та простежуваності – були надані практичні поради з впровадження процедур, заснованих на принципах НАССР та виконання вимог харчового законодавства. Окрема увага приділялася процедурам, які забезпечують ефективність системи НАССР – простежуваність, коригувальні заходи, вилучення, відклик, навчання персоналу, процедури валідації та верифікації як інструмент внутрішнього контролю операторів ринку, оцінювання їх впровадження.

Директор з якості ПАТ Львівський холодокомбінат Наталія Матис, на прикладі підприємства, розказала про впровадження процедур, заснованих на принципах НАССР при виробництві морозива.

Друга частина семінару була побудована на розгляді процедури здійснення відбору зразків, організації та виконанні Плану державного моніторингу залишків ветеринарних препаратів та забруднювачів у живих тваринах і необроблених харчових продуктах тваринного походження. Плану державного моніторингу залишків ветеринарних препаратів та забруднювачів у живих тваринах та необроблених харчових продуктах тваринного походження.

У заході взяли участь понад 100 учасників, серед яких оператори ринку продуктів харчування, зокрема виробники сільськогосподарської продукції.

 

Колектив Головного Управління Держпродспоживслужби у Львівській області взяв участь у святкуванні 21 –ї річниці Дня Конституції України.

29.06.2017

Урочисті заходи розпочалися біля пам’ятника В′ячеславу Чорноволу з покладання квітів до монумента керівництвом області та представниками громадськості. Також віддали шану Тарасові Шевченку.

На площі перед пам’ятником Т. Шевченку одразу сотня найкращих танцювальних пар Львівщини виконала український гопак. Це наймасштабніше виконання українського народного танцю за участю найкращих хореографічних колективів Львівської області.

 

Ситуація із захворюваннями ботулізмом залишається загостреною.

29.06.2017

За оперативними повідомленнями Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів ситуація  в Україні із захворюваннями серед населення ботулізмом залишається загостреною. Станом на 20.06.17р. зареєстровані 41 випадок захворювання на ботулізм серед населення, із них шість випадків – летальні (Донецька, Черкаська, Сумська, Полтавська області та м. Київ). Основна причина загострення ситуації із захворюванням на ботулізм криється у недотриманні технології виробництва, умов зберігання та реалізації продукції.

За поточний рік у Львівській  області зареєстровані 5 випадків ботулізму (Жидачівський, Жовківський, Буський райони, м.Львів), пов’язані з вживанням м’ясних консервів домашнього приготування (паштет свинячий, тушонка свиняча), а також копченою рибою, оселедцем соленим підкопченим. Двоє захворілих у теперішній час знаходяться на стаціонарному лікуванні в КЗ ЛОР «Львівська обласна інфекційна клінічна лікарня».

З метою недопущення епідемічних ускладнень в області, які пов’язані з споживанням небезпечних в епідемічному відношенні харчових продуктів, населенню необхідно пам’ятати про заборону купувати в місцях стихійної торгівлі та на агропродовольчих ринках м’ясних та рибних продуктів домашнього виготовлення, в т.ч. герметично закритих в банки. Не слід купувати та споживати м’ясні та рибні продукти невідомого походження на агропродовольчих ринках, в місцях стихійної торгівлі, які реалізуються невідомими особами з порушеннями: без відповідних товаросупровідних документів, з землі, без дотримання належних температурних умов.

СОРТОВА СЕРТИФІКАЦІЯ НАСІННИЦЬКИХ ПОСІВІВ ЗА СХЕМАМИ ОЕСР

29.06.2017

Згідно рішення Ради Організації економічного співробітництва та розвитку (ОЕСР) від 16 листопада 2009 року Україна приєднана до Насіннєвих схем OECР по зерновим, кукурудзі та сорго та має можливість брати участь у світовій торгівлі насінням , використовуючи етикетки ОЕСР.

Насіннєві схеми ОЕСР включають наступні схеми:

Зернові Кукурудза та сорго

Злакові трави і бобові

Хрестоцвіті та інші олійні, прядивні

Буряк кормовий та цукровий

Конюшина підземна та інші подібні види

Овочеві культури

Приєднання України до Насіннєвих схем ОЕСР законодавчо врегульовано Законом України від 15 лютого 2011 року № 3019-IV «Про приєднання України до Схеми сортової сертифікації насіння зернових культур, Схеми сортової сертифікації насіння кукурудзи та сорго Організації економічного співробітництва та розвитку» та передбачає подальше проведення в Україні сортової сертифікації відповідно міжнародних норм та методичних вимог.

Відповідно до заявки України розглянутої на засіданні ОЕСР 12 червня 2014 року та Рішення Секретаріату ОЕСР від 19 грудня 2014 року № С(2014)154 Україна розширила участь у схемах сортової сертифікації насіння ОЕСР призначеного для міжнародної торгівлі, зокрема Схемі по насінню хрестоцвітих та інших олійних або прядивних культур.

На сьогодні Мінагрополітики проходить внутрішньодержавну процедуру розширення участі у схемах сортової сертифікації ОЕСР, зокрема Схемі по насінню хрестоцвітих та інших олійних або прядивних культур.

Насіннєвими схемами ОЕСР передбачено дві процедури сортової сертифікації. Перша з них – це тестування рослин або перевірення їх на сортову ідентичність і чистоту на спеціально закладених контрольних ділянках, друга – це власне апробація сортових посівів або за визначенням ОЕСР – інспектування їх. Крім того, за необхідності проводять ще й лабораторний сортовий контроль насіння за їхньою морфологічною структурою, анатомічною будовою, кольором, антоціановим забарвленням колеоптиле – у жита, реакцією насінин на фенол – у пшениці тощо. Іноді використовують електрофорез запасних білків і навіть контроль за ДНК (полімеразо-ланцюговою реакцією).

Тестування рослин на контрольних ділянках проводять для того, щоб переконатися, що той чи інший зразок, відібраний від певної партії насіння, відповідає заявленому сорту і є однорідним за сортовою чистотою. Без такої перевірки жодна партія не може надходити на міжнародний ринок насіння.

За насіннєвими схемами ОЕСР проводять такі випробування насіння на контрольних ділянках:

–  попередній контроль;

– пост-контроль;

– позасезонний контроль.

За попереднього контролю насіння на контрольній ділянці висівають водночас з основним посівом або раніше за нього. Пост-контроль дає можливість проконтролювати партію насіння лише через рік після збирання врожаю. Але він має значення, якщо насіння й надалі розмножатиметься для отримання наступної генерації. Позасезонний контроль проводять для того, щоб отримати інформацію про сортову чистоту (типовість), не чекаючи завершення вегетаційного періоду. Це стосується переважно батьківських компонентів гібридів, урожай яких отримують у позасезонний період року.

Тестування рослин на контрольних ділянках має суттєві переваги перед польовим інспектуванням сортових посівів. По-перше, воно дає можливість більш детально досліджувати рослини протягом майже усього вегетаційного періоду, порівнюючи їх з рослинами „стандартного” зразка, який висівається в одному блоці з ділянками, на яких випробовуються насіння інших зразків (проб) того ж самого сорту чи батьківської форми. По-друге, рослини досліджуються не лише за окремими сортовирізняльними ознаками, які виявляються під час польового інспектування, а й за цілим комплексом ознак, які можуть змінюватися у процесі вегетації рослин. За схемою ОЕСР, їх, наприклад, у пшениці м’якій понад 20, у ячменю – більше 23. Це і габітус рослин, і наявність антоціанового забарвлення сходів та окремих органів, наявність або відсутність воскового нальоту, товщина стінки соломини та ін.

Польове інспектування є другою після тестування рослин на контрольних ділянках процедурою для встановлення ідентичності сорту і визначення сортової чистоти (типовості). На відміну від вітчизняної методики його проводить не створена за наказом комісія, а офіційний (для посівів добазового й базового насіння) або неофіційний (для посівів сертифікованого насіння) інспектори, наділені відповідними повноваженнями. Вони повинні переконатися, що насінницький посів виявляє ознаки заявленого сорту, а сам посів за сортовою чистотою або типовістю відповідає вимогам нормативного документа.

Перед інспектуванням інспекторові надаються результати тестування рослин на контрольних ділянках, з якими він звіряє дані польового інспектування. Вони не завжди співпадають. Причиною цього може бути:

–  застосування на посівах хімічних речовин (гербіцидів, пестицидів, інсектицидів), які спричиняють мінливість сортовирізняльних ознак;

–  наявність самосійних рослин (падалиці) попередньої культури в основному посіві;

–  відсутність сортових і видових прополювань;

–  поява короткочасних ознак в процесі вегетації рослин контрольної ділянки, які не фіксуються за інспектування основного посіву;

–  механічне або біологічне засмічення насіння.

А тому інспектор, порівнюючи дані, отримані за тестуванням рослин й польового

різних місцях інспектування, вивчає причини їх неспівпадання, перш ніж прийняти рішення про використання посіву на насіннєві цілі.

Для підтвердження ідентичності сорту виробник насіннєвої продукції повинен зберегти і представити інспекторові етикетки від паковань насіння, яким засіяно поле, надати необхідні документи на нього. Крім того, інспектор обстежує достатню кількість рослин в посіву, порівнюючи їх з офіційним описом сорту.

Якщо за результатами попереднього обстеження посів підлягає інспектуванню, інспектор визначає кількість пробних ділянок і порядок їх розміщення на посіві. Розмір пробної ділянки, наприклад, зернових культур – 20м2, їх кількість не менше 10, якщо гранична площа не перевищує 10 гектарів. Якщо посів перевищує цю площу, останню ділять на частини розміром до 10 га і кожну з них інспектують окремо.

1...123...89101112...151617...34