Новини

Оперативна інформація щодо спалаху гострої кишкової інфекції серед відвідувачів кафе «Трапезна» Українського католицького університету у м.Львові

31.10.2016

Станом на 31.10.16р. на стаціонарному лікуванні в КЗ «Львівська обласна інфекційна клінічна лікарня» знаходяться 17 осіб, в т.ч. 4 дітей, в інфекційному відділенні Пустомитівської ЦРЛ- 1 особа, які були госпіталізовані по причині виникнення гострої кишкової інфекції серед осіб, які  харчувались в кафе відкритого типу «Трапезна» Українського католицького університету 26.10.2016р.  Стан захворілих середнього ступеню важкості. Хворим надається кваліфікована медична допомога. Розслідування випадку спалаху гострої кишкової інфекції продовжується до отримання результатів лабораторного дослідження від хворих, а також продукції, змивів, відібраних у кафе, результатів раптового лабораторного обстеження працівників кафе.

Ситуація перебуває на контролі Головного управління Держпродспоживслужби у Львівській області.

Про виникнення спалаху ГКІ

28.10.2016

Інформуємо, що згідно  термінового повідомлення КЗ ЛОР «Львівська обласна інфекційна клінічна лікарня» від 27.10.2016р. б/№, яке надійшло на адресу  Управління державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства ГУ Держпродспоживслужби у Львівській області о 1815  год.  27.10.2016р.,  встановлено, що станом на 17.00 год. 27.10.2016 року  госпіталізовано 7 осіб, з них 3-є дітей до 17 років, з діагнозом «Гостра кишкова інфекція», які 26.10.2016 року харчувалися в кафе відкритого типу «Трапезна» Українського католицького університету ФОП Шинальська І.П. за адресою м. Львів, вул.. Козельницького,2.

Згідно епіданамнезу встановлено, що захворівши вживали млинці з м’ясом і курячі крильця.  Стан  усіх захворілих  середньої важкості.

Станом на 0900 год 28.10.2016р. всього госпіталізовано у КЗ ЛОР «Львівська обласна інфекційна клінічна лікарня» 11 осіб, з них 3-є дітей  віком 4, 10 та 12 років, з попереднім діагнозом ГКІ, стан середньої важкості.

Згідно епіданамнезу встановлено, що захворівши вживали млинці з м’ясом і курячі крильця.  Стан  усіх захворілих  середньої важкості.

Станом на  27.10.2016р. о 2030 год.  фахівцями ГУ Держпродспоживслужби у Львівській області та Управління Держпродспоживслужби в м.Львові,  проведено позапланову перевірку  даного закладу громадського харчування із залученням фахівців ДУ «Львівський обласний лабораторний центр МОЗ України», на підставі Постанови про призначення позапланового обстеження Сихівського районного відділу поліції ГУ НП України у ЛО від 27.10.2016р.,  з метою встановлення причин виникнення спалаху та факторів передачі інфекції.

В ході  позапланової перевірки  виявлено  наступні недоліки: порушуються вимоги щодо окремої обробки продовольчої сировини та готових продуктів; не проводиться контроль за дотриманням термінів зберігання напівфабрикатів у холодильному обладнанні; не контролюються терміни реалізації готової продукції та лінії роздачі; відсутні нормативні документи на виготовлені напівфабрикати. Порушується технологія приготування кулінарних страв в частині не проведення  вторинної термічної обробки кулінарних виробів з м’яса, птиці. Відсутні супровідні документи щодо безпечності та якості на сировину імпортного походження. Не проводиться періодичний лабораторний контроль готової продукції, напівфабрикатів, які виготовляються та реалізуються, а також водопровідної води, змивів з виробничого інвентарю, обладнання, столового посуду, санітарного одягу.Відсутні дані щодо проходження періодичного медогляду у частини працівників.

У ході перевірки фахівцями ДУ «Львівський обласний лабораторний центр МОЗ України» відібрано для лабораторного контролю 17 взірців напівфабрикатів  і готової продукції, 30 змивів. Обстежено 8 працівників закладу на кишкову групу та патогенний стафілокок. Результати досліджень в роботі.

Протиепідемічні заходи по локалізації спалаху продовжуються.

Про проведення пероральної вакцинації диких м’ясоїдних тварин проти сказу

24.10.2016

       Головне управління Держпродспоживслужби у Львівській області інформує, що для реалізації Угоди між Міністерством аграрної політики та продовольства України і Міністерством сільського господарства та розвитку села Республіки Польща для створення буферної зони для захисту території Республіки Польща, а тим самим території Європейського Союзу, на території Львівської області в 20-ти районах в період з 24 жовтня по 5 листопада 2016 р. буде проводитися пероральна вакцинація диких м’ясоїдних тварин проти сказу.
Вакцинацією буде охоплена територія 17,3 тис. км2. Для проведення даного заходу виділено 432,5 тис. доз вакцини антирабічної «Броварабіс V-RG». Дану вакцину розповсюджуватимуть з літака.

Відбувся тренінговий курс на тему «Використання Міжнародних медико-санітарних правил (ММСП) у епідеміологічній практиці»

12.10.2016

      Для удосконалення обізнаності і використання санітарного законодавства в епідеміологічній практиці та обміном міжнародним досвідом у м. Львові  в період 03-07.10.2016 року фахівцями ДУ «Український науково-дослідний протичумний інститут ім. Мечникова МОЗ України за підтримки U.S. Departament of States Biosecurity Engagement Program (BEP) та Civilian Research and Development Foundation Global (CRDF Global) проведено регіональне тренінг-навчання з питань використання Міжнародних медико-санітарних правил (ММСП) у епідеміологічній практиці.

     У роботі тренінгу прийняли участь представники Держпродспоживслужби та Лабораторних центрів МОЗ України Західних регіонів, у тому числі фахівці Управління Державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Держпродспоживслужби у Львівській області.

       Під час тренінгу булdsc_0837и опрацьовані ряд питань щодо безпеки громадського здоров»я в контексті ММСП, принципи оцінки ризику для здоров»я відповідно до ММСП, а також були розглянуті питання комунікації ризику.

 dsc_0819 dsc_0802

Привітання в.о. начальника Головного управління Держпродспоживслужби у Львівській області Ростислава Волошина з Днем працівників державної санітарно-епідеміологічної служби

09.10.2016

Шановні колеги!

Щиро вітаю Вас з професійним святом.

Ваша робота вимагає високого рівня професіоналізму, Ви завжди знаходитесь на передньому краї боротьби за здоров’я та безпеку життя населення. Від Вашого вміння швидко зреагувати, задля того аби попередити розповсюдження інфекції, ліквідувати вже існуюче джерело, нерідко залежить чимало людських життів.

Бажаю щоб Ваша праця була завжди в радість.

Доброго Вам здоров’я, великого людського щастя, благополуччя, миру та злагоди в родинах, професійного росту. Нехай вдячністю людською буде позначений Ваш шлях.

З повагою,                                                                                   Ростислав Волошин