Новини

Про спалах харчової токсикоінфекції в кафе «Софія» с.Суходоли Бродівського району Львівської області

03.09.2018

Згідно  термінового повідомлення від Львівського обласного центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф, в Бродівську центральну районну лікарню 02.09.2018 року госпіталізовано 4 дорослі особи із симптомами харчової токсикоінфекції, які 01.09.2018 року святкували день народження в кафе «Софія» ПП Кушпета Н.Б. за адресою: с.Суходоли Бродівського району Львівської області. Станом на 03.09.2018 року всього госпіталізовано 8 осіб, з них 3 дітей – віком 5р., 17р. та 17р. Стан пацієнтів середньої важкості. В їжу вживали різноманітні салати з майонезом,  рибні та  м’ясні страви, десерти.

На підставі наказу начальника Головного управління Держпродспоживслужби у Львівській області від  02.09.2018р спеціалістами Управління державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Головного управління Дердпродспоживслужби у Львівській області, Бродівського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби у Львівській області  спільно із Бродівським міжрайонним відділом ДУ «Львівський обласний лабораторний центр МОЗ України» розпочато комплекс протиепідемічних заходів з розслідування та локалізації спалаху.

Ситуація перебуває на контролі Головного управління Держпродспоживслужби у Львівській області.

 

 

 

 

 

ПАМ’ЯТКА для операторів ринку, що провадять діяльність з виробництва та/або обігу харчових продуктів у закладах громадського харчування та закладах швидкого харчування

29.08.2018

Відповідно до Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів»: 

1.     Державна реєстрація потужностей операторів ринку

Державній реєстрації підлягають потужності з виробництва та/або обігу харчових продуктів, на які не вимагається отримання експлуатаційного дозволу. Обов’язок отримання експлуатаційного дозволу не поширюється в частині відповідної діяльності на операторів ринку, які здійснюють експлуатацію закладів громадського харчування та закладів роздрібної торгівлі, що відповідають вимогам, встановленим Кабінетом Міністрів України. До моменту встановлення таких вимог цей виняток поширюється на всі заклади громадського харчування та заклади роздрібної торгівлі. Оператор ринку зобов’язаний подати (надіслати) до Головного управління Держпродспоживслужби у Львівській області заяву про державну реєстрацію потужності. Державна реєстрація потужностей здійснюється шляхом внесення відповідної інформації до реєстру на безоплатній основі. (більше)

В Головному управлінні Держпродспоживслужби у Львівській області відбулася розширена нарада

22.08.2018

22 серпня 2018 року в Головному управлінні Держпродспоживслужби у Львівській області (далі – Головне управління) при начальнику Головного управління Баркиту Є.Є. відбулась розширена нарада за участі керівників міських та районних структурних підрозділів Головного управління, директорів Львівської регіональної державної лабораторії ветеринарної медицини та Пустомитівської міжрайонної державної лабораторії  Держпродспоживслужби, а також представниками Державної установи «Львівський обласний лабораторний центр МОЗ України» на чолі з в. о. директора – Когутом О.М.

На розширеній нараді заслухано та обговорено актуальні питання здійснення заходів державного нагляду (контролю) із застосуванням запланованого обсягу моніторингових лабораторних досліджень та  інструментальних вимірювань на основі тендерних угод. Підведено  підсумки проведеної спільної роботи за 8 місяців 2018 року в розрізі районів та міст Львівської області, за результатами яких заслухано доповіді керівників структурних підрозділів Головного управління щодо показників діяльності.

Проаналізовано епізоотичну ситуацію у Львівській області в частині здійснення моніторингових лабораторних досліджень по АЧС та грипу птиці.

Проведено розбір показників та обговорення виявлених порушень вимог чинного законодавства за результатами комісійних обстежень закладів швидкого харчування, здійснених у Львівській області на виконання Рішення обласної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій.

 

Про завершення рорзслідування спалаху ГКІ серед відвідувачів кафе-бару «Степ-Леон» в м. Стрий

21.08.2018

Всі 7 постраждалих в результаті харчування 04.08.18 р. в кафе-барі «Степ-Леон» виписані з інфекційних стаціонарів області в задовільному стані з діагнозом харчова токсикоінфекція, гостра кишкова інфекція.

Фахівцями Стрийського міського управління спільно зі Стрийським міськрайонним відділом ДУ «Львівський обласний лабораторний центр МОЗ України» проведено розслідування спалаху та вжито заходів щодо його локалізації. В ході перевірки кафе-бару виявлено ряд суттєвих порушень санітарно-гігієнічних вимог (порушуються умови технологічного процесу приготування страв, не дотримується товарне сусідство при зберіганні продуктів в холодильному обладнані, недостатньо розділового інвентаря, технологічного обладнання, керівництвом закладу дозволено споживання страв, принесених відвідувачами з собою, тощо).

У зразках вареної курки та в змивах з об’єктів навколишнього середовища, відібраних на дослідження, виділено стафілокок ауреус, в зразках кондитерського виробу (торт) та рибі – умовно-патогенну мікрофлору (клебсіела, протей вульгарний). При обстеженні персоналу – у двох  виділено стафілокок ауреус у інших двох (клебсіела пневмонія, протей вульгарний відповідно).

Ймовірною причиною  виникнення спалаху є носії та забруднені харчові продукти.

За результатами перевірки дано припис про усунення виявлених порушень, прийнято Рішення Головного державного інспектора у Львівській області «Про тимчасове припинення виробництва та обігу харчових продуктів у кафе-барі «Степ-Леон», складено протокол про порушення законодавства на оператора потужності, винесена постанова про притягнення до адмінвідповідальності на суму 22338 гривень.

Головним управлінням Держпродспоживслужби у Львівській області про виникнення спалаху інформовано Голову Львівської облдержадміністрації, прокурора Львівської області, начальника Головного управління Національної поліції у Львівській області.

Про завершення розслідування спалаху серед групи дітей, що проживали та харчувались в готелі «Джем» с. Раковець Пустомитівського району Львівської області

17.08.2018

Всі 25 дітей та вихователь, які постраждали в результаті спалаху ГКІ, виписані на вимогу в задовільному стані із заключними діагнозами: харчова токсикоінфекція, гостра кишкова інфекція. Скеровано повідомлення в Головне управління Держпродспоживслужби в Хмельницькій області для організації спостереження за станом здоров’я дітей, які виїхали в м. Шепетівку по місцю проживання.

Фахівцями Держпродспоживслужби проведено перевірку закладу ресторанного господарства готелю «Джем» в с. Раковець і готелю «Джем» в м. Львові по вул. Коперніка, 18-а, де діти обідали, будучи на екскурсії. Проведено епідрозслідування причин виникнення спалаху. Виявлено ряд порушень чинного законодавства, складено акт, дано припис про усунення порушень.

В ході перевірки силами ДУ «Львівський обласний лабораторний центр МОЗ України» були проведені лабораторні дослідження продуктів, змивів з об’єктів довкілля, води, раптово обстежено персонал харчоблоків на кишкову групу і на носійство патогенного стафілококу. В 10 змивах виявлено бактерії групи кишкової палички.

Головним державним інспектором Львівської області прийнято рішення про тимчасове припинення виробництва та обігу харчових продуктів у закладі громадського харчування готелю «Джем» в с. Раковець Пустомитівського району з 08.08.18 р. по 17.08.18 р. Складено протокол на оператора ринку про порушення Закону України «Про державний контроль за дотриманням законодавства про харчові продукти…» .

Пустомитівським відділом поліції Головного управління Національної поліції у Львівській області відкрито кримінальне провадження.

Головним управоінням Держпродспоживслужби у Львівській області про виникнення спалаху інформовано Голову ЛОДА, Прокурора Львівської області, Начальника Головного управління Національної поліції у Львівській області.

Проведено позачергове засідання Районної комісії з питань ТЕБ і НС  Пустомитівської РДА.

Керівнику закладу надано рекомендації щодо дотримання санітарно-гігієнічних вимог на даних об’єктах.

1...23456...91011...47