За період травень – липень 2016 року у Львівській області зареєстровано 7 спалахів кишкових інфекційних захворювань, внаслідок яких постраждало 104 особи, із них 26 дітей (25 %).
Спалахи реєструвались на 4-х адміністративних територіях Львівської області та у м. Львові: Яворівський район – 2 спалахи; Дрогобицький район м. Борислав – 1 спалах; Сколівський район – 1 спалах; Пустомитівський район- 2 спалахи та м. Львів – 2 спалахи.
Етіологічний фактор виникнення гострих кишкових інфекцій лабораторно встановлено у 4-х випадках, що становить 57,1%. Збудник сальмонельозу виділено у 34 постраждалих (32,7%), ГКІ встановленої етіології (Kl.Pneumonia, Proteus mirabilis) – у 2-х осіб (1,9%), діагноз харчова токсикоінфекція (Citrobaсter) – у 1 особи (0,9%), 35 особам поставлено діагноз «сальмонельоз» за клінічними ознаками (33,6%), 27-ми особам – встановлено діагноз «гостра кишкова інфекція невстановленої етіології» (26%). Відмовились від госпіталізації 5-о осіб (4,8%).
Основний фактор передачі збудників – харчовий.
6 спалахів кишкових інфекцій пов’язані із закладами ресторанного господарства, в т.ч. 1 – з кейтеринговою компанією по виготовленню та доставці кулінарних страв), 1 спалах – з кулінарним відділом супермаркету.
В організованих дитячих колективах за вказаний період спалахи не реєструвались.
У ході проведених епідеміологічних розслідувань фахівцями Держпродспоживслужби встановлено, що основними причинами, які сприяли виникненню спалахів, були порушення чинного санітарного законодавства, а саме: вторинне інфікування готової продукції умовно-патогенною мікрофлорою; використання небезпечної в епідемічному відношенні сировини, в т.ч. використання кулінарних виробів, виготовлених в домашніх умовах; не дотримання на виробництві санітарно-гігієнічного режиму; порушення технології приготування страв; недотримання термінів та температурного режиму при зберіганні сировини та готової продукції; недотримання правил особистої гігієни особами, які брали участь у приготуванні страв, не дотримання товарного сусідства при зберіганні харчових продуктів та приготування небезпечних в епідемічному відношенні страв, приготування яких обмежено в теплий період року.
За результатами виявлених порушень проінформовано голову Львівської обласної державної адміністрації, прокуратуру Львівської області та м.Львова, територіальні підрозділи ГУ Національної поліції у Львівській області
За фактами групових інфекційних захворювань територіальними підрозділами ГУ Національної поліції у Львівській області розпочато кримінальне провадження за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. І ст. 325 КК України «Порушення санітарних правил і норм щодо запобігання інфекційним захворюванням та масовим отруєнням». Досудове розслідування триває.
Керівникам суб’єктів господарювання надано пропозиції щодо їх усунення та встановлено контроль за їх виконанням.
Посилено проведення санітарно-освітньої роботи серед населення області та міста щодо профілактик гострих кишкових інфекцій із залученням засобів масової інформації.