gov-ua
Головне управління
Держпродспоживслужби у Львівській області

Епідситуація у Львівській області у І півріччі 2019 року

        На протязі I півріччя 2019 року зареєстровано 8 спалахів ГКІ. Всього постраждало 152 особи, з них 51 дитина, що склало 33,55%. За аналогічний період 2018 року – 11 спалахів,  постраждало  73 особи, з них 44 дитини, що склало 60,27% . Спалахи  пов’язані з перебуванням та харчуванням людей в наступних закладах: готельний комплекс «Перлина Карпат» ТзОВ «Резорт» в смт. Славське Сколівського району, заклади дошкільної освіти № 130, 168 у м. Львові та № 10 в м. Червонограді, ресторан «Червона Рута» у м. Львові, кафе-бар «Озон» у м. Кам’янка-Бузька та в двох домашніх вогнищах (Жидачівський та Жовківський райони).

Передача збудників інфекції відбувалася харчовим шляхом, не встановлено фактор передачі при 1 спалаху.

В етіологічній структурі спалахів переважають сальмонельози – 57,8%, ротавірусна інфекція мала місце в 2,63%, гостра кишкова інфекція не встановленої етіології – 19,73%, інші бактерії 18,42%..

За результатами порушень встановлених при розслідуванні спалахів, всіх випадках забезпечено оперативне вжиття відповідних заходів реагування; У 5 випадках винесені Рішення про тимчасове припинення виробництва та обігу харчових продуктів (ресторан «Червона Рута», кафе-бар «Озон» та 3 заклади дошкільної освіти); накладено 2 штрафи на суму 50 тис. 076 гр. (ресторан «Чевона Рута», кафе-бар «Озон»).  Керівникам всіх об’єктів надано  приписи та пропозиції щодо усунення виявлених порушень, встановлено контроль за їх виконанням. Направлено 8 листів у правоохоронні органи, по яких у 4 випадках відкриті кримінальні провадження за статтею 325 КрКУ (ЗДО №№ 130, 10; ресторан «Червона Рута»; кафе-бар «Озон»);

У зв’язку з великою кількістю постраждалих в результаті 2 спалахів (104 особи, з них 21 дитина) під час проведення банкетів зі значною кількістю людей у ресторані «Червона Рута» в м. Львові та кафе-барі «Озон» в м.Кам’янка-Бузька,  ініційовано проведення позачергових міської та районної комісій ТЕБ і НС. З метою недопущення санітарно-епідемічних ускладнень, рішеннями комісій прийняті Розпорядження голів  районних адміністрацій м. Львова та голови Кам’янка-Бузької райдержадміністрації про проведення позапланових комісійних обстежень закладів громадського харчування з великою кількістю посадкових місць. Станом на 05.07.19р.  комісійні обстеження розпочаті.

Для встановлення джерела інфекції (сальмонельоз) начальником Головного управління Держпродспоживслужби у Львівській області видано наказ від 01.07.19р. № 1646  про відбір у операторів ринку зразків продукції м’яса та яєць курячих   на гуртовому ринку ТзОВ «Шувар».

З метою профілактики виникнення спалахів гострих кишкових інфекцій та харчових отруєнь фахівцями Держпродспоживслужби області систематично проводиться роз’яснювальна та саносвітня робота серед населення області. Керівництвом та фахівцями надаються інтерв’ю і коментарі на центральних та місцевих телеканалах з актуальних питань.

Державні сайти України