gov-ua
Головне управління
Держпродспоживслужби у Львівській області

ОБЕРЕЖНО! АФРИКАНСЬКА ЧУМА СВИНЕЙ!

Африканська чума свиней (АЧС) — це інфекційне вірусне захворювання свиней (диких і свійських), що характеризується високою смертністю та завдає значних економічних збитків, зумовлених відсутністю вакцини, запровадженням спеціального режиму господарств, які утримують та вирощують свиней, витратами на проведення моніторингових та діагностичних досліджень, організацію профілактичних та ліквідаційних заходів та торговельними обмеженнями, що запроваджуються для недопущення її розповсюдження.

АЧС – чи не найнебезпечніша з усіх хвороб свиней, оскільки її занесення супроводжується:

  • високою смертністю серед ураженого поголів’я і значними економічними збитками, зумовленими відсутністю вакцини й необхідністю знищувати усе, навіть потенційно, інфіковане стадо (або поголів’я в населених пунктах в зоні захисту);
  • запровадженням спеціального режиму для свиногосподарств та обмежень у сфері торгівлі свинарською продукцією, що впливає на ціни та доступність свинини для споживачів;
  • комплексом витрат на проведення моніторингових та діагностичних досліджень, організацію профілактичних та ліквідаційних заходів, втратами внаслідок міжнародних торговельних обмежень, що запроваджуються для недопущення її розповсюдження.

Нагадаємо, що ця хвороба не є небезпечною для людини, але разом з тим є дуже заразною для домашніх та диких свиней! 

У випадку підозри на захворювання АЧС власник та/або спеціалісти ветеринарної медицини, які обслуговують дане господарство, зобов’язані негайно повідомити про це районний структурний підрозділ Держпродспоживслужби по місцю виявлення та Головне управління Держпродспоживслужби у Львівській області і до прибуття спеціалістів цього компетентного органу у господарстві вжити заходів щодо недопущення розповсюдження збудника хвороби (заборона переміщення тварин, сировини та продукції тваринного походження, а також обслуговуючого персоналу).

Клінічні ознаки хворих на Африканську чуму свиней:

  • раптова загибель тварини, за відсутності клінічного прояву;
  • підвищення температури тіла до 40.5-42°C;
  • зниження апетиту, в’ялість, швидка втомлюваність, слабкість тазових кінцівок, хитка хода, посилена спрага, тварини лежать, зарившись в підстилку;
  • ядуха, кашель, блювота, діарея (іноді з кров’ю), частіше запор, слизисті виділення з очей та носа, параліч тазових кінцівок, можливі аборти у самок;
  • червонувато-фіолетові плями на череві, підгрудку, мошонці, вухах, п’ятачку та кінцівках (необхідно відрізняти від бешихи та класичної чуми свиней;
    Хвороба охоплює 40-65 % поголів’я тварин, 85-100 % з яких гине впродовж 6-13 діб.

Як відбувається зараження свиней:

  1. Шляхом безпосереднього контакту (від свині – до свині).
  2. Опосередковано:
    – через ґрунт, незнезаражені корми, предмети догляду й утримання, транспортні засоби; диких кабанів, бродячих тварин, птахів, мух та обслуговуючий персонал.
    – при згодовуванні харчових відходів, що містять продукти забою хворих чи інфікованих тварин.

Вірус АЧС залишається життєздатним:

  • в м’ясі від хворих тварин – до 155 днів;
  • у гною та ґрунті – до 3 місяців;
  • у трупах свиней – до 2,5 місяців;
  • у копчених м’ясопродуктах – до 6 місяців;
  • в солонині – до 1 року;
  • в замороженому м’ясі – до 3 років.

 

САМОЛІКУВАННЯ ТВАРИН ЗАБОРОНЕНО!!!

 

Щоб запобігти занесенню вірусу АЧС у господарство, необхідно:

– утримувати свиней в приміщенні, дотримуючись закритого режиму роботи;

– не дозволяти відвідувати господарство стороннім особам;

– не забивати хворих свиней та не переробляти туші захворілих тварин

– не купувати тварин у місцях стихійної торгівлі;

– не утримувати свиней в домашніх господарствах мисливцям, працівникам лісу та працівникам свиноферм;

– не згодовувати свиням харчові відходи, що містять свинину або продукти забою.

З метою запобігання занесення вірусу АЧС на територію України забороняється ввезення з територій, неблагополучних щодо АЧС:

  • домашніх свиней і диких кабанів;
  • яйцеклітин/ембріонів домашніх свиней і диких кабанів;
  • сирого м’яса домашніх свиней і диких кабанів;
  • усіх видів м’ясних продуктів, отриманих від домашніх свиней і диких кабанів, які не піддавались обробленню, що гарантує знешкодження вірусу АЧС;
  • продуктів тваринного походження (із свиней), призначених для годівлі тварин або для використання у сільськогосподарських та промислових цілях, у фармацевтичних або хірургічних цілях, патологічного матеріалу і біологічних продуктів (із свиней);
  • кормів рослинного походження для годівлі свиней (без термічної обробки, що гарантує знешкодження вірусу АЧС).

У випадку підозри виникнення Африканської чуми свиней просимо повідомляти Головне управління Держпродспоживслужби у Львівській області за тел.+38 (032) 261-36-90.

Державні сайти України