Сьогодні, 8 жовтня 2021 року, начальник Головного управління Держпродспоживслужби у Львівській області, Євгеній Баркит і начальник Львівського управління Головного управління Держпродспоживслужби у Львівській області, Андрій Диба взяли участь у третьому регіональному форумі, що відбувся в м.Дніпрі за участі Першої леді Олени Зеленської та Прем’єр-міністра Дениса Шмигаля.
На форумі обговорювалися питання безпечності та якості харчових продуктів, як основи реформи системи шкільного харчування; особливості публічних закупівель та проєктний підхід до переобладнання закладів освіти.
Також, у форумі взяли участь участь:
* Віктор Ляшко, Міністр охорони здоров’я;
* Любомира Мандзій, заступниця Міністра освіти і науки;
* Ірина Новікова, заступниця Міністра економіки;
* Іван Лукеря, заступник Міністра розвитку громад та територій;
* Владислава Магалецька, Голова Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів і захисту споживачів;
* Ольга Піщанська, Голова Антимонопольного комітету України;
* Василь Задворний, генеральний директор ДП «Прозорро»;
* Євген Клопотенко, засновник соціального проєкту «Нове шкільне харчування (Cult Food)».
Форум проводився в межах Національної стратегії розбудови безпечного і здорового освітнього середовища у Новій українській школі.
“Згадую початок реформи. Все починалося з мого простого бажання мами забезпечити корисне та смачне харчування у школі для дітей, але за два роки роботи це перетворилося на важливу місію”- сказала Перша леді під час свого виступу.
Голова Держпродспоживслужби Владислава Магалецька повідомила, що з початку року Держпродспоживслужбою здійснено більше 1,2 тисяч лабораторних досліджень харчових продуктів, які використовувались для приготування страв у закладах освіти, на відповідність параметрам безпечності. За результатами проведеного контролю встановлено 92 невідповідності за мікробіологічними показниками, що склало 7% від досліджуваних зразків.
«Я дуже вдячна Першій леді України Олені Зеленській, яка є «двигуном» реформи шкільного харчування. Держпродспоживслужба, зі своєї сторони, завжди надасть всі необхідні роз’яснення та допомогу закладам освіти у її впровадженні. Наше завдання – не штрафувати чи накладати санкції, а допомогти запустити цю вкрай важливу реформу», – зазначила Владислава Магалецька.
Учасниками форуму були представники шести областей – Дніпропетровської, Сумської, Харківської, Запорізької, Луганської, Донецької: голови/заступники ОДА, керівники територіальних управлінь Держпродспоживслужби , директори департаментів (управлінь) освіти і науки, директори департаментів економічного розвитку, голови територіальних громад, керівники органів управління освітою територіальних громад, керівники територіальних управлінь Державної служби якості освіти цих областей та ін.
Нагадаємо, що Держпродспоживслужба виступає надійним партнером у сфері реформування шкільного харчування. Фахівці служби здійснюють контроль безпечності харчових продуктів та відповідності санітарним нормам, проводять перевірки та моніторинг постачальників послуг.