gov-ua
Головне управління
Держпродспоживслужби у Львівській області

Обережно – отруєння грибами!

З початку грибного сезону у вересні поточного року в області зареєстровані 3 випадки отруєнь грибами з кількістю потерпілих 6 осіб, з них 1 особа померла. Випадки отруєнь грибами реєструвались у м. Львові та в Кам’янка-Бузькому районі і пов’язані з вживанням у їжу дикорослих грибів, які є умовно-придатними, а також ймовірно смертельно отруйними (бліда поганка). Потерпілі були госпіталізовані в Львівську обласну клінічну лікарню (3 особи), Західноукраїнський спеціалізований дитячий медичний центр (1особа), а також Кам’янка-Бузьку ЦРЛ (2 особи). На сьогодні продовжують знаходитись на стаціонарному лікуванні 4 потерпілих, з них по двоє у Львівській обласній клінічній лікарні та в Кам’янка-Бузькій ЦРЛ.

У більшості  випадків отруєння викликані споживанням умовно-придатних дикорослих грибів, які не пройшли необхідну попередню термічну обробку. Немало випадків, коли хворі потрапляли до лікарень після споживання сироїжок, глив, синяків, парасольок, тощо внаслідок неправильної термічної обробки таких грибів. Багато потерпілих стверджують, що варили гриби довго. Однак, важливо не тривале варіння, а декілька разів зливати відвар (щонайменше тричі, через кожні півгодини варіння), бо він є найнебезпечніший, а лише після цього продовжити готувати страви. В одному з випадків потерпілі споживали гриби сирими.

Нерідко отруюються грибами, які більшість досвідчених грибників спокійно кладуть до кошиків. Помилитися вони можуть, якщо збирають дуже молоді особини, коли ще не проявилися морфологічні ознаки. Наприклад, збирають сироїжки, а серед них може заховатися бліда поганка, яка ще не розкрилася і зовні їх нагадує. Споживання смертельно отруйної блідої поганки ймовірно  стало  причиною смерті одного з потерпілих. Тому ніколи не слід збирати гриби, які в основі ніжки мають бульбовидне потовщення, а її кінець обгорнутий яйцеподібною піхвою, що є характерними ознаками блідої поганки. При збиранні печериць слід також звертати увагу на колір пластинок, які знаходяться на нижній поверхні шляпки. Не можна вживати в їжу «печериці», що мають пластинки білого кольо­ру, бо у блідої поганки вони тільки такого кольору. У справжніх печериць пластинки швидко рожевіють, а потім темніють.

Щоб уберегти себе від отруєнь дикорослими грибами необхідно пам’ятати, що не можна купувати гриби на стихійних ринках чи у продавців на автошляхах. Безпечніше купувати гриби на стаціонарних ринках, де вони проходять відповідний ветеринарно-санітарний контроль.

Якщо Ви все ж відправились до лісу збирати гриби, то обов’язково врахуйте наступне: ніколи не кладіть у кошик грибів, яких не знаєте; остерігайтеся пластинчатих грибів. Не збирайте старих, перезрілих або дуже молодих грибів, у яких нечітко виражені морфологічні ознаки. Не вживайте сирих грибів.

Необхідно пам’ятати, що гриби – не дитяча їжа, тому не давайте грибних страв дітям. Не можна вживати грибів вагітним та жінкам, що годують груддю, а також особам з хронічними захворюваннями шлунково-кишкового тракту.

Державні сайти України