У період з 1 по 30 квітня 2025 року спеціалісти Самбірського районного управління взяли участь у проведенні 87 комісійних обстежень загальноосвітніх навчальних закладів Самбірського району щодо дотримання вимог санітарного законодавства під час організації харчування учнів.
Заходи проводилися відповідно до: розпорядження Кабінету Міністрів України від 27.10.2023 року № 990-р «Про схвалення Стратегії реформування системи шкільного харчування на період до 2027 року»; розділу 3, пріоритету 1 «Програми реформування системи шкільного харчування у Львівській області на 2024–2027 роки», затвердженої розпорядженням начальника обласної військової адміністрації від 01.05.2024 № 407/0/5-24ВА та виданих розпорядчих документів органів місцевого самоврядування на підконтрольній території управління.
У межах перевірок були охоплені заклади освіти 11 територіальних громад:
- Самбірська ТГ — 12 закладів;
- Бісковицька ТГ — 5 закладів;
- Рудківська ТГ — 5 закладів;
- Ралівська ТГ — 5 закладів;
- Новокалинівська ТГ — 3 заклади;
- Турківська ТГ — 9 закладів;
- Боринська ТГ — 10 закладів;
- Стрілківська ТГ — 6 закладів;
- Добромильська ТГ — 9 закладів;
- Старосамбірська ТГ — 12 закладів;
- Хирівська ТГ — 11 закладів.
Під час обстежень основну увагу було зосереджено на впровадженні системи НАССР; дотриманні вимог Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів»; виконанні норм Постанови КМУ від 24.03.2021 № 305 щодо організації харчування у закладах освіти.
Зокрема, перевірялися:
- забезпечення учнів достатньою кількістю якісних харчових продуктів та чистої питної води, додержанням вимог санітарно-гігієнічних правил і норм;
- недопущення реалізації в приміщеннях та на території закладів освіти небезпечних харчових продуктів;
- визначення переліку харчових продуктів, не рекомендованих для реалізації у закладах освіти;
- дотримання умов та заходів використання виробничих та складських приміщень, обладнання та інвентарю;
- дотримання санітарно-гігієнічних вимог до особистої гігієни персоналу закладу, який працює в зоні поводження із харчовими продуктами, в тому числі проходження обов’язкових медичних оглядів;
- дотримання порядку миття столового та кухонного посуду, чашок (стаканів), столових приборів, зворотної тари в ручний спосіб, їх сушіння і зберігання;
- дотримання вимог маркування обладнання та інвентарю.
За результатами проведених комісійних обстежень на адреси керівників органів місцевого самоврядування та відділів освіти надіслані листи з пропозиціями щодо затвердження планів-заходів з конкретними термінами виконання для покращення матеріально-технічної бази харчоблоків загальноосвітніх навчальних закладів, в тому числі проведення капітальних ремонтів, встановлення сучасного холодильного та технологічного обладнання, тощо.