gov-ua
Головне управління
Держпродспоживслужби у Львівській області

Про основні правила збору грибів, їх приготування, споживання, зберігання та надання першої медичної допомоги при отруєнні

           Станом на сьогоднішній день у Львівській області зареєстровано 3 випадки отруєння токсичними речовинами внаслідок споживання дикорослих грибів у побуті із 3-ма постраждалими.

Головне управління Держпродспоживслужби у Львівській області звертає увагу на основні правила збору грибів, їх приготування, споживання, зберігання та надання першої допомоги при отруєнні!   

–   При збиранні грибів у лісі потрібно звертати увагу лише на молоді гриби, за умови чітко виражених зовнішніх ознак їх ідентифікації як їстівних.

–   Не збирати гриби в міських парках, скверах, а також вздовж автомобільних шляхів та залізничних колій, промислових підприємств, в лісопосадках біля оброблених агрохімікатами полів, сміттєзвалищ, тому що грибам властиво накопичувати  отруйні речовини.

– Остерігатися пластинчастих грибів, оскільки вони мають схожість з смертельно-отруйною блідою поганкою, інтенсивність розмноження якої спостерігається найбільше у серпні місяці.

–  Під час посухи, гриби краще не збирати, так як вони втрачають воду та збільшується концентрація токсинів.

–  Ретельно перевіряти гриби, зібрані дітьми. Не споживати страви з грибів дітям до 12 років, вагітним та жінкам, які годують грудьми та літнім людям.

–  Не слід купувати гриби на стихійних ринках та на автошляхах. Купуйте гриби лише на стаціонарних ринках, де вони проходять відповідний ветеринарно-санітарний контроль.

–   Не вживати в їжу і не пробувати на смак сирі гриби. Обов’язково мити руки після контакту з грибами.

–  Гриби потрібно використовувати відразу ж після збирання. Забороняється зберігати свіжі гриби в холодильнику, якщо він не обладнаний системою швидкої та глибокої заморозки, довше 3-х днів. Страви з грибів слід споживати в день приготування. Невикористані грибні страви можна зберігати лише до наступного дня на холоді, тільки в емальованому або керамічному посуді і споживати лише після повторної термічної обробки.

–   При кожному способі приготування грибів їх потрібно перш за все ретельно почистити, а потім добре помити в проточній воді. При приготуванні будь-якої грибної страви, гриби необхідно попередньо відварити у підсоленій воді протягом 10 – 15 хвилин не менше 3-х разів, відвар потрібно кожний раз зливати. Варити гриби необхідно не менше години на невеликому вогні, знімаючи піну і помішуючи. Варіння вважається завершеним, коли гриби осядуть на дно, а відвар стане прозорим.

Якщо після вживання дикорослих грибів у людини з’явився головний біль, запаморочення, блювота, пронос, біль у животі, виникли ознаки ураження нервової системи: марення, галюцинації, слинотеча, звуження зіниць, гіпотонія, судоми – негайно викличте швидку медичну допомогу. Одночасно, до приїзду швидкої, промийте шлунок потерпілого перевареною водою чи содовим розчином або блідо-рожевим марганцевим розчином до чистих промивних вод. Після чого дайте сорбент (активоване вугілля, білу глину, сорбекс, атоксіл). Згодом потерпілого слід напоїти міцним холодним чаєм або підсоленою водою.

Обов’язковій госпіталізації в лікувальний заклад підлягають хворі та всі хто спільно із захворілими вживав гриби, навіть без симптомів інтоксикації, тому що ознаки отруєння можуть виникати через 2-3 доби.

Дотримуйтеся цих нескладних порад щоб убезпечити себе чи близьких від небажаних наслідків «тихого полювання»!

 

Державні сайти України