gov-ua
Головне управління
Держпродспоживслужби у Львівській області

Комісійні обстеження закладів освіти на Самбірищині

У період з 1 по 30 квітня 2025 року спеціалісти Самбірського районного управління взяли участь у проведенні 87 комісійних обстежень загальноосвітніх навчальних закладів Самбірського району щодо дотримання вимог санітарного законодавства під час організації харчування учнів.

Заходи проводилися відповідно до: розпорядження Кабінету Міністрів України від 27.10.2023 року № 990-р «Про схвалення Стратегії реформування системи шкільного харчування на період до 2027 року»; розділу 3, пріоритету 1 «Програми реформування системи шкільного харчування у Львівській області на 2024–2027 роки», затвердженої розпорядженням начальника обласної військової адміністрації від 01.05.2024 № 407/0/5-24ВА та виданих розпорядчих документів органів місцевого самоврядування на підконтрольній території управління.

У межах перевірок були охоплені заклади освіти 11 територіальних громад:

  • Самбірська ТГ — 12 закладів;
  • Бісковицька ТГ — 5 закладів;
  • Рудківська ТГ — 5 закладів;
  • Ралівська ТГ — 5 закладів;
  • Новокалинівська ТГ — 3 заклади;
  • Турківська ТГ — 9 закладів;
  • Боринська ТГ — 10 закладів;
  • Стрілківська ТГ — 6 закладів;
  • Добромильська ТГ — 9 закладів;
  • Старосамбірська ТГ — 12 закладів;
  • Хирівська ТГ — 11 закладів.

Під час обстежень основну увагу було зосереджено на впровадженні системи НАССР; дотриманні вимог Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів»; виконанні норм Постанови КМУ від 24.03.2021 № 305 щодо організації харчування у закладах освіти.

Зокрема, перевірялися:

  • забезпечення учнів достатньою кількістю якісних харчових продуктів та чистої питної води, додержанням вимог санітарно-гігієнічних правил і норм;
  • недопущення реалізації в приміщеннях та на території закладів освіти небезпечних харчових продуктів;
  • визначення переліку харчових продуктів, не рекомендованих для реалізації у закладах освіти;
  • дотримання умов та заходів використання виробничих та складських приміщень, обладнання та інвентарю;
  • дотримання санітарно-гігієнічних вимог до особистої гігієни персоналу закладу, який працює в зоні поводження із харчовими продуктами, в тому числі проходження обов’язкових медичних оглядів;
  • дотримання порядку миття столового та кухонного посуду, чашок (стаканів), столових приборів, зворотної тари в ручний спосіб, їх сушіння і зберігання;
  • дотримання вимог маркування обладнання та інвентарю.

За результатами проведених комісійних обстежень на адреси керівників органів місцевого самоврядування та відділів освіти  надіслані листи з пропозиціями  щодо затвердження планів-заходів з конкретними термінами виконання для покращення матеріально-технічної бази харчоблоків загальноосвітніх навчальних закладів, в тому числі проведення капітальних ремонтів, встановлення сучасного холодильного та технологічного обладнання, тощо.

Державні сайти України