Згідно екстрених повідомлень від 06.08.21 р. КНП «Турківська ЦРЛ» було зареєстровано 4 випадки отруєння грибами серед мешканців с. Карпатське та Верхня Яблунька Самбірського району Боринської селищної ради. Постраждалі мешканці с. Карпатське з однієї сім’ї (1960, 1987 та 1996 років народження) та с. Верхня Яблунька (1980 року народження), госпіталізовані в реанімаційне відділення КНП «Турківська ЦРЛ». Стан хворих середньої важкості. Зі слів хворих, напередодні вживали приготовані гриби – варені «сироїжки» які споживали постраждалі особи сім’ї з с. Карпатське, зібрані 01.08.21р. Постраждалий з с. Верхня Яблунька вживав варені «лисички» які зібрав 31.07.21р. (при збиранні грибів існує ймовірність потрапляння до кошика несправжніх лисичок, що відрізняються від справжніх більш яскравим червоним або оранжевим забарвленням і при варінні не втрачають колір, тоді як справжні лисички стають темно-сірими). Захворілі збирали гриби в лісосмугах між Карпатським та В. Яблунським лісництвами Львівської області Самбірського району.
Медичними працівниками надано необхідну медичну допомогу та призначено лікування.
Нагадуємо, що станом на сьогоднішній день розпочався сезон грибів. Завдяки своїм високим органолептичним і поживним властивостям, гриби часто використовують у харчуванні людини (до складу їх входять аскорбінова кислота, нікотинамід, тіамін та інші водорозчинні вітаміни, азотовмісні речовини, вуглеводи, білки, жири, екстрактивні і інші речовини). Однак серед грибів досить велика частина отруйних – бліда поганка, мухомор, сморчки, деякі види опеньків та ін. У цих грибах містяться деякі термостабільні отруйні речовини: мускарин, мускардина, аматоксин, фалатоксин, гальвелова кислота і т.д.
За період 2018-2020 роки по Львівській області було зареєстровано 3 вогнища отруєнь грибами з 7 постраждалими. Зі слів постраждалих, вживали гливи, сироїжки, опеньки. Всі потерпілі видужали. Чому сталося отруєння? Cаме ці гриби часто можна сплутати з отруйними представниками сироїжків, зі свинухою тонкою, несправжнім опеньком, проте при своєчасно наданій допомозі, людей можна врятувати.
Найчастіші причини отруєння грибами є потрапляння до грибного кошика молодих екземплярів отруйних грибів, яких навіть грибники з досвідом іноді плутають з печерицями, сироїжками та іншими їстівними грибами; вживання у їжу грибної суміші, коли збираються декілька різновидів грибів, серед яких трапляються і отруйні екземпляри; неправильна кулінарна обробка грибів; вживання грибних страв у гостях, коли потерпілі достеменно не знають про якість грибної страви, що подається; вживання грибної юшки чи грибів дітьми до 14 років.
Клінічна картина отруєнь грибами має деякі особливості залежно від того, які гриби вживалися. Інкубаційний період досить тривалий від 15–30 хв. до 40 годин. Проявами отруєння є нудота, блювота, діарея, галюцинації, втрата свідомості, ураження печінки та нирок, різке зменшення і навіть припинення сечовиділення, біль у надчеревній ділянці, судоми. До приїзду медиків потерпілому обов′язково потрібно промити шлунок: дати випити підсоленої води і штучно викликати блювання. Після очищення кишечнику – дати активоване вугілля (1 таблетка на 10кг маси тіла людини).
Щоб не постраждати від даного виду отруєння, слід дотримуватись таких правил:
- збирання та заготівлю грибів слід проводити дотримуючись сортування їх за видами;
- не вживайте сирих грибів;
- під час кулінарної обробки гриби обов’язково попередньо замочуйте, після проварювання відвар виливайте, оскільки навіть їстівні перезрілі і червиві гриби в результаті недостатньої термічної обробки можуть набувати токсичних властивостей;
- доброякісні гриби швидко псуються, тому їх обробку слід проводити протягом 6-12 годин після збору;
- готові страви з грибів зберігайте у холодильнику не більше доби;
- термін зберігання маринованих та солоних грибів при температурі до 10°С не повинен перевищувати 10-12 місяців;
- не годуйте грибами дітей. Не можна вживати гриби вагітним та жінкам, які годують груддю;
- слід уникати вживання консервованих грибів, які продаються приватними особами.