gov-ua
Головне управління
Держпродспоживслужби у Львівській області

Безпечність харчовий продуктів: вегетаріанські та веганські харчові продукти

Для багатьох людей веганський та вегетаріанський харчовий продукт це одне й те саме. Але ні. В українському законодавстві чітко визначено, які саме продукти є веганськими, а які – вегетаріанськими.

В обох випадках, у маркуванні харчового продукту можуть використовуватися слова “вегетаріанський” або “веганський” або його похідні, якщо:

  • на всіх етапах виробництва та обігу вживалися всі необхідні заходи для уникнення наявності речовин, які не споживаються  веганцями та вегетаріанцями, крім випадків ненавмисного потрапляння таких речовин;
  • операторами ринку харчових продуктів та/або особами, що діють за їхнім дорученням, не проводилися на тваринах будь-які дослідження харчового продукту або інгредієнта.

А от різниця між вегетаріанськими та веганськими харчовими продуктами полягає в наявності в продукті інгредієнтів тваринного походження:

  • у веганських харчовий продуктах – на жодній стадії виробництва якого не використовувалися інгредієнти тваринного походження;
  • у вегетаріанських харчових продуктах – на жодній стадії виробництва якого не використовувалися інгредієнти тваринного походження, крім таких інгредієнтів чи похідних із них:
  1. молоко, молочні продукти, молозиво;
  2. яйця чи яєчні продукти, отримані від живих тварин;
  3. мед чи продукти бджільництва (прополіс, бджолиний віск тощо);
  4. продукти, отримані з вовни живих тварин (ланолін тощо).

Вкотре радимо споживачам свідомо підходити до вибору харчових продуктів – уважно вивчати інформацію про продукт на його етикетці, а також робити закупи тільки в спеціально призначений для цього місцях – в продовольчих магазинах та на агропродовольчих ринках.

Державні сайти України