gov-ua
Головне управління
Держпродспоживслужби у Львівській області

На території Львівської області розпочато осінню кампанію з пероральної вакцинації диких м’ясоїдних тварин проти сказу

Враховуючи складну епізоотичну ситуацію щодо сказу тварин в Україні та Львівщині зокрема, на території Львівської області розпочато осінню кампанію з пероральної вакцинації диких м’ясоїдних тварин проти сказу. Триватиме імунізація диких м’ясоїдних тварин упродовж 2-ї декади вересня 2023 року.

Осіння кампанія здійснюється в межах виконання плану протиепізоотичних заходів з профілактики основних інфекційних і паразитарних хвороб тварин в Україні на 2023 рік, погодженого рішенням Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при Кабінеті Міністрів України від 10.03.2023 за № 1, рішення Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при Львівській обласній військовій адміністрації від 20.07.2023 за № 2, із врахуванням Указу Президента України від 24.02.2022 № 64/2022 «Про введення воєнного стану в Україні». Під час кампанії вакцинацією буде охоплена територія 1,828 тис. км2. Дану вакцину розповсюджуватимуть методом наземного розподілу на території польових та лісових угідь області поза територіями населених пунктів, болотами, водоймищами, авто- та залізничними шляхами.

Приманка має вигляд невеликих брикетів розміром із сірникову коробку із запахом м’ясокісткового борошна. Усередині – желеподібна капсула з вакциною проти сказу “Орісвак”.

Вакцина створює специфічний імунітет при пероральному застосуванні; не виділяє вакцинний вірус зі слиною; безпечна для інших тварин; безпечна для людини і природного середовища; стабільна в польових умовах.

Довідково: сказ – одна з найнебезпечніших вірусних хвороб, спільних для тварин та людей, за якою уражається центральна нервова система з ознаками поліенцефаломієліту, супроводжується паралічами та завжди закінчується смертю. Поширюють сказ у природі лисиці, вовки, єнотоподібні та бродячі тварини.

Передумовами виникнення сказу у домашніх тварин є особливість екології лисиць, яка є джерелом збудника інфекції та забезпечує постійну циркуляцію вірусу в природі. Синантропізація лисиць, неконтрольоване їх розмноження гарантує постійні контакти з безпритульними собаками і котами.

Стратегія боротьби зі сказом в Україні базується на виконанні комплексу антирабічних ветеринарно – санітарних заходів, направлених на профілактику та ліквідацію сказу серед основних резервуарів даного захворювання і передбачає парентеральну вакцинацію домашніх тварин, включаючи обов’язкову вакцинацію всього поголів’я собак і котів на території області, а сільськогосподарських тварин – при спалахах захворювання.

 

Прохання до мешканців Львівської області із порозумінням віднестись до заходів з вакцинації диких м’ясоїдних тварин, при виявленні принад не руйнувати їх, не брати в руки, а залишати привабливими для тварин. Заздалегідь дякуємо за розуміння!

Державні сайти України