Безпечність та якість нехарчової продукції, епізоотична ситуація, сприяння міжнародній торгівлі українською продукцією – одні із основних тем, які розглянули під час розширеного засідання колегії Держпродспоживслужби під головуванням Голови Держпродспоживслужби Сергія Ткачука та за участі його заступників, керівників інститутів, територіальних органів і лабораторної мережі служби та ДП «АІРТ».
“Це перший формат такої колегії, коли керівники територіальних органів та лабораторної мережі спільно напрацьовують подальші кроки діяльності. Це важливо для розвитку всієї системи Держпродспоживслужби, особливо зараз коли Україна проходить скринінг ЄС та служба як компетентний орган залучена до 6 переговорних розділів. Лише злагоджена взаємодія між усіма структурними елементами служби дозволить побудувати чітку та прозору систему, спрямовану на збереження життя, здоров’я та благополуччя людини та створення належних умов для благополуччя тварин і захисту рослин», – підкреслив Сергій Ткачук.
Крім того, під час заходу учасники обговорили плани на цей рік щодо розвитку експортного потенціалу українського виробництва сільськогосподарської продукції тваринного та рослинного походження. Важливим пунктом цього плану є проведення восени компетентним органом Великобританії запланованого онлайн аудиту, що є передумовою відкриття експортного ринку яловичини з України.
За словами Сергія Ткачука сприяти укладенню Угоди АСАА, або так званого промислового безвізу є ще одним пріоритетним завданням для Держпродспоживслужби на цей рік. Оскільки служба має засвідчити результататими своєї роботи (моніторинг стану продукції, що подається на ринок) відповідність нехарчовї продукції встановленим вимогам технічних регламентів. Можливість підписання такої угоди надасть багато переваг для українського бізнесу та економічного розвитку нашої країни.
Не оминули тему – епізоотичну ситуацію в країнах ЄС та ризики занесення хвороб на територію України. Наразі всі структури служби посилили заходи щодо недопущення вірусу ящуру на територію України. Це один із основних пріоритетів Держпродспоживслужби на сьогодні.
Також цьогоріч перед службою поставлена амбітна ціль – створення та забезпечення сталого функціонування національних референс-лабораторій Держпродспоживслужби за напрямами, зокрема «Здоров’я тварин», «Харчові продукти» та «Антимікробна резистентність», «Ентомологія», «Мікологія».