gov-ua
Головне управління
Держпродспоживслужби у Львівській області

Особливості маркування дитячого харчування


Враховуючи важливість раціону малечі і всі ризики, які варто попередити при виборі першого прикорму, до маркування дитячого харчування в Україні існують спеціальні вимоги, нормовані Законом України «Про інформацію для споживачів щодо харчових продуктів».

Держпродспоживслужба звертає увагу споживачів та операторів ринку – на дитячому харчуванні окрім обов’язкової інформації про харчовий продукт має бути вказана додаткова інформація згідно зі статтею 6-1 зазначеного Закону, зокрема:

  • поряд з назвою зазначається – вік дитини, з якого вона може споживати такий продукт.
  • інформація про спосіб приготування та/або використання такого харчового продукту, а також, якщо це має значення, – позначка щодо важливості дотримання цього способу.
  • особливі харчові потреби, функціональні стани та/або захворювання, за наявності яких рекомендовано вживати такі харчові продукти.
  • обов’язкова інформація про поживну цінність має додатково включати кількість кожної мінеральної речовини (крім молібдену) і кожного вітаміну, а також – кількість холіну, інозитолу та карнітину.
  • обов’язкова інформація про поживну цінність дитячих сумішей початкових та дитячих сумішей для подальшого годування не може включати зазначення кількості солі; зазначається на упаковці або тарі в повному обсязі, незалежно від розміру їх найбільшої поверхні; не може повторюватися у маркуванні; може бути доповнена інформацією про вміст білків, вуглеводів та жирів, а також співвідношення сироваткового білка та казеїну;
  • інформація про вміст вітамінів і мінералів, яка виражається як відсоток відповідних референсних величин споживання.
  • інформація про спосіб приготування та/або використання та про умови зберігання, а також попередження про небезпеку для здоров’я дитини у разі невідповідного приготування або зберігання.
  • інформація про безумовну перевагу грудного вигодовування.
  • обов’язково повинна бути вказана інформація про поживну цінність харчових продуктів, а саме про енергетичну цінність та вміст жирів, насичених жирів, вуглеводів, цукрів, білків та солі.
  • за потреби поряд з інформацією про поживну цінність може розміщуватися напис про те, що наявність солі зумовлена виключно вмістом натрію, який має природне походження, а не додавався у процесі виробництва харчового продукту.
  • зміст обов’язкової інформації про поживну цінність харчових продуктів, може бути доповнено зазначенням вмісту однієї або декількох таких речовин:
  1. мононенасичені жири;
  2. поліненасичені жири;
  3. поліоли;
  4. крохмаль;
  5. харчові волокна;
  6. вітаміни або мінеральні речовини, наведені в додатку № 9 до цього зазначеного Закону, якщо вони містяться в харчовому продукті у значних кількостях.

Державні сайти України