gov-ua
Головне управління
Держпродспоживслужби у Львівській області

Щодо спалаху сальмонельозу у м. Бориславі, пов’язаного з споживанням курей- гриль, придбаних у місцевому супермаркеті

        У м. Бориславі Львівської області з 02.06.2016 р. зареєстровано групове інфекційне захворювання (гостра кишкова інфекція), пов’язане з вживанням у їжу курей-гриль, придбаних у магазині № 738 ТзОВ «Альянс-Маркет» (м. Борислав, вул. Коваліва, 52 «г»). Усього захворіло 12 осіб, з них 3 дітей.  Хворі у стані середньої важкості госпіталізовані в інфекційне відділення центральної міської лікарні м.Борислава, 1 особа- КЗ ЛОР «Львівська обласна інфекційна лікарня». У 7 хворих лабораторно підтверджено діагноз «сальмонельоз», іншим 5 особам діагноз «сальмонельоз» поставлено за клінічними ознаками. Станом на 22.06.16 р. після проведення відповідного лікування в стаціонарі хворі (окрім 1 особи)  виписані з лікувального закладу в задовільному стані.

        За фактом групового інфекційного захворювання Бориславським відділенням поліції Дрогобицького відділу ГУ Національної поліції у Львівській області проводиться   досудове розслідування по матеріалах кримінального провадження за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. І ст. 325 КК України «Порушення санітарних правил і норм щодо запобігання інфекційним захворюванням та масовим отруєнням». В рамках досудового розслідування фахівцями Управління Держпродспоживслужби у м. Дрогобичі проведено обстеження оператора ринку, яким виготовлені та реалізовані кури-гриль. У ході обстеження встановлено, що ймовірною причиною виникнення групового інфекційного захворювання послужило недотримання працівниками магазину  режиму термічної обробки курей, незабезпечення  контролю за дотриманням температури всередині кулінарного виробу у процесі його термічної обробки, поскільки стилетний термометр не використовувався, термощуп у конструкції пароконвектомата не передбачений. У магазині не створені умови для дотримання працівниками правил особистої гігієни: умивальники не забезпечені милом та одноразовими рушниками. Працівниками не пройдені профілактичні медичні огляди, не зданий залік з санітарного мінімуму.  З метою усунення виявлених порушень, недопущення епідемічних ускладнень  серед населення,  пов’язаних з споживанням небезпечних в епідемічному відношенні харчових продуктів, оператору ринку скеровані пропозиції.

Державні сайти України