Новини

Мобільний зв’язок та здоров’я людини

23.10.2018

На сьогодні важливе гігієнічне значення для забезпечення належних умов життєдіяльності людини має стан електромагнітної  ситуації в населених місцях. У результаті індустріалізації та науково-технічного прогресу кількість і різноманітність джерел електромагнітного випромінювання швидо зростає. В Україні, як і в усьому світі, також спостерігається стрімке збільшення кількості таких джерел – щодня будуються і реконструюються базові станції стільникового зв’язку, дообладнуються та реконструюються телерадіопередавальні центри, об’єми радіонавігації, радіолокаційні станції (РЛС), станції супутникового зв’язку, активно використовуються бездротові способи передачі даних у мережі Інтернет, встановлюються локальні офісні бездротові мережі тощо. До того ж майже кожний дорослий мешканець та навіть діти щодня користуються стільниковими радіотелефонами та побутовими електроприладами. (більше)

Фахівці Держпродспоживслужби взяли участь у нараді на тему: «Актуальні питання здійснення державного нагляду у сфері санітарного законодавства»

15.10.2018

У період з 11 жовтня до 12 жовтня 2018 року у м. Львові на базі Головного управління Держпродспоживслужби у Львівській області було проведено нараду з актуальних питань здійснення державного нагляду у сфері санітарного законодавства.

У нараді взяли участь начальник Управління державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Держпродспоживслужби України Алла Анатоліївна Григоренко, начальник відділу санітарно-епідеміологічного нагляду та організації розслідування спалахів Управління державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Держпродспоживслужби України Олексій Миколайович Даниленко, начальник Головного управління Держпродспоживслужби у Львівській області Євгеній Євгенович Баркит, директор ДУ “Львівський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України” Роман Михайлович Павлів, завідувач кафедри епідеміології Львівського національного медичного університету ім. Данила Галицького, д.м.н., професор Наталія Олексіївна Виноград, начальники управлінь державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства в областях та місті Києві.

З вітальним словом до присутніх звернулася начальник Управління державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Алла Григоренко та начальник Головного управління Держпродспоживслужби у Львівській області Євгеній Баркит.

Присутніми на нараді розглянуто:

  • питання щодо здійснення державного нагляду (контролю) у сфері санітарного законодавства;
  • проблемні питання проведення санітарно-епідеміологічних розслідувань спалахів та групових харчових отруєнь, спрямованих на виявлення причин та умов, що призвели до виникнення і поширення інфекційних захворювань;
  • проблемні питання проведення оздоровлення та відпочинку в 2018 році та підготовки до нового навчального 2018-2019 року;
  • надання адміністративних послуг;
  • особливості здійснення державного нагляду в Донецькій та Луганській областях;
  • проведення лабораторних випробувань, вимірювань, досліджень та експертизи під час здійснення державного контролю (нагляду).

Під час наради започатковано співпрацю та заплановано проведення подібних заходів на постійній основі спільно з кафедрою епідеміології Львівського національного медичного університету ім. Данила Галицького.

Також, у переддень професійного свята – Дня  працівників державної санітарно-епідеміологічної служби, від імені керівництва Держпродспоживслужби начальник Управління державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Алла Григоренко привітала з цим святом учасників наради та всіх працівників, які забезпечують санітарно-епідеміологічне благополуччя населення, побажала добра, благополуччя, невичерпної наснаги до такої відповідальної роботи та нових професійних звершень, а також вручила кращим фахівцям подяки за високий професіоналізм та сумлінне виконання службових обов’язків.

Відбулося навчання для працівників Головного управління на тему: «Визначення результатів службової діяльності державних службовців, які займають посади державної служби категорії «Б» та «В»

05.10.2018

04 жовтня 2018 року в Головному управлінні Держпродспоживслужби у Львівській області Управлінням роботи з персоналом Головного управління, спільно з Міжрегіональним управлінням Національного агентства України з питань державної служби у Львівській та Закарпатській областях проведено навчання для працівників Головного управління на тему: «Визначення результатів службової діяльності державних службовців, які займають посади державної служби категорії «Б» та «В».

Начальник Головного управління Євгеній Баркит виступив з вітальним словом під час якого, наголосив на необхідності постійного вдосконалення професійних компетенцій кожного державного службовця, зокрема і через внутрішні навчання, що проводить Управління роботи з персоналом.

У своєму виступі начальник Міжрегіонального управління Ярослав Коваль розповів учасникам про хід реалізації реформи державного  управління в Україні, роль кожного окремого державного службовця в цьому процесі, подякував керівництву Головного управління за сумлінну працю в сфері управління персоналом.

Під час навчання працівники Головного управління отримали вичерпну інформацію про порядок здійснення оцінки результатів службової діяльності державних службовців, зокрема розглянуто нормативно-правові акти, які регулюють процес оцінювання; працівники Головного управління отримали інформацію про права та обов’язки учасників процесу оцінювання, розглянуто алгоритми процедури оцінювання, як для державних службовців, які проходять оцінювання, так і для державних службовців, які проводять оцінювання.

Особливу увагу акцентовано на графіку проведення оцінювання, який затверджений в Головному управлінні, а також розглянуто непередбачувані ситуації, які можуть виникнути під час його проведення.

Окрему увагу зосереджено на необхідності визначення потреби у професійному навчанні державних службовців Головного управління.

У м.Львові відбувся Всеукраїнський семінар на тему: «Нормативне забезпечення та сучасні підходи до лабораторної діагностики бруцельозу, лейкозу, лептоспірозу тварин в Україні»

04.10.2018

В період 25 вересня 2018 року – 27 вересня 2018 року в приміщенні Львівської регіональної державної лабораторії ветеринарної медицини відбувся Всеукраїнський семінар на тему: «Нормативне забезпечення та сучасні підходи до лабораторної діагностики бруцельозу, лейкозу, лептоспірозу тварин в Україні».

У заході взяли участь Євген Баркит начальник Головного управління Держпродспоживслужби у Львівській області, Андрій Меженський заступник директора з наукової роботи, міжнародних відносин та інформаційно-наукового забезпечення Державного науково-дослідного інституту з лабораторної діагностики та ветеринарно-санітарної експертизи та інші фахівці цього Інституту, представники всіх регіональних державних лабораторій Держпродспоживслужби, фахівці Державного науково-дослідного інституту з лабораторної діагностики та ветеринарно-санітарної експертизи, Львівського національного медичного університету ім.Данила Галицького, Інституту ветеринарної медицини УААН, Інституту експериментальної клінічної ветеринарної медицини НААН, Білоцерківського національного аграрного університету, Роман Сімонов директор Львівської регіональної державної  лабораторії ветеринарної медицини, Володимир Стибель ректор Львівського національного університету ветеринарної медицини та біотехнологій імені С. З. Ґжицького, доктор ветеринарних наук.

На семінарі було обговорено та проаналізовано такі питання:

  • внесення змін до інструкції щодо діагностики, профілактики та оздоровлення тварин від лептоспірозу;
  • діагностика лейкозу, бруцельозу та лептоспірозу тварин в Україні згідно рекомендацій МЕБ;
  • розробка й випробування молекулярно-генетичних методів діагностики лептоспірозу;
  • досвід використання різних методів діагностики лейкозу ВРХ (РІД, ІФА, ПЛР) у діяльності науково-дослідних лабораторій лейкозів великої рогатої худоби БНАУ;
  • впровадження в практику Регіональних державних лабораторій Держпродспоживслужби України реакції зв’язування комплементу (мікрометод) на бруцельоз та сап згідно рекомендацій МЕБ.

Обережно, лептоспіроз!

03.10.2018

На жаль, і цього року  нагадує про себе особливо небезпечне  інфекційне захворювання – лептоспіроз, яке є одним з найпоширеніших природно-осередкових захворювань людей на Львівщині.

В Україні щорічно реєструють до 400 випадків захворювання на лептоспіроз.  Протягом 8 місяців 2018 року у Львівській області зареєстровано 10 випадків захворювань на лептоспіроз (пок.0,39 на 100 тис. нас), в т.ч. 2 летальні, відмічається ріст у 1,3 рази у порівнянні з аналогічним періодом минулого року: було зареєстровано 8 випадків лептоспірозу (0,32 на 100тис.нас.), без летальних  випадків. Захворювання реєструвалися в Буському, Радехівському, Пустомитівському, Городоцькому, Самбірському районах та в м.Львові. Летальні випадки зареєстровані в Пустомитівському та Городоцькому районах Львівської області. З епіданамнезу встановлено, що в зазначених випадках мало місце пізнє звернення хворих за медичною допомогою, а саме на 6-ий день від початку захворювання та важкий перебіг хвороби. В лікувальні заклади хворі поступали вже у важкому стані.

Зокрема, у серпні місяці 2018 року у Самбірському районі Львівської області зареєстровано 1 випадок захворювання людини на лептоспіроз. Хворий, заразився внаслідок вживання харчових продуктів, які ймовірно були забруднені виділеннями гризунів, та недотримання правил особистої гігієни.

Лептоспіроз  — гостра інфекційна хвороба з групи бактеріальних зоонозів; спричиняється лептоспірами, передається аліментарним (через воду і продукти харчування, інфіковані лептоспірами), контактним (під час купання у водоймах, різних видів сільськогосподарських робіт, у разі укусу хворими тваринами, пошкодження шкіри інфікованими предметами) і аспіраційним (під час заготівлі сіна і сільськогосподарських продуктів) шляхами, характеризується гарячкою, болем у м’язах, запаленням слизових оболонок очей, ураженням нирок, печінки і центральної нервової системи, у ряді випадків — жовтяницею і геморагічним синдромом.

Джерелом інфекції при лептоспірозі є хворі і перехворілі дикі, свійські та промислові тварини. Основними носіями лептоспірозу є щурі, польові миші, землерийки, їжаки, у яких лептоспіроз перебігає безсимптомно, як латентна інфекція, проте збудник протягом багатьох місяців виділяється з сечею. Тому джерелом зараження людини можуть бути не лише м’ясо заражених тварин чи молоко, а навіть немиті яблука чи інші фрукти, овочі, на які потрапили виділення гризунів.

Інкубаційний період триває 7—14 днів. Підступність цієї інфекції полягає в тому, що її симптоми  нагадують грип (незадовільний загальний стан, головний біль, постійна висока температура тіла 39-40 градусів та відчуття отруєння). Хворих турбує  інтенсивний біль у м’язах, особливо в литкових, що являється  однією з діагностичних ознак.  Характерними можливими ускладненнями лептоспірозу є ураження очей, ниркова та печінкова недостатність, кровотечі, міокардит, набряк мозку, пневмонія, недостатність кровообігу.

Смертність від вказаного захворювання  становить близько 1—3 %, але під час епідемічних спалахів може досягати 30—35% і більше. Найчастіше спалахи лептоспірозу припадають на літньо-осінній період, переважно серпень-вересень.

Систематичні та своєчасні дератизаційні заходи, зокрема проведення  одномоментної суцільної дератизації, сприяють зниженню епідемічної активності осередків. До важливих профілактичних заходів належить захист харчових продуктів від забруднення екскрементами хворих тварин.

У разі загрози зараження лептоспірозом людей (які працюють на фермах, епізоотичних по лептоспірозу, працівників каналізаційної мережі та інших), рекомендується профілактична вакцинація вбитою полівалентною лептоспірозною вакциною.

Щоб уникнути захворювання на лептоспіроз потрібно дотримуватись  таких нескладних та водночас необхідних правил :

– ретельно мити продукти харчування;

– вибирати перевірені для купання водойми;

– для питних потреб та миття рук  використовувати воду гарантованої якості;

– не ходити босоніж у заболочених місцевостях;

– при виконанні сільськогосподарських робіт дотримуватись правил особистої гігієни, зокрема використовувати гумові чоботи, рукавички.

             Пам’ятайте, що захворювання легше попередити, ніж лікувати!