ТОКСОПЛАЗМОЗ У ДОМАШНІХ УЛЮБЛЕНЦІВ ТА НЕБЕЗПЕКА ІНВАЗІЇ ДЛЯ ВАГІТНИХ

28.01.2019

У країнах Європейського континенту згідно даних Всесвітньої організації охорони здоров’я щороку на токсоплазмоз хворіють понад 2 мільйонів чоловік.

Що таке токсоплазмоз?

Токсоплазмоз – це паразитарне захворювання, що характеризується переважно латентним або хронічним перебігом, ураженням нервової системи, органів ретикулоендотеліальної системи, м`язів, міокарда і очей. Збудник захворювання – Toxoplasma gondii, значна роль у поширенні якого належить котам, собакам і хутровим звірам. Однак найбільш інтенсивно його виділяють у довкілля коти, в організмі яких відбувається статевий цикл розвитку паразита. Далі збудник виділяється з фекаліями, який у довкіллі володіє високою стійкістю. Також можливе виділення з навколоплідними водами та піхвовими виділеннями, абортованими та мертвонародженими плодами.

За даними науковців до 90 % котів і собак в різних країнах світу уражені збудниками токсоплазмозу.

Основними факторами, які зумовлюють широке розповсюдження токсоплазмозу, є:

  • значна чисельність безпритульних котів;
  • величезна репродуктивна здатність паразитичних організмів і виключна стійкість у зовнішньому середовищі ооцист, яких виділяють коти;
  • інвазійність усіх стадій життєвого циклу токсоплазм для ссавців і багатьох видів птахів;
  • адаптація їх до широкого кола проміжних хазяїв;
  • тривале перебування цист в організмі інвазованих тварин;
  • значна кількість джерел, шляхів зараження і факторів передачі збудників інвазії.

Основним джерелом зараження токсоплазмами м’ясоїдних тварин (перш за все собак і котів) є заковтування сирого м’яса (овець, свиней, гризунів) з цистами токсоплазм. Максимальна інвазованість тварин токсоплазмами (до 100%) реєструється у літні місяці.

Як проявляється токсоплазмоз у тварин?

Клінічні ознаки хвороби у м’ясоїдних тварин проявляються пригніченням, втратою апетиту, підвищенням температури тіла. Найбільш чутливими до дії токсоплазм є органи зору і центральна нервова система. При цьому виникає запалення рогівки і передньої камери ока, зміна розмірів зіниці і реакції на світло, сліпота, кон’юнктивіт, порушення координації рухів, підвищення внутрішньочерепного тиску, гідроцефалія, важкість при ковтанні корму та їжі. Закінчується хвороба парезами і паралічами кінцівок. Парези супроводжуються розслабленням сфінктерів прямої кишки і сечовидільного каналу (мимовільне виділення фекалій і сечі). Тварини гинуть через 10-15 діб при наявності паралічів кінцівок.

Як виявити захворювання?

Для діагностики токсоплазмозу запропоновані сучасні імунохімічні і молекулярно-генетичні методи, зокрема імуноферментний аналіз, імуноблоттінг, гібридомні технології, полімеразна ланцюгова реакція та інші.

Чим лікувати тварину?

У боротьбі з токсоплазмозом необхідно одночасно застосовувати не менше двох препаратів антипротозойної дії. Обов’язковим є призначення глюкокортикоїдів.

Як уберегти тварину від зараження?

Необхідно виключити контакт котів із сільськогосподарськими тваринами, адже після зараження коти здатні упродовж доби виділяти з фекаліями мільйони ооцист токсоплазм. Цисти збудників у м’ясі гинуть при нагріванні до 66-70 °С упродовж 15-20 хвилин. Заморожування до температури -20 °С з наступним розморожуванням, засолка, копчення, або маринування не гарантує знищення цист токсоплазм у м’ясі. У зв’язку з тим, що пацюки і миші нерідко бувають у значній мірі інвазованими токсоплазмами, необхідно регулярно проводити дератизацію тваринницьких приміщень.

ТОКСОПЛАЗМОЗ У ЛЮДИНИ

Людині Toxoplasma може передаватися:

  • контакт з інвазованою твариною – найпоширеніший спосіб підхопити токсоплазму);
  • споживання зараженої їжі – ризик зараження токсоплазмою недостатньо обробленого м’яса:
  • 30% яловичини і телятини;
  • 40% свинини;
    • понад 90% курячого м’яса;
  • трансплацентарно (від матері до дитини);
  • контакт з зараженим ґрунтом або водою;
  • трансплантація крові чи органів (поодинокі випадки).

За наявними оцінками, у 95% людей із здоровою імунною системою клінічні симптоми зараження токсоплазмою не виявляються взагалі або проявляються у вигляді легкого грипоподібного стану, який швидко проходить. Саме тому чимала кількість людей навіть не підозрює про наявність інвазії. У людей з ослабленим імунітетом токсоплазмоз може проявлятися у вигляді більш серйозних уражень очей, мозку та інших органів. Наприклад, запалення очей, яке здатне призвести до втрати зору.

Токсоплазмоз під час вагітності

Найнебезпечніше підхопити токсоплазмоз у період виношування дитини, коли існує небезпека, що хвороба подолає плацентарний бар’єр. Це загрожує дуже серйозними наслідками для розвитку плода. У групі найбільшого ризику знаходяться майбутні мами до 12 тижня вагітності. Якщо жінка захворіла на токсоплазмоз до вагітності і хвороба перейшла у хронічну стадію ще до цього періоду, токсоплазма не становитиме небезпеки для малюка.

Чим небезпечний токсоплазмоз для плода?

Клінічні ознаки захворювання проявляються не у всіх дітей, інфікованих в утробі матері, проте зараження може стати причиною викидня, мертвонародження, вроджених патологічних змін мозку і втрати зору. Порушення зору розвиваються у аж до 85% дітей.

Визначити, чи була вагітна жінка коли-небудь інфікованою токсоплазмою, можна за допомогою серологічного дослідження. Якщо дослідження показує, що вагітна жінка була заражена недавно або заражена в даний час, вона може прийняти рішення про дослідження плоду через плацентарну кров або навколоплідні води.

Разом з тим, скринінг на предмет токсоплазмозу у більшості країн Європейського регіону не входить до числа планових процедур і не є обов’язковим. Відповідні рекомендації ґрунтуються з урахуванням поширеності та наслідків хвороби і ризиків, пов’язаних зі скринінгом.

 Профілактика токсоплазмозу під час вагітності:

Головне правило безпеки в цьому випадку – неухильне дотримання базових правил особистої гігієни та уникати прямого контакту із випорожненнями кішок.

Для профілактики токсоплазмозу харчового походження слід виконувати 5 принципів безпечного харчування, сформульованих ВООЗ:

Принцип 1: Зберігайте продукти в чистоті. Небезпечні мікроорганізми широко поширені в ґрунті, воді, на тваринах і людях; вони можуть переноситися на руках і потрапляти в харчові продукти.

Принцип 2: Відокремлюйте сирі продукти від продуктів, які зазнали теплову обробку. Сирі харчові продукти можуть містити небезпечні мікроорганізми, які в результаті прямого контакту можуть потрапити до приготованих. Це може бути повторним внесенням бактерій, що викликають хвороби.

Принцип 3: Піддавайте продукти ретельній тепловій обробці. Небезпечні мікроорганізми гинуть за ретельного прожарювання або проварювання за температури 70 °С, що є одним з найефективніших способів убезпечення харчових продуктів.

Принцип 4: Зберігайте продукти за безпечної температури. Мікроорганізми швидко розмножуються, якщо харчові продукти зберігаються за кімнатної температури. При зберіганні продуктів в охолодженому або замороженому вигляді (нижче 5 °С) або в дуже гарячому стані (вище 60 °С) ріст мікроорганізмів сповільнюється або припиняється.

Принцип 5: Користуйтеся безпечною водою та безпечними сирими продуктами. Якщо безпека питної води викликає сумнів, то добре прокип’ятіть її. Якщо кип’ятіння неможливо, використовуйте мікропористу фільтрацію або дезінфікуючі засоби, такі як таблетки йоду.