Новини

До відома суб’єктів насінництва та розсадництва

31.01.2018
До відома суб’єктів насінництва та розсадництва,  які планують займатися вирощуванням та реалізацією насіння та садивного матеріалу  Відділ  нагляду в насінництві  та розсадництві  Управління  фітосанітарної  безпеки ГУ Держпродспоживслужби у Львівській області нагадує , що  затверджено форми  заяв  про включення юридичної/ фізичної  особи  до Державного реєстру  суб’єктів насінництва та розсадництва та форми заяв про внесення  змін до відомостей про юридичну/фізичну  особу, які містить Державний реєстр суб’єктів насінництва та розсадництва  наказом Міністерства аграрної політики та продовольства України від 13.06.2016 року «Про затвердження форм заяв, які подаються для включення заявника до Державного реєстру суб’єктів насінництва та розсадництва та для внесення змін до відомостей, які містить такий реєстр».

Згідно Закону України « Про охорону прав на сорти рослин»   (  Стаття 39. Майнові права інтелектуальної власності на сорт  рослин: пункт 1 « Майновими правами інтелектуальної власності на сорт рослин є право володільця патенту на використання сорту та виключне право на дозвіл чи заборону використання сорту іншими особами»)    суб’єкти насінництва та розсадництва     укладають  ліцензійну угоду з власником сорту, в якій передбачається обсяг прав, що передаються: право на виробництво або відтворення (розмноження),  доведення до кондиції з метою розмноження, пропонування до продажу і/або продаж, продаж або інший комерційний обіг, зберігання для будь-якої із зазначених цілей тощо.

Згідно Закону України «Про насіння і садивний матеріал»  стаття 15  Введення в обіг насіння і садивного матеріалу: «Насіння і садивний матеріал вводяться в обіг після їх сертифікації. Сертифікати на насіння або сертифікати на садивний матеріал можуть бути видані, якщо:

-насіння та/або садивний матеріал належить до сорту, занесеного до Реєстру сортів рослин України;

-насіння за сортовими або посівними якостями відповідає вимогам законодавства у сфері насінництва та розсадництва;

-садивний матеріал за сортовими або товарними якостями відповідає вимогам законодавства у сфері насінництва та розсадництва».

Стаття 17 Визначення сортових і посівних якостей насіння і садивного матеріалу: «Визначення сортових якостей насіння і садивного матеріалу здійснюється шляхом інспектування, ділянкового та лабораторного сортового контролю на відповідність сорту морфологічним ознакам, визначеним при його реєстрації.

Кожна партія насіння і садивного матеріалу для реалізації повинна супроводжуватися сертифікатами: насіння – сертифікатом, що засвідчує його сортові якості, та сертифікатом, що засвідчує його посівні якості; садивний матеріал – сертифікатом, що засвідчує його сортові якості, та сертифікатом, що засвідчує його товарні якості.

За результатами визначення сортових якостей аудитор з сертифікації (агроном-інспектор) видає акт польового оцінювання, який є підставою для видачі сертифіката, що засвідчує сортові якості насіння та/або садивного матеріалу.

Визначення посівних якостей насіння та/або садивного матеріалу шляхом аналізування проб, відібраних від партій насіння та/або садивного матеріалу, здійснюється лабораторіями центрального органу виконавчої влади, що забезпечує реалізацію державної політики у сфері нагляду (контролю) в агропромисловому комплексі.

Визначення посівних якостей насіння або товарних якостей садивного матеріалу здійснюється органом з оцінки відповідності шляхом аналізу проб, відібраних від партій насіння та/або садивного матеріалу аудиторами з сертифікації (агрономами-інспекторами).

Якщо за результатами аналізу проб насіння та/або садивний матеріал відповідають вимогам законодавства у сфері насінництва та розсадництва, на таке насіння та/або садивний матеріал видаються сертифікати, що засвідчують посівні якості насіння або товарні якості садивного матеріалу».

Згідно Порядку проведення сертифікації, видачі та скасування сертифікатів на насіння та/або садивний матеріал : пункт 13  « Роботу з визначення сортових якостей насіння і садивного матеріалу (польове оцінювання) категорій добазового і базового насіння та категорій вихідного і базового садивного матеріалу виконує виключно аудитор із сертифікації (агроном-інспектор), який є посадовою особою органу із сертифікації або його підрозділу».

Пункт  14  «До польового оцінювання насіннєвих посівів або маточних насаджень багаторічних рослин можуть залучатися у разі потреби селекціонери або представники володільця патенту та/або власника майнового права інтелектуальної власності на поширення сорту» .

Пункт  18 « На підставі акта польового оцінювання орган із сертифікації або його підрозділ, до якого заявником подано заявку на визначення сортових якостей насіння і садивного матеріалу, оформляє сертифікат, що засвідчує сортові якості насіння або садивного матеріалу, згідно з встановленою формою, видає його заявнику не пізніше десяти робочих днів після попередньої оплати за його видачу та вносить відповідні дані до Реєстру сертифікатів на насіння та/або садивний матеріал».

Пункт 26  «Якщо за результатами аналізу проб насіння або садивний матеріал відповідають вимогам законодавства у сфері насінництва та розсадництва, органом з оцінки відповідності видаються сертифікати, що засвідчують посівні якості насіння або товарні якості садивного матеріалу, згідно з встановленою формою та вносяться відповідні дані до Реєстру сертифікатів на насіння та/або садивний матеріал.

Сертифікат, що засвідчує посівні якості насіння або товарні якості садивного матеріалу, видається не пізніше п’яти робочих днів з дня отримання протоколу випробування».

Відділ  нагляду в насінництві  та розсадництві  Управління  фітосанітарної  безпеки ГУ Держпродспоживслужби у Львівській області  надіється на розуміння та дотримування нормативно- законодавчої бази суб’єктами насінництва та розсадництва і розуміння того, що до обов’язків суб’єктів насінництва та розсадництва, крім іншого, відносяться обов’язки щодо ведення насінницької документації по кожному сорту рослин з дотриманням умов терміну її зберігання підприємством, який повинен складати не менше, ніж три роки, а також щодо відшкодування матеріальних збитків споживачу у разі реалізації йому некондиційного насіння.

Інформація про випадки ботулізму

31.01.2018

25.01.18р.  в  КЗ ЛОР «Львівська обласна інфекційна клінічна лікарня»   з симптомами сухості  слизових, двоїння в очах поступила мешканка Жовківського району. Попередній   діагноз ботулізм ?  В їжу  вживала гриби консервовані власного виготовлення.

З початку 2018 р. у Львівській області зареєстровано 4 випадки ботулізму. Захворіли мешканці Стрийського, Жидачівського, Самбірського та Жовківського районів.

Інформація щодо санепідситуації із захворюваності на грип та ГРВі у Львівській області

29.01.2018
За підсумками моніторингу, проведеного ДУ «Львівський обласний лабораторний центр МОЗ України», впродовж першого тижня поточного року (01.01- 07.01.18р.) спостерігається тенденція до зменшення  кількості хворих на грип та гострі респіраторні вірусні інфекції. За вказаний період на Львівщині захворіло 7585 осіб, що на 1279 вип. менше , у порівнянні з попереднім тижнем. Інтенсивний показник захворюваності становить 301,1 при епідемічному порозі 454,78. Питома вага захворівших дітей до 17 років становить 59,8% (захворіло дітей до 17 років- 4537 осіб).

У м.Львові за вказаний період захворіло 2890 осіб (1-й тиждень 2018р.) та 3184 особи (52 тиждень 2017р.), інтенсивний показник на 52 тижні був 384,7 при епідемічному порозі 685,89. Питома вага захворівших дітей до 17 років на першому тижні поточного року склала 55,9%.  Перевищення епідемічних порогів у вікових групах не зареєстровано.

Протягом першого тижня було госпіталізовано з діагнозом ГРВі в інфекційні стаціонари області 154 особи (2%), у тому числі 114 дітей віком до 17 років.

Вірусологічною лабораторією ДУ «ЛОЛЦ МОЗ України» методом полімеразно-ланцюгової реакції з початку епідемічного сезону досліджено 82 зразки матеріалу від пацієнтів з підозрою на грип та ГРВі. У 6 осіб виявлено РНК вірусу грипу В. Серед збудників ГРВі виявлено РНК риновірусів, ДНК аденовірусів та РНК парагрипу П типу.

В Україні пройшли перереєстрацію наступні вакцини проти грипу: «Інфлувак» (виробник Нідерланди), «Інфлуензе Ваксин» (Китай), «Джесі ФЛЮ» (Корея) і «Ваксігрип» (Франція). Станом на 05.01.18р. охоплено профілактичними щепленнями проти грипу 3845 осіб, в т.ч. з групи ризику 3403 особи.

Заклади ресторанного господарства та ймовірність інфікування ГКІ

24.01.2018
Інформуємо, що Держпродспоживслужбою Львівської області завершено епідрозслідування випадків кишкових захворювань працівників Львівської залізниці, котрі у кількості 36 осіб святкували новорічний корпоратив у ресторані ФОП Семчук Ю.І. (готельно-ресторанний комплекс «Арго»).

Згідно даних лабораторних досліджень продуктів харчування, змивів, що відбирались фахівцями Держпродспоживслужби та проводились Львівською регіональною лабораторією ветеринарної медицини та ДУ «Львівський обласний лабораторний центр МОЗ України» відхилень не виявлено.

Захворілі споживали на корпоративі принесені кремові вироби власного виробництва.

Залишки страв з банкету, у т.ч. кондитерські та кулінарні вироби, клієнтами ресторану були забрані для подальшого споживання. Умови зберігання та терміни споживання останніх невідомі.

Факти приносу та споживання страв (продуктів) власного виробництва під час святкування подій у закладах громадського харчування є частим порушенням, що фіксуються, у т.ч. при розслідуванні спалахів гострих кишкових інфекцій.

Проте, незважаючи на обізнаність, суб’єкти господарювання не приділяють належної уваги вищезгаданим фактам, у т.ч. щодо епіднебезпечної продукції з обмеженими термінами реалізації та особливими умовами зберігання. Умови  виготовлення такої продукції невідомі.

Ймовірність непричетності закладу до випадків захворювань працівників Залізниці підтверджується відсутністю звернень за меддопомогою інших клієнтів, що в цей період проживали та харчувались у ресторані.

Вважаємо за доцільне взяти до уваги вищевикладену інформацію населенню та працівникам об’єктів ресторанного господарства, що надають послуги з організації банкетів.

Інформація про випадки ботулізму та його профілактика

24.01.2018
Повідомляємо, що згідно інформацій КЗ ЛОР «Львівська обласна інфекційна клінічна лікарня» з початку 2018 р. у Львівській області зареєстровано 3 випадки ботулізму, тоді як за весь 2017 р. зареєстровано 6 випадків. Захворіли мешканці Стрийського, Жидачівського та Самбірського районів. Всі постраждалі вживали м»ясні консерви домашнього виготовлення. Поступили в інфекційний стаціонар зі скаргами на сухість в роті, виражену загальну слабість, порушення ковтання, порушення зору. Стан при поступленні середньої важкості.

        Профілактика «Ботулізму»

У питаннях профілактики ботулізму основним є дотримання чистоти сировини. Тому, чим чистіше відмито городину перед консервуванням, чим ретельніше промита риба перед засолом, тем менше ймовірність потрапляння до продукту збудника ботулізму. Рибу перед засолом у домашніх умовах необхідно звільнити від нутрощів, ретельно промити зовнішню й внутрішню поверхні. Гриби складно повністю звільнити від мікрочастинок ґрунту, тому не рекомендується консервувати їх у герметично закритих банках у домашніх умовах. При домашньому консервуванні, особливо овочів, що містять мало природної кислоти, необхідно додавати за рецептурою оцтову, лимонну кислоти, тому що збудник ботулізму не любить кисле середовище. Важливо добре стерилізувати банки й кришки безпосередньо перед закладкою в них продуктів. Найменше здуття кришки — причина для категоричної відмови від уживання в їжу вмісту даної банки. Також необхідно категорично виключити придбання виготовлених у домашніх умовах консервів, в’яленої, копченої, солоної риби й інших продуктів харчування в місцях несанкціонованої торгівлі у приватних осіб.

У випадку виявлення перших ознак харчового отруєння (слабкість, підвищення температури тіла, нудота, біль в животі, блювання, пронос тощо) не можна займатись самолікуванням, а терміново звернутися до найближчої лікувальної установи за допомогою медпрацівників.

   Пам’ятайте: хворобу легше попередити, ніж лікувати. Будь-яке отруєння не проходить безслідно. Бережіть своє здоров’я і здоров’я близьких, а особливо дітей.

Прислухайтесь до вищевказаних порад.

1...123...89101112...151617...43