В умовах оздоровчого сезону 2019 року Головне управління Держпродспоживслужби в Львівській області нагадує суб’єктам господарювання основні вимоги до облаштування місць масового відпочинку населення на водних об’єктах (пляжах).
Відповідно до наказу Міністерства внутрішніх справ України 10.04.2017 № 301, зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 04 травня 2017 року за № 566/30434 «Про затвердження Правил охорони життя людей на водних об’єктах України», керівники підприємств, установ та організацій, які використовують водні об’єкти з виробничою, оздоровчою чи спортивною метою або для відпочинку людей, та організатори масових заходів відповідають за охорону життя людей у межах закріпленої ділянки водної поверхні чи прибережної частини акваторії.
Для відкриття і функціонування пляжів необхідно:
Дотримуватись вимог ЗУ «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів», ЗУ «Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення», наказів МОЗ України № 172 «Про затвердження Державних санітарних правил розміщення, улаштування та експлуатації оздоровчих закладів », №145 “Про затвердження Державних санітарних норм та правил утримання територій населених місць”, № 280 «Щодо організації проведення обов’язкових профілактичних медичних оглядів працівників окремих професій, виробництв і організацій, діяльність яких пов’язана з обслуговуванням населення і може призвести до поширення інфекційних хвороб», ДСанПіН 2.2.4-171-10 «Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною».
* Забезпечити функціонування питних фонтанчиків з підведенням питної води, призначеної для споживання людиною;
* Дотримуватись водоохоронного режиму у першому поясі зон санітарної охорони функціонуючих артезіанських свердловин, розташованих на території пляжу;
* Забезпечити дотримання вимог санітарних норм суб’єктами господарювання торгівлі та громадського харчування при здійсненні діяльності на території пляжу;
* Діяльність суб’єктів господарювання на території пляжу з торгівлі та громадського харчування здійснювати при умові реєстрації в Реєстрі потужностей (об’єктів) та їх операторів ;
* Забезпечити проходження працівниками об’єктів громадського харчування та пляжу медичного огляду та флюорографічного обстеження;
* Провести підсипку пляжної зони піском;
* Встановити буйки огородження зони купання в акваторії пляжу;
* Обладнати місце для купання дітей;
* Привести в належний санітарний стан санвузли, розташовані на території пляжу та забезпечити у відповідності з санітарними нормами водовідведення (каналізування);
* Придбати достатню кількість миючих та дезінфекційних засобів, дозволених до використання Міністерством охорони здоров’я України;
* Прибирання приміщень вбиральні здійснювати із застосуванням дезінфекційних засобів;
* Встановити достатню кількість урн для збору сміття. Розташування урн проводити у відповідності до санітарних норм;
* Обладнати медичний пункт згідно табелю оснащення, забезпечити проходження медичного обстеження медичного персоналу;
* Забезпечити у відповідності з санітарними вимогами збір і вивіз сміття;
* Утримувати в належному санітарно-технічному стані адміністративно-господарчі приміщення пляжу та прилеглу до них територію;
* Утримувати територію пляжу в належному санітарному стані (прибирання берегу, роздягалень, зеленої зони тощо);
* Забезпечити функціонування пляжів за умови дотримання безпечності показників питної води, води відкритих водоймищ та якісних показників ґрунту (піску), що підтверджено лабораторними дослідженнями.
Програма лабораторного контролю включає: дослідження проб питної води з питних фонтанчиків (1 раз в місяць за санітарно-хімічними та мікробіологічними показниками), ґрунту (1 раз в місяць за санітарно-хімічними, санітарно-мікробіологічними, включаючи паразитологічні показниками), води поверхневих водоймищ (2 рази в місяць за санітарно-хімічними, санітарно-мікробіологічними, включаючи паразитологічні показниками; 1 раз протягом купального сезону за радіологічними; вірусологічними).