gov-ua
Головне управління
Держпродспоживслужби у Львівській області

Запобігання інфекційним хворобам у зв’язку з підтопленням територій: поради та застереження

Підтоплення територій може призвести до забруднення джерел питного водопостачання — колодязів, свердловин та інших відкритих водойм. Унаслідок цього вода стає небезпечною для споживання, що значно підвищує ризик виникнення гострих кишкових інфекцій із водним шляхом передачі — зокрема холери, вірусного гепатиту А, дизентерії та інших, включно з можливими спалахами.

Що необхідно робити:

  • Уникайте вживання води з підтоплених джерел. Вода з таких джерел може містити небезпечні мікроорганізми, хімікати та інші забрудники.
  • Використовуйте лише безпечну воду: бутильовану або привізну питну воду; воду, очищену сертифікованими дезінфекційними засобами (таблетками, фільтрами тощо), за можливості — воду з централізованого водопостачання, що перебуває під постійним контролем якості.
  • За відсутності безпечної води — обов’язково кип’ятіть її не менше 15–20 хвилин, особливо якщо вода була отримана з підтопленого джерела. Кип’ятіння та дезінфекційні засоби ефективно знищують більшість мікроорганізмів, але не усувають хімічні забруднення.
  • З особливою увагою ставтеся до якості води, яку споживають діти, а також яка використовується для приготування дитячого харчування чи гігієнічних процедур.
  • Не вживайте продукти, що були підтоплені (овочі, фрукти тощо) без попередньої термічної або іншої обробки.
  • Обов’язково ретельно промивайте продукти питною водою та обдавайте окропом.
  • Дотримуйтесь правил приготування їжі: готуйте страви з дотриманням технології, витримуйте відповідний температурний режим, зберігайте продукти в безпечних умовах.

 

Після сходження води необхідно:

  • Очистити та знезаразити вигрібні ями, туалети: у разі переповнення — спорожнити за допомогою асенізаційної машини, обробити хлорним вапном або іншим дезінфекційним засобом.
  • Колодязі звільнити від нанесеного бруду, очистити, спорожнити та продезінфікувати в них воду за допомогою хлоровмісних препаратів;
  • Провести дератизацію в місцях можливого скупчення гризунів;
  • Підвали, жилі приміщення розчистити, просушити та обробити дезінфекційними та протигрибковими засобами;
  • Продезінфікувати домашній посуд та інші предмети побуту.
  • Очистити прибудинкову територію від намулу та сміття.

Якщо ви чи ваші близькі відчуваєте ознаки інфекційного захворювання або харчового отруєння — негайно зверніться до лікаря. Своєчасна медична допомога може запобігти ускладненням і врятувати життя.

Державні сайти України