gov-ua
Головне управління
Держпродспоживслужби у Львівській області

Харчові зоонози – небезпека на столі

Зооноз – це інфекційне захворювання, яке має властивість передаватися людині від тварин. Зоонозними патогенами можуть бути бактерії, віруси або паразити, а також нетрадиційні збудники хвороб, які можуть передаватися людині при прямому контакті або через їжу, воду чи навколишнє середовище. З урахуванням наших тісних зв’язків з сільськогосподарськими, домашніми тваринами і тими, які живуть в природному середовищі, зоонози є серйозною проблемою в галузі охорони здоров’я в усьому світі. Вони можуть також призводити до збоїв у виробництві продукції тваринного походження, призначеної для вживання в їжу, а також у торгівлі такою продукцією.

Особливу небезпеку становлять харчові зоонози – серед населення вони виникають внаслідок використання харчових продуктів, отриманих від хворих тварин, при вторинному зараженні продукції тваринного походження під час заготівлі, забою, розбирання туш, холодильного зберігання та під час приготування їжі. Вкрай небезпечним харчовим зоонозом є лістеріоз – так звана «хвороба холодильника».

Державні сайти України