Підготовка насіння до сівби та своєчасна доробка насіння – одна з важливих технологічних етапів насінництва. Тому до закладки на зберігання насіння ярих культур під урожай 2018 року потрібно віднестись відповідально, дотримуючись методичних і технологічних рекомендацій щодо умов зберігання. Перед засипанням насіння на зберігання вологість насіння потрібно довести до рівня , зазначеного в державних стандартах. Численні дослідження свідчать що основною причиною низької схожості насіння є високий вміст в ньому вологи під час зберігання. Підвищення вологості насіння посилює в ньому процеси дихання, створює сприятливі умови для діяльності мікроорганізмів і підвищення активності збудників хвороб і шкідників.
Після збирання врожаю сільськогосподарських культур окрім насіння основної культури , в більшості випадків включає частки листо-стеблової маси, насіння бур’янів та інших культур, мінеральні та органічні домішки, які погіршують якість насіннєвого матеріалу, утруднюють його зберігання. Насіння бур’янів та часточки стебел мають вологість на 30-35% вищу, ніж насіння основної культури. Несвоєчасне і неякісне очищення призводить до самозігрівання, пліснявіння, погіршення посівних якостей насіння. На цьому етапі необхідно контролювати якісні показники насіння: чистоту,вологість, при відборі партій насіння на посів потрібно визничити схожість. Рекомендовано зберігати насіння в зерносховищах обладнаних вентиляцією. Виділення найкращих парій за посівними якостями – запорука майбутнього врожаю.