На протязі першого півріччя 2023 року в Україні зареєстровано 31 випадок ботулізму із 37 постраждалими. Захворювання були пов’язані в основному з вживанням риби домашнього виготовлення та реєструвалися в Чернігівській, Житомирській, Кіровоградській областях. По Львівській області за даний період захворювання ботулізмом не реєструвались.
Ботулізм – гостра токсикоінфекція, спричинена паличкою Clostridium botulinum та її токсинами і характеризується важким ураженням нервової системи. У більшості випадків ботулізм пов’язаний із споживанням консервованих у домашніх умовах продуктів харчування: мариновані або засолені гриби, м’ясні і рибні тушонки та паштети, копчена або в’ялена риба, які забруднені збудником ботулізму. З огляду на це, необхідно дотримуватись таких вимог при приготуванні та споживанні консервів, м’ясних та рибних продуктів домашнього приготування:
– промивати рибу перед засолюванням, не допускати забруднення при видаленні нутрощів вмістом кишківника;
-гриби не консервувати у герметично закритих банках. Засолювання та маринування грибів в домашніх умовах слід проводити в ємностях, відкритих для доступу повітря, у кислому маринаді з добавлянням кухонної солі;
-для приготування консервів слід використовувати овочі та фрукти без ознак псування. Овочі, які не містять кислот (зелений горошок, огірки, цвітна капуста), слід консервувати з добавлянням оцтової або лимонної кислоти, оскільки збудник не розвивається у кислому середовищі;
-продукти, закриті герметично в банках, необхідно зберігати при температурі 0-3оС, перед споживанням гриби кип’ятити протягом 20-30 хв., ягоди та овочі протягом 15-20 хв. М’ясні та рибні консерви, ковбаси, балик перед споживанням необхідно піддати термічній обробці шляхом проварювання або прогріву у духовій шафі протягом 30-40 хв.;
-перед консервуванням потрібно стерилізувати банки, кришки, посуд, спеції. Найменший «бомбаж» (здуття) кришки, виявлення невластивого запаху або вигляду продукту – причина для категоричної відмови від вживання в їжу вмісту даної банки;
-виключити споживання виготовлених у домашніх умовах консервів, в’яленої, копченої, солоної риби й інших продуктів харчування, придбаних у приватних осіб на ринках та у місцях несанкціонованої торгівлі.
У випадку виявлення перших ознак харчового отруєння («туман», роздвоєння предметів, «сітка» перед очима, сухість у роті, відчуття чужорідного тіла в глотці, першіння в горлі, погіршення ковтання їжі, зміна тембру і висоти голосу) не займайтесь самолікуванням, а терміново зверніться за медичною допомогою до найближчого лікувально-профілактичного закладу.