Uncategorized

Обережно, лептоспіроз!

03.10.2018

На жаль, і цього року  нагадує про себе особливо небезпечне  інфекційне захворювання – лептоспіроз, яке є одним з найпоширеніших природно-осередкових захворювань людей на Львівщині.

В Україні щорічно реєструють до 400 випадків захворювання на лептоспіроз.  Протягом 8 місяців 2018 року у Львівській області зареєстровано 10 випадків захворювань на лептоспіроз (пок.0,39 на 100 тис. нас), в т.ч. 2 летальні, відмічається ріст у 1,3 рази у порівнянні з аналогічним періодом минулого року: було зареєстровано 8 випадків лептоспірозу (0,32 на 100тис.нас.), без летальних  випадків. Захворювання реєструвалися в Буському, Радехівському, Пустомитівському, Городоцькому, Самбірському районах та в м.Львові. Летальні випадки зареєстровані в Пустомитівському та Городоцькому районах Львівської області. З епіданамнезу встановлено, що в зазначених випадках мало місце пізнє звернення хворих за медичною допомогою, а саме на 6-ий день від початку захворювання та важкий перебіг хвороби. В лікувальні заклади хворі поступали вже у важкому стані.

Зокрема, у серпні місяці 2018 року у Самбірському районі Львівської області зареєстровано 1 випадок захворювання людини на лептоспіроз. Хворий, заразився внаслідок вживання харчових продуктів, які ймовірно були забруднені виділеннями гризунів, та недотримання правил особистої гігієни.

Лептоспіроз  — гостра інфекційна хвороба з групи бактеріальних зоонозів; спричиняється лептоспірами, передається аліментарним (через воду і продукти харчування, інфіковані лептоспірами), контактним (під час купання у водоймах, різних видів сільськогосподарських робіт, у разі укусу хворими тваринами, пошкодження шкіри інфікованими предметами) і аспіраційним (під час заготівлі сіна і сільськогосподарських продуктів) шляхами, характеризується гарячкою, болем у м’язах, запаленням слизових оболонок очей, ураженням нирок, печінки і центральної нервової системи, у ряді випадків — жовтяницею і геморагічним синдромом.

Джерелом інфекції при лептоспірозі є хворі і перехворілі дикі, свійські та промислові тварини. Основними носіями лептоспірозу є щурі, польові миші, землерийки, їжаки, у яких лептоспіроз перебігає безсимптомно, як латентна інфекція, проте збудник протягом багатьох місяців виділяється з сечею. Тому джерелом зараження людини можуть бути не лише м’ясо заражених тварин чи молоко, а навіть немиті яблука чи інші фрукти, овочі, на які потрапили виділення гризунів.

Інкубаційний період триває 7—14 днів. Підступність цієї інфекції полягає в тому, що її симптоми  нагадують грип (незадовільний загальний стан, головний біль, постійна висока температура тіла 39-40 градусів та відчуття отруєння). Хворих турбує  інтенсивний біль у м’язах, особливо в литкових, що являється  однією з діагностичних ознак.  Характерними можливими ускладненнями лептоспірозу є ураження очей, ниркова та печінкова недостатність, кровотечі, міокардит, набряк мозку, пневмонія, недостатність кровообігу.

Смертність від вказаного захворювання  становить близько 1—3 %, але під час епідемічних спалахів може досягати 30—35% і більше. Найчастіше спалахи лептоспірозу припадають на літньо-осінній період, переважно серпень-вересень.

Систематичні та своєчасні дератизаційні заходи, зокрема проведення  одномоментної суцільної дератизації, сприяють зниженню епідемічної активності осередків. До важливих профілактичних заходів належить захист харчових продуктів від забруднення екскрементами хворих тварин.

У разі загрози зараження лептоспірозом людей (які працюють на фермах, епізоотичних по лептоспірозу, працівників каналізаційної мережі та інших), рекомендується профілактична вакцинація вбитою полівалентною лептоспірозною вакциною.

Щоб уникнути захворювання на лептоспіроз потрібно дотримуватись  таких нескладних та водночас необхідних правил :

– ретельно мити продукти харчування;

– вибирати перевірені для купання водойми;

– для питних потреб та миття рук  використовувати воду гарантованої якості;

– не ходити босоніж у заболочених місцевостях;

– при виконанні сільськогосподарських робіт дотримуватись правил особистої гігієни, зокрема використовувати гумові чоботи, рукавички.

             Пам’ятайте, що захворювання легше попередити, ніж лікувати!

Профілактика отруєння грибами

01.10.2018

Вживання дикорослих грибів на Львівщині є традиційним, але ця традиція несе в собі значний ризик щодо отруєння, а іноді й смерті. Отруєння організму викликають токсини, алкалоїди та сполучення важких металів, які містяться в грибах. Згідно повідомлення МОЗ України протягом 2018 року в Україні вже отруїлися дикорослими грибами 174 людини, 11 з них померло, у Львівській області в цьому році ще не було зареєстрованих випадків отруєнь грибами.

 Як вберегтися від отруєння грибами і що робити при підозрах на отруєння.

Найдієвіша порада, яка вбереже вас від отруєння грибами, – це відмовитися від споживання дикорослих грибів. Абсолютно протипоказане споживання грибів для дітей до 12 років, жінок у період вагітності і грудного вигодовування, людей літнього віку.

Не купуйте гриби на ринках стихійної торгівлі і не збирайте їх поблизу трас, підприємств, забруднених територій.

Ніколи не кладіть у кошик грибів, яких не знаєте, остерігайтеся пластинчатих грибів та не збирайте старих, перезрілих або дуже молодих грибів, у яких нечітко виражені морфологічні ознаки. Уважно перевірте зібрані гриби перед тим, як починати готувати страву або робити заготівлі, не вживайте також сирих грибів.

Щоб уникнути отруєння грибами, користуйтесь правилом “однієї доби”: готуйте гриби протягом першої доби після збирання (відварюйте щонайменше тричі по 30 хвилин) і зберігайте грибні страви не більше доби.

Основні ознаки отруєння грибами

Нудота, блювання, різкий біль в животі, діарея, запаморочення, підвищення температури тіла, зниження пульсу, задуха, судоми, відтік крові від кінцівок (холодні руки та ноги), поява галюцинацій та марення.

  • Перша допомога при отруєнні грибами
  • Найголовніше – терміново телефонуйте «103».
  • Якщо є можливість, промийте шлунок простою водою чи прийміть сорбенти.
  • До приїзду медичної допомоги дотримуйтесь постільного режиму і пийте багато рідини – води, підсоленої води або прохолодного чаю. Це допоможе відновити водно-сольовий баланс та вивести токсини.
  • Категорично заборонено вживати алкоголь, будь-яку їжу чи молочні та кисломолочні продукти – це може пришвидшити всмоктування токсинів.
  • Ні у якому разі не займайтеся самолікуванням і не намагайтеся “перечекати” – це може бути смертельно небезпечно.
  • Залишки грибів або грибних страв треба обов’язково зберегти, тому що проведене лабораторне дослідження допоможе встановити причину отруєння та призначити правильне лікування.

Ніякого самолікування! Тому що, чим більше токсинів потрапить у кров, тим важче буде відбуватися перебіг отруєння.

 

Інформація щодо розслідування спалаху гострої кишкової інфекції в кафе ДП «Гірка» в м. Сколе Львівської області

18.09.2018

Під час проведення санітарно-епідеміологічного обстеження та позапланової перевірки кафе ДП «Гірка» ПрАТ «Юридична компанія «Арсенал», що знаходиться за адресою: вул.Івасюка, 1а м.Сколе Львісвська область, спеціалістами Управління державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства та Сколівського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби у Львівській області із залученням фахівців Стрийського міжрайонного відділу ДУ «Львівський обласний лабораторний центр МОЗ України» було встановлено порушення санітарного законодавства та законодавства у сфері безпечності та якості харчових продуктів.

За результатами проведеної позапланової перевірки складено акт та видано припис щодо усунення виявлених порушень. За виявлені порушення на оператора ринку складено протокол про порушення Закону України «Про державний контроль за дотриманням законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, здоров’я та благополуччя тварин».

Головним державним ветеринарним інспектором Львівської області 18.09.2018р. прийнято Рішення про тимчасове припинення виробництва та обігу харчових продуктів у закладі громадського харчування: кафе ДП «Гірка» ПрАТ «Юридична компанія «Арсенал» в м. Сколе, терміном з 18.09.2018 року до 27.09.2018 року.

Сколівським відділенням поліції Стрийського відділу поліції Головного управління Національної поліції у Львівській області за ст. 325 ч. 1 Кримінального кодексу України відкрито кримінальне провадження.

Комплекс протиепідемічних заходів по розслідуванню та локалізації спалаху триває.

 

 

Спалах гострої кишкової інфекції у Жовківському районі

26.07.2017

Головне управління Держпродспоживслужби у Львівській області інформує, що 26.07.2017р. в   КЗ ЛОР «Львівська обласна клінічна  інфекційна лікарня» госпіталізовано 10 осіб, з них 8 дітей у віці від 8-14 років з діагнозом «Гостра кишкова інфекція, харчова токсикоінфекція». Захворілі перебували на відпочинку в  Польському розвиваючому мовно-оздоровчому таборі «Білий орел» по угоді з базою відпочинку «Чарівні озера» ДФС України, ДП «Тренінговий центр Майдан»,  який розташований в с. Майдан Жовківського району, організованому   Культурно-освітнім центром  Польської національної Меншини «Білий орел».

Захворювання пов’язують із вживанням смажених курячих крилець та купанням в озері. Стан захворілих легкого і середнього ступеня важкості.

Хворим надається допомога відповідно до протоколів лікування.

Дозвіл на прийом дітей Управлінням  Держпродспоживслужби в Жовківському районі не видавався.

Фахівцями Управління Держпродспоживслужби в Жовківському районі,  спільно з представниками Жовківського  відділення поліції Кам’янка-Бузького ВП ГУНП у Львівській області та з відокремленим структурним підрозділом  ДУ «Львівський обласний лабораторний центр МОЗ України», проводиться санітарно-епідемічне розслідування.

ДУ «Львівський  обласний лабораторний центр МОЗ України» проведений відбір змивів, харчових продуктів, взірців води, проведено лабораторні обстеження персоналу харчоблоку.

Комплекс протиепідемічних заходів та лабораторні дослідження тривають.

Ситуація перебуває на контролі Головного Управління Держпродспоживслужби у Львівській області.