Новини

ПІДВИЩЕННЯ ОБІЗНАНОСТІ ПРО АФРИКАНСЬКУ ЧУМУ СВИНЕЙ В УКРАЇНІ

20.03.2018

На виконання протоколу № 1 від 22.02.2018 року засідання Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при Львівській ОДА з 12 по 16 березня 2018 року відбулися кущові  семінар-навчання по питаннях підвищення обізнаності  про африканську чуму свиней в Україні.

У семінар-навчанні взяли участь начальники та спеціалісти районних управлінь Головного управління Держпродспоживслужби у Львівській області, начальники та ветеринарні спеціалісти районних лікарень ветеринарної медицини. Користувачі мисливських угідь, керівники та спеціалісти свиногосподарств, а також голови місцевого самоврядування.

Всього у семінарі взяло участь 511 чоловік. Лекцію також було прочитано і студентам IV курсу факультету ветеринарної медицини Львівського національного університету ветеринарної медицини та біотехнологій імені С.З. Гжицького.

Лекції читав національний консультант ФАО (Продовольча та сільськогосподарська організація ООН) Ревнівцев Олександр Борисович.

Спеціалісти по напряму безпечності харчових продуктів взяли участь в семінарі на тему: «Застосування законодавства у сфері безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини»

15.03.2018

13 березня 2018 року  у приміщенні Львівської регіональної державної лабораторії ветеринарної медицини відбувся семінар на тему: «Застосування законодавства у сфері безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини».  У семінарі взяло участь 88 представників територіальних органів Держпродспоживслужби Закарпатської та Львівської областей. Відкрив захід начальник Головного управління Держпродспоживслужби у Львівській області Євген Баркит, який ознайомив усіх присутніх з переліком питань, які були винесені на обговорення, розповів про переваги проведення такого семінару.

Детально закцентував увагу на ключові аспекти імплементації щодо вимог Закону України «Про державний контроль за дотриманням законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, здоров’я та благополуччя тварин» 2042-19 (далі-Закон), який вступить в дію з 04 квітня 2018 року, заступник начальника управління – начальник відділу державної інспекції управління державного контролю Держпродспоживслужби України Юрій Перегінець.

В другій половині семінару учасники приймали активну участь в обговоренні нового Закону, ставили запитання, висвітлювали бачення ефективної роботи у сфері здійснення державного контролю та нагляду.

Причини та умови виникнення спалахів групових інфекційних захворювань за 2017 р.

14.03.2018

Впродовж 2017 року державний нагляд (контроль) у сфері санітарного законодавства Держпродспоживслужбою у Львівській області здійснювався в умовах встановлених законодавством мораторію на проведення планових заходів державного нагляду та певних обмежень проведення позапланових перевірок, що не могло не вплинути на санітарно-епідемічну ситуацію в області, яка протягом 2017 р. була нестабільною, що сприяло  виникненню спалахів гострих кишкових інфекційних захворювань.

Так, спеціалістами Держпродспоживслужби у Львівській області відповідно до повноважень було взято участь у розслідуванні 8 спалахів (7 спалахів гострих кишкових інфекцій та 1 груповий випадок вірусного гепатиту «А»). Підчас спалахів постраждало 150 осіб, в тому числі 37 дітей (24,7%). За період діяльності новоствореної Держпродспоживслужби з кінця квітня 2016р. розслідувано 8 спалахів гострих кишкових інфекцій, де постраждало  123 особи, з них 30 дітей (24,4%).

Спалахи реєструвалися на 5 адміністративних територіях (м.Львів-4, Пустомитівський, Жовківський, Золочівський, Перемишлянський райони по 1 спалаху).

Етіологічна структура спалахів за два останні роки майже незмінна. Так, більшість спалахів гострої кишкової інфекції були викликані сальмонеллами – 53,8%  в 2017 р.та 65,2% в 2016 р.  Гострою кишковою інфекцією – 37,06 % в 2017 р. та 34,7 % в 2016 р. Гострі кишкові інфекції встановленої етіології становили 17,4%, проти 2,54% в минулому році. Відповідно, гострі кишкові інфекції не встановленої етіології – 19,5% проти 32,2%. Окрім цього, зареєстровано груповий випадок вірусного гепатиту «А», де постраждало 4 особи,  що складає 2,67% від всіх постраждалих.

По Україні в 2017 р. переважали спалахи вірусної етіології (ротавіруси, норавіруси). У Львівській області теж зареєстрований один  спалах ротавірусної інфекції в ДНЗ «Казковий світ» в селі Зимна Вода Пустомитівського району, де постраждало 9 дітей, що склало 6,2% від всієї єтіологічної структури захворювання в результаті спалахів.

Слід зазначити, що в 2017 р. лабораторна діагностика при встановленні діагнозів постраждалим в 4 випадках спалахів співпала з результатами лабораторних досліджень продуктів, сировини, змивів та раптових обстежень персоналу, що дало можливість встановити джерело збудника інфекції та підтвердити фактори передачі інфекції.

Виникнення спалахів гострих кишкових інфекцій пов»язано у більшості випадків з об»єктами, що мають важливе соціальне значення, зокрема закладами громадського харчування – 3 (кафе-бар «Немо» в с. Ясенів Золочівського району, ресторан «Панська Чарка» у м. Львові, готельно-ресторанній комплекс «Арго» у м. Львові); навчальними закладами – 2 (ДНЗ «Казковий світ» у с. Зимна Вода Пустомитівського району та ДНЗ «Львівське міжрегіональне вище професійне училище Залізничного транспорту» у м. Львові); базою відпочинку – 1 (ДП «Тренінговий центр Майдан» в с. Майдан Жовківського району ); закладами торгівл і  – 2 (ТзОВ ринок «Привокзальний» у м. Львові, магазин ПП «Надія» в с. Затемне Перемишлянського району).

В 2016р. спалахи були пов»язані із закладами громадського харчування в 5 випадках,   торгівлі в 1 випадку, закладами  оздоровлення для дорослих і дітей у 2 випадках.

З метою встановлення причин та умов виникнення спалахів спеціалістами Держпродспоживслужби у Львівській області проведено відповідні санітарно-епідеміологічні розслідування даних випадків.

Аналіз проведених розслідувань показав, що основними причинами, що сприяли виникненню спалахів, були грубі порушення санітарного законодавства, а саме: недостатній набір та площа виробничих приміщень, порушення потоковості виробничих процесів  приготування їжі, недотримання товарного сусідства при зберіганні харчових продуктів, технології приготування страв, температурного режиму при зберіганні сировини та готової продукції, дезінфекційного режиму, використання одного і того ж технологічного обладнання для сирої та готової продукції, відсутнє маркування розділового та прибирального інвентарю, допуск до роботи працівників без медичних оглядів, порушення правил особистої гігієни особами, які брали участь у приготуванні страв. Відсутність супровідних документів на частину продукції, використання для приготування страв продуктів невідомого походження, в тому числі споживання продуктів в закладах громадського  харчування виготовлених в домашніх умовах, переукомплектованість дитячого навчального закладу та інше .

Цілий ряд вищезгаданих причин, що сприяли виникненню спалахів підтверджуються і лабораторними дослідженнями, а саме: з 35 проб готової продукції у 18 встановлено бактеріологічне забруднення (51,4 %); з 22 зразків  дослідженої сировини в 10 виявлено відхилення, що склало 45,4%;  кількість позитивних змивів на патогенну і умовно-патогенну мікрофлору з обладнання, інвентарю, рук та санітарного одягу персоналу становила 17,5 %; з 43-х обстежених працівників закладів, у яких сталися спалахи  у  9  виявлені позитивні результати, що склало 20,9%; з 24 зразків  води, відібраних  на мікробіологічні показники, в 2  виявлено  віхилення, що склало 8,3 % .

Всі спалахи були локалізовані в межах одного інкубаційного періоду.            Передача збудників інфекції відбувалася харчовим шляхом в 6 випадках, що склало 75%, та контактно-побутовим шляхом -2 ( 25%).

У трьох випадках встановлено ймовірне джерело збудника інфекції – кухар та реалізатор-носії  (кафе-бар «Немо», ТзОВ ринок «Привокзальний» відповідно) та хворий на вірусний гепатит «А» (студент училища).

Ймовірними факторами передачі послужили курячі крильця (ДП «Тренінговий центр Майдан»), що не пройшли відповідної термічної обробки; риба «скумбрія», придбана на ринку «Привокзальний», оселедець копчений та солений,  придбані в магазині ПП «Надія»; кремові вироби домашнього приготування, принесені і спожиті в кафе-барі «Немо» постраждалими, ресторані «Панська Чарка», готельно-відпочинковому комплексі «Арго» та ряд інших страв, приготовлених з порушенням санітарно-гігієнічних вимог, в тому числі паштет печінковий з м»ясним фаршем.

У ході санітарно-епідеміологічних розслідувань спалахів спеціалістами Держпродспоживслужби у Львівській області вживались відповідні заходи реагування, а саме:  винесено 5 Розпоряджень про тимчасове припинення виробництва та обігу харчових продуктів, складено 6 протоколів про накладання штрафів, вилучено з реалізації 41 кг. небезпечної готової продукції та сировини. Усім керівникам обєктів надано пропозиції та скеровано 6 приписів щодо усунення виявлених порушень, встановлено контроль за їх виконанням.

За ініціативи Держпродспоживслужби у Львівській області в ході розслідування спалахів проведено 4 засідання комісій ТЕБ та НС, 6 матеріалів  направлено до правоохоронних органів, по яких було відкрито 5 кримінальних проваджень.

Окрім цього, протягом 2017 р. розслідувано 7 випадків ботулізму в домашніх осередках з 8 постраждалими, в тому числі 4 дітей. Захворювання у 7 осіб повязані з вживанням м»ясної та рибної  консервної продукції, виготовленої в домашніх умовах та в 1 особи – вживанням копченої риби, придбаної в місцях стихійної торгівлі.  Захворіли 2  мешканців Сокальського району та по 1 мешканцю м.Львова, Жидачівського, Жовківського, Турківського, Буського, Перемишлянського районів.

Даний аналіз прошу взяти до уваги та використання в подальшій роботі.

Щодо спалаху в с. Плав’є

14.03.2018

Інформуємо, що згідно  термінового повідомлення   КЗ ЛОР «ЛОЦЕМД МК», від 12.03.2018р. 09:35, протягом доби 11.03.18р за медичною допомогою  звернулося 9 осіб, з них 4 дітей віком 4,5,8 та 11 років., які перебували на відпочинку в готелі «Карпатська ружа»  гірськолижного комплексу Плай у  с.Плав’є, Сколівського р-ну. Зі слів постраждалих харчувались в ресторані готелю. Потерпілі оглянуті лікарем. Скарги на тошноту, блювоту, біль в животі, підвищення температури тіла. 6 особам, в тому числі дитині 5 років при поступленні встановлено   діагноз «Гостра кишкова інфекція», 2 дітям – «функціональні порушення травлення», 1 дитині – «ацетономічна блювота. Гострий гастрит». Двоє дітей госпіталізовано в Сколівську ЦРЛ, 7 осіб ( 2 дитини) відмовились від  госпіталізації. На ранок 12.03.18р. всі госпіталізовані пацієнти виписані із стаціонару.

Перевіркою, проведеною 12.03.18р. фахівцями Держпродспоживслужби у Львівській області встановлено, що даний заклад закрито напередодні у зв’язку з припиненням роботи з метою проведення ремонту, що не дало можливості встановити джерело, причини та умови виникнення спалаху.

Про факт виникнення спалаху  та встановлення не функціонування даного об’єкту скерована інформація у Львівську обласну прокуратуру, ГУ НП у Львівській області та Львівську обласну держадміністрацію.

Конкурс «Кращий державний службовець»

13.03.2018

Проведення I туру відбудеться з 01.03.2018 року до 30.04.2018 року відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 19 вересня 2007 року № 1152 «Про затвердження Порядку проведення щорічного Всеукраїнського конкурсу «Кращий державний службовець» та Методичних рекомендацій щодо проведення щорічного Всеукраїнського конкурсу «Кращий державний службовець», затверджених наказом НАДС від 21 лютого 2018 року №49.

Метою проведення Конкурсу є зростання професіоналізму, відкритості, інституційної спроможності державної служби, підвищення її авторитету шляхом узагальнення досвіду роботи кращих державних службовців.

Основними завданнями Конкурсу є виявлення та заохочення найбільш професійно підготовлених державних службовців, які успішно та ініціативно виконують службові обов’язки, мають організаторські здібності, що ґрунтуються на сучасних знаннях.

У Конкурсі можуть брати участь державні службовці, які на момент оголошення конкурсу не мають дисциплінарних стягнень.

Номінація «Кращий керівник» (беруть участь державні службовці категорії «Б») – загальний стаж державної служби не менш як три роки, з них на керівних посадах не менш як один рік.

Номінація «Кращий спеціаліст» (беруть участь державні службовці категорії «В») – загальний стаж державної служби не менш як два роки.

Для участі у I турі Конкурсу державні службовці подають до Управління роботи з персоналом:

заяву про участь у Конкурсі;

копію особової картки державного службовця встановленого зразка;

подання керівника структурного підрозділу щодо підвищення кваліфікації державного службовця у рамках конкурсу;

інші матеріали (публікації в пресі, листи громадян, колективів з оцінкою діяльності кандидата тощо).

Умовами I туру Конкурсу передбачається:

  • проведення тестування на знання Конституції України та законодавства про державну службу;
  • виконання практичних завдань із складання ділових документів;
  • володіння сучасними комп’ютерними технологіями.

Останній день прийому документів 20 березня 2018 року.

З питань проведення I туру Конкурсу звертатись до секретаря організаційного комітету Осірак Надії Миколаївни ( тел. 261-36-90).

1...23456...91011...40