Новини

Сказ у м. Винники

22.07.2016

14 липня 2016 року лисиця забігла на при будинкову територію по вулиці Львівська, 5а, м. Винники. Дана тварина нанесла покус собаці та 2 котам гр. Бикова В.І., після чого була вбита.

При дослідженні патматеріалу у Львівській регіональній державній лабораторії ветеринарної медицини виявлено специфічні свічення характерні для вірусу сказу (Звіт про результати дослідження патологічного (біологічного) матеріалу № 000670 п.м./16 від 15 липня 2016 року).

Розпорядженням міського голови м. Винники від 18.07.2016 року № 50 на місто Винники накладено карантинні обмеження по сказу, затверджено план заходів щодо локалізації та ліквідації вогнища сказу серед тварин на території м. Винники.

Спеціалістами Львівської міської державної лікарні ветеринарної медицини проводиться подвірний обхід та вакцинація собак і котів проти сказу у м. Винники, встановлено постійний нагляд за тваринами.

Здійснюється відловлювання бродячих собак і котів.

У приміській зоні м. Винники з метою проведення моніторингу сказу у лисиць буде проведено їх відстріл.

Значна робота приділяється роз’яснювальній роботі серед населення.

З початку року у Львівській області зареєстровано 14 випадків сказу, в тому числі серед лисиць 9 випадків, собак – 2, котів – 3. У м. Винники це вже 3-й випадок сказу серед лисиць. Перших два випадки були у травні та серпні місяцях 2015 року.

Проведення навчального тренінг-семінару по африканській чумі свиней в районах Львівської області

22.07.2016

З метою вивчення епізоотичної ситуації щодо африканської чуми свиней в Україні та проведення заходів щодо недопущення, профілактики АЧС в районах згідно до чинних нормативних документів Головним управління Держпродспоживслужби у Львівській області будуть проведені навчальні тренінг-семінари.

До тренінг-семінарів залучені спеціалісти відділу організації протиепізоотичної роботи Управління безпечності харчових продуктів та ветеринарії ГУ ДПСС у Львівській області; спеціалісти Львівської регіональної державної лабораторії ветеринарної медицини.

В кінці липня – на початку серпня 2016 року тренінг-семінари будуть проведені у 10 районах області, в яких зосереджені свиноферми.

Аудит Львівської регіональної державної лабораторії ветеринарної медицини експертами з Євросоюзу.

22.07.2016

З 11 по 15 липня 2016 року у Львівській регіональній державній лабораторії ветеринарної медицини відбувся аудит, який проводили експерти Національного інституту оцінки ризику харчової продукції та ветеринарії Литви Гедиміна  Прідоткас та Інга Ярмалайт. Аудит проводився в рамках проекту Твіннінг «Безпечність харчових продуктів». Головна мета проекту – Узгодження санітарних та фітосанітарних заходів в рамках угоди про асоціацію між Україною та Європейським Союзом.

Під час аудиту перевірялася робота персоналу лабораторії, який проводить дослідження згідно Плану державного моніторингу залишків ветеринарних препаратів та інших забруднювачів у живих тваринах, необроблених харчових продуктах тваринного походження. Розглядалися питання валідації та використання методів випробувань. Перевірялися методи випробувань на:

-сульфаніламіди

-тіреостатики

-хлорамфенікол

-бета-агоністи

-метаболітинітрофуранів

-токсичні елементи

-пестициди.

Також проводилась оцінка відповідності вимогам ДСТУ ISO 17025:2006 розробленої документації системи управління та її функціонування в лабораторії. Критичних зауважень під час аудиту литовськими експертами не було.

Про випадок групового захворювання в кафе «Імперія»

20.07.2016

Фахівцями Держпродспоживслужби у Львівській області завершено розслідування причин та умов виникнення спалаху групового інфекційного захворювання після  святкування хрестин у кафе «Імперія» ПП «Тарокс» розміщеного по  вул. Торфяна, 4 у м. Львові, який виник 05.07.16 р. Кількість постраждалих осіб: 24 особи, в т.ч. дітей віком до 17 років – 2 особи. Госпіталізовано 19 осіб (в т.ч 2 дітей віком до 17р.) у стані середньої важкості з діагнозом  гостра кишкова інфекція. Заключний діагноз: у 7-ми хворих – «сальмонельоз», підтверджено бактеріологічно, у 12-ти хворих діагноз «сальмонельоз»-   клінічно.

Виникнення спалаху групового інфекційного захворювання  пов’язане з харчуванням в  кафе  «Імперія» ПП «Тарокс» (м. Львів, вул. Торфяна, 4).

За результатами мікробіологічного дослідження змивів, відібраних під час  проведення розслідування спалаху, виділені умовно-патогенну мікрофлору. Результати лабораторних досліджень свідчать про незадовільні  санітарно-гігієнічні умови виробництва харчових продуктів, недотримання режиму миття столового посуду, можливе вторинне інфікування готової продукції.

Ймовірною причиною виникнення групового інфекційного захворювання сальмонельозом послужило недотримання на виробництві санітарно-гігієнічного режиму, недотримання вимог окремої обробки сировини та готової продукції, вторинне інфікування готової продукції умовно-патогенною мікрофлорою, недотримання режиму термічної обробки кулінарних виробів з м’яса, птиці,  риби, використання небезпечної в епідемічному відношенні сировини, в т.ч. використання кулінарних виробів, виготовлених у домашніх умовах.

Фахівцями Управління Держпродспоживслужби у м. Львові направлено лист  у Львівську місцеву прокуратуру №2 щодо ініціювання для розгляду в суді питання про припинення роботи даного кафе  до усунення порушень санітарного законодавства.

Про випадок групового захворювання серед відпочиваючих у готельному комплексі «Гранд Резорт»

15.07.2016

Фахівцями Держпродспоживслужби у Львівській області завершено розслідування причин та умов виникнення спалаху групового інфекційного захворювання серед дітей, які відпочивали у готельному комплексі «Гранд Резорт» у с. Басівка Пустомитівського району Львівської області. Троє дітей віком 9,11 та 13 років були госпіталізовані 08.07.2016 р. з діагнозом «Гостра кишкова інфекція», які виписані  09.07.16 р. на вимогу батьків для подальшого лікування за місцем проживання. На момент виписки стан усіх хворих середньої важкості з позитивною динамікою. Заключний діагноз – гостра кишкова інфекція невстановленої етіології.

Виникнення спалаху групового інфекційного захворювання  пов’язане з харчуванням в закладі ресторанного господарства  готельного комплексу «Гранд Резорт» ЛФ ТОВ «Інтертрансгруп».

За результатами мікробіологічного дослідження харчових продуктів та змивів, відібраних під час проведення розслідування спалаху, виділено умовно-патогенну мікрофлору.

Результати лабораторних досліджень свідчать про порушення санітарно-гігієнічних умов виробництва харчових продуктів та недотримання правил особистої гігієни працівниками закладу ресторанного господарства.

Ймовірною причиною виникнення групового інфекційного захворювання гострою кишковою інфекцією послужило недотримання на виробництві санітарно-гігієнічного режиму, вторинне інфікування готової продукції умовно-патогенною мікрофлорою, недотримання вимог окремої обробки сировини та готової продукції, використання небезпечної в епідемічному відношенні сировини (м’ясо куряче).

1...123...3233343536...3940...40