З метою своєчасного виявлення та контролю шкідливих організмів, спеціалісти Управління фітосанітарної безпеки продовжують здійснювати фітосанітарний моніторинг агроценозів.
Спостереження за змінами динаміки розвитку шкідників та моніторинг розвитку хвороб у посівах сільськогосподарських культур проводився у господарствах Львівської області на загальній площі 9 654 га.
Погодні умови червня загалом були сприятливими для росту і розвитку основних сільськогосподарських культур. Водночас, тривалий період без опадів, а також дощі різної інтенсивності не сприяли рівномірному насиченню ґрунту продуктивною вологою. Помірні та сильні вітри, а також висока інтенсивність сонячного випромінювання призвели до істотного зменшення запасів вологи, особливо в орному шарі ґрунту.
Фенологічні фази розвитку сільськогосподарських культур:
- Озима пшениця – утворення зерна (ВВСН 73–76);
- Озимий ячмінь – дозрівання зерна (ВВСН 83–85);
- Озимий ріпак – достигання (ВВСН 81–83);
- Кукурудза – 6-й листок розгорнутий (ВВСН 16–19);
- Соняшник – стадія «зірочки» (ВВСН 51);
- Соя – третій-четвертий трійчастий листок (ВВСН 13–14), поява пелюсток першої квітки (ВВСН 57–59);
- Картопля – цвітіння (ВВСН 60–62);
- Капуста – розвиток листків (ВВСН 15);
- Морква – початок коренеутворення (ВВСН 41);
- Столові буряки – розвиток листків (ВВСН 12);
- Яблуневі сади – діаметр плодів 20–50 мм (ВВСН 72–75);
- Вишневі сади – дозрівання, інтенсивне забарвлення плодів (ВВСН 85);
- Смородина – дозрівання плодів.
У посівах хрестоцвітих, злакових культур, а також у плодових насадженнях виставлено феромонні пастки для виявлення основних шкідників. За їх допомогою фахівці визначають строки та динаміку появи імаго шкідників, що дає змогу розрахувати строки настання наступних фенофаз розвитку. Це, у свою чергу, є основою для визначення оптимальних термінів проведення захисних заходів проти шкідливих організмів.