gov-ua
Головне управління
Держпродспоживслужби у Львівській області

Станом здоров’я населення України переймаються у світі!

Начальником відділу санітарно- епідеміологічного нагляду та організації розслідування спалахів Управління державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства ГУ Держпродспоживслужби у Львівській області Нижник Вікторією Богданівною 21.03.2017р. дано коментар  кореспонденту журналу «Giornale del Popolo» Oleni Varakini щодо показників інфекційної захворюваності дорослого та дитячого населення  Львівської області за період 2015-2016 років:

Olena Varakina : Який стан інфекційної захворюваності  населення за останні роки?

Нижник В.Б.: Епідемічну ситуацію на території Львівської області за останній рік можна визнати як нестійку. За даними ДУ «Львівський обласний лабораторний центр МОЗ України», захворюваність гострими кишковими інфекціями зросли в 1,5 рази, сальмонельозом,  вірусними гепатитами «А» та «В»  в 1,3 рази. Спостерігається тенденція до стійкого росту захворюваності  краплинною групою інфекцій. Негативний вплив на захворюваність краплинними інфекціями створює значний прошарок нещепленого населення області особливо серед дітей та підлітків. Разом з тим, не реєструвалися  протягом багатьох років випадки захворювань особливо-небезпечними інфекціями, а також дифтерією, гострим поліомієлітом, кліщовим вірусним енцефалітом.

Olena Varakina : Знаю, що в країні діє мораторій на проведення планових перевірок об’єктів нагляду. Як це позначилось на виникненні  спалахів  харчових отруєнь?

Нижник В.Б.:  На жаль, спалахи харчових отруєнь мають місце і призводять до втрати здоров’я різних верств населення. Так, у 2016 році кількість спалахів харчових отруєнь зросла до 12 випадків, в порівнянні з 8 випадками  в 2015 році. 9 випадків пов’язані із закладами ресторанного господарства.

Olena Varakina : Який стан  захворюваності внутрішньо-лікарняними інфекціями в закладах охорони здоров’я області?

Нижник В.Б.:  Реєстрація внутрішньо-лікарняних інфекцій (23 вип. у 2016р., з них 4 дитини до 1місяця; проти 26вип.,  з них 3-є дітей до 1 місяця у 2015р.) свідчать про недотримання дезінфекційного, стерилізаційного  режиму в лікувальних установах області.

Olena Varakina : З якими проблемами Ви стикаєтесь в своїй практиці?

Нижник В.Б.:  Як вже було сказано – продовження мораторію на перевірки, неможливість застосування  заходів адміністративно-запобіжного впливу, що в свою чергу призводить до росту інфекційної захворюваності, виникненню спалахів харчових отруєнь, внутрішньо- лікарняних інфекцій.

Державні сайти України