gov-ua
Головне управління
Держпродспоживслужби у Львівській області

Увага! Роздрібні ціни на пальне під контролем Головного управління Держпродспоживслужби у Львівській області

У зв’язку з коливаннями на валютному ринку, задля уникнення критичної ситуації на роздрібному ринку пального, надмірного тиску на бізнес та мінімізації негативних наслідків, зокрема, створення штучного дефіциту пального, або припинення господарської діяльності, Держпродспоживслужба закликає представників бізнесу дотримуватися вимог чинного законодавства при формуванні, встановленні та застосуванні цін на пальне.

Не зважаючи, що Постановою Кабінету Міністрів України № 594 від 17.05.2022 з 20.05.2022 призупинено дію державного регулювання цін на пальне в частині обмеження граничної торгівельної надбавки, діючим державним регулюванням залишається обов’язкове декларування зміни роздрібних цін при їх зростанні  на 5 і більше відсотків, відповідно до порядку встановленого  постановою Кабінету Міністрів України від 22.04.2020 № 341 «Про заходи щодо стабілізації цін на товари, що мають істотну соціальну значущість, товари протиепідемічного призначення».

Отже, якщо суб’єктом господарювання здійснюється реалізація нафтопродуктів, а саме: бензинів марок А-92, А-95, дизельного палива та планується збільшення роздрібної ціни на 5 і більше відсотків виникає обов’язок декларування зміни ціни.

Реалізація товарів за роздрібною ціною, підвищеною на 5 і більше відсотків без процедури декларування зміни цін або недотримання строків їх застосування, є порушенням вимог щодо формування, встановлення та застосування державних регульованих цін.

До суб’єктів господарювання, які допускають зазначені порушення, застосовуються адміністративно-господарські санкції передбачені  статтею 20 Закону України «Про ціни і ціноутворення».

Зауважимо, що декларування зміни роздрібних цін на товари здійснюється суб’єктами господарювання безкоштовно, в електронному вигляді, шляхом подання відомостей на офіційний веб-сайт  Держпродспоживслужби  (за посиланням), отже не потребує від суб’єкта господарювання значних додаткових витрат.

Державні сайти України