gov-ua
Головне управління
Держпродспоживслужби у Львівській області

Інформація по спалаху кафе Трапезна УКУ

Відвідувачі закладу кафе «Трапезна УКУ» ФОП Шинальської І.П. захворіли 27.10.16р. Госпіталізовані в КЗ «Львівська обласна інфекційна клінічна лікарня»  у стані середньої важкості 17 осіб, в т.ч. 4 дітей віком 4,10,12 та 13 років. Окрім цього, 1 особу госпіталізовано в інфекційне відділення Пустомитівської ЦРЛ, а ученицю ВПУ № 29 (м.Львів, вул. Шевченка, 116) , яка проходила практику на базі кафе «Трапезна УКУ», госпіталізовано в інфекційне відділення Новояворівської лікарні.

Станом на 15.11.16р. всі пацієнти виписані з інфекційних стаціонарів у задовільному стані. За результатами лабораторних досліджень матеріалу від хворих виділено S. Еnteriditis у 8 хворих.

Виникнення спалаху групового інфекційного захворювання пов’язане з продукцією кафе «Трапезна УКУ» ФОП Шинальської І.П.

У ході розслідування спалаху встановлено:

за результатами  мікробіологічного дослідження харчових продуктів та продовольчої сировини виділені сальмонела  Еnteriditis  в 25г замороженого фаршу з вареної свинини – напівфабрикат виготовлений в кафе «Трапезна УКУ», лістерію моноцитогенес в 25г котлети свинної – напівфабрикат. Окрім цього, виділені санітарно-показові мікроорганізми (БГКП) в: 1,0г курячого відвареного м’яса, сендвічу,  0,001г маси сиркової. За результатами мікробіологічного дослідження 30 відібраних змивів у 23% виділені санітарно-показові мікроорганізми  (БГКП), умовно-патогенна  (клебсієла пневмоніє, ацинетобактер) та патогенна мікрофлора (золотистий стафілокок).  Виділені БГКП з внутрішньої поверхні м’ясорубки, розділочного ножа для варених овочів, розділочної дошки для вареної курки, БГКП, клебсієла з каструлі для відварювання курячого філе, золотистий стафілокок та ацінетобактер з фартуха старшого кухаря, золотистий стафілокок з протирочної машини для приготування картопляного пюре, ацинетобактер з протирочної машини для варених овочів. Виділений золотистий стафілокок з носа, зіва у 16 працівників кафе.

Виникненню спалаху у кафе сприяли ряд порушень, виявлених у ході перевірки, проведеної на виконання постанови ст.слідчого СВ Сихівського районного відділу поліції ГУ НПУ у Л/о про призначення позапланової перевірки  у зв’язку з розслідуванням випадку групового захворювання гострою  кишковою інфекцією.

Не проводиться періодичний лабораторний контроль готової продукції, напівфабрикатів, які виготовляються та реалізуються, а також водопровідної води, змивів з виробничого інвентарю, обладнання, столового посуду, санітарного одягу у відповідноситі до вимог ДСП 4.4.5.078-2001 «Мікробіологічні нормативи та методи контролю продукції громадського харчування».

На підставі матеріалів перевірки ФОП Шинальській І.П. скерований припис  щодо усунення порушень, отримати який остання відмовилась.

 Ймовірною причиною виникнення групового інфекційного захворювання сальмонельозом послужило недотримання працівниками кафе технології приготування готових страв, кулінарних виробів, зокрема, недотримання режиму термічної обробки млинців з фаршем  з м’яса птиці, незабезпечення  контролю за дотриманням температури всередині кулінарних виробів у процесі їх термічної обробки, не проведення  повторної термічної обробки фаршу з відвареного курячого м’яса перед  приготуванням млинців, порушення вимог окремої обробки сировини, готової продукції, що сприяло вторинному інфікуванню напівфабрикату (використання однієї м’ясорубки для сирого та вареного м’яса), відсутність контролю за дотриманням термінів зберігання напівфабрикатів та готових страв, порушення санітарно-гігієнічних умов виробництва харчових продуктів, зокрема, порушення режиму миття  виробничого інвентарю та  технологічного обладнання, недотримання працівниками правил особистої гігієни.

Про виникнення спалаху групового інфекційного захворювання сальмонельозом у кафе «Трапезна УКУ» ФОП Шинальської І.П. інформовано голову Львівської облдержадміністрації, обласну прокуратуру, начальника Головного управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Львівській області.

Фахівцями Управління Держпродспоживслужби у м.Львові направлені відповідні інформації Львівському міському голові, в Львівську місцеву прокуратуру, у Сихівську районну адміністрацію м.Львова,  у Сихівський відділ поліції ГУ Національної поліції у Львівській області.

За фактом групового інфекційного захворювання сальмонельозом  Сихівським відділом поліції ГУ Національної поліції у Львівській області проводиться   досудове розслідування по матеріалах кримінального провадження за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.І ст. 325 КК України «Порушення санітарних правил і норм щодо запобігання інфекційним захворюванням та масовим отруєнням». Досудове розслідування триває.

Державні сайти України