За даними територіальних органів Держпродспоживслужби зареєстровані випадки отруєння грибами, що є одними із найважчих серед харчових отруєнь.
Рекомендує дотримуватися основних порад щодо профілактики отруєнь грибами.
Вибирайте штучно вирощені печериці та гливи, що реалізують в магазинах або ж на спеціалізованих ринках, де вони проходять відповідний контроль.
В жодному разі не купуйте гриби, що продаються вздовж автомобільних шляхів та на стихійних ринках, а також за допомоги інтернет-мережі.
Під час збирання грибів врахуйте наступні рекомендації:
- ніколи не кладіть у кошик грибів, яких не знаєте;
- остерігайтеся пластинчатих грибів;
- не збирайте старих, перезрілих або дуже молодих грибів, у яких нечітко виражені морфологічні ознаки, а також тих, що ростуть поблизу швидкісних трас чи на радіаційно забруднених територіях;
- під час посухи грибів краще не брати взагалі, тому що у спекотну погоду змінюється обмін речовин в організмі гриба – втрата води та накопичення токсин;
- уважно перевірте зібрані гриби перед тим, як починати готувати страву або робити заготівлі;
- не вживайте сирих грибів;
- не можна годувати грибами чи стравами з них дітей до 12 років. Також вживати гриби не рекомендовано вагітним жінкам, які годують грудьми, та літнім людям.
Звертаємо увагу дорослих! Вчить дітей тому, що не слід брати у руки дикорослі гриби, не показавши їх дорослим, бо вони можуть бути отруйними.
Наголошуємо, що вживання також галюциногенних грибів, зокрема мухоморів, призводить до небезпечних негативних наслідків для фізичного здоров’я – розясняйте дітям про шкідливість споживання різних галюциногенів.
Якщо після споживання грибів почуваєтесь погано чи помітили нездорові ознаки у своїх близьких (нудота, блювота, головний біль, галюцинації, біль у животі), негайно викликайте “швидку допомогу”— 103.
Рекомендуємо, утриматися від збору грибів на тимчасово окупованих та звільнених територіях України від окупації. Загроза замінування на території ведення бойових дій залишається великою.