При збиранні врожаю важливо підібрати максимально оптимальні терміни. Відповідно до погодних умов терміни збирання, зрозуміло, відрізнятимуться. Для того, щоб обрати оптимальний строк для початку комбайнування, треба дотримуватись певних правил. Йдеться, перш за все, про вологість зерна, а також:
- відповідний колір і розмір зерна пшениці, жита тощо;
- вузли стеблестою набувають бурого кольору і стають тверді;
- зріла солома змінює забарвлення з золотого на брудно-сіре;
- солома ячменю легко ламається у верхній частині стебла;
- солома жита розпадається на дрібні частини при обертанні;
- стебла пшениці часто легше ламаються у своїй основі.
Це стосується загальних характеристик, кожну ж зернову озиму культуру, а також ріпак, ми надалі розглянемо окремо.
Озимий ріпак
Своєчасність початку жнив важлива для ріпаку, адже при переростанні рослин насіння сильно обсипатиметься, а при ранньому збиранні – буде недобір врожаю від недостатнього обмолоту ще зелених стручків.
Основні втрати насіння ріпаку відбуваються через розтріскування стручка від пересихання вдень на сонці і перезволоження вночі, це призводить до деформації і пошкодження. Не можна допускати перестою стиглої культури на полі, адже дозрілі стручки ріпаку починають обсипатися навіть при незначному механічному впливі на них.
Збирання ріпаку слід починати в той період, коли основне стебло жовто-зелене, верхні і нижні гілки жовті, листя немає. Колір стручків на центральній китиці коричневий, насіння чорне, на бічних гілках – стручки жовті, насіння коричневе.
Дозрівання насіння на різній висоті рослини відбувається нерівномірно, тому визначення строків збирання озимого ріпаку має ключове значення. Основними є середній і нижній яруси стручків ріпаку, саме вони утворюють 80% врожаю. Несвоєчасне жнивування, затримка на тиждень, призводить до втрати більш ніж половини врожаю. Для рівномірного збирання ріпаку можна використовувати гібриди з різними термінами дозрівання.
Раннє збирання ріпаку ускладнює обмолот культури, через підвищену вологість середнього і нижнього ярусу, скорочує врожайність і вміст олії, підвищується вологість насіння. Варто збирати ріпак за вологості 8%.
Звести на мінімум втрати при збиранні ріпаку дозволяє десикація. Тоді в короткий термін відбудеться позбавлення від зайвої вологи і жнивувати можна вже через 5-7 днів. За підвищеної засміченості поля з ріпаком ця процедура обов’язкова, але необхідно враховувати втрати врожаю внаслідок руху техніки по сухостою.
Озимий ячмінь
Терміни та способи збирання ячменю залежать від цілей його використання. Так, для пивоваріння та на насіння необхідний м’який метод обмолоту з вологістю зерна не вище 20%. Прибирати пивоварний ячмінь слід за настання повної стиглості. У зв’язку з тим, що більша частина азоту накопичується в зерні в перший період його формування, а синтез крохмалю найбільш інтенсивно відбувається в останню фазу дозрівання, передчасне збирання призводить до підвищення вмісту білка і погіршення якості зерна.
Пряме комбайнування посівів, призначених для отримання фуражного зерна, здійснюється на незасмічених ділянках в фазі повної стиглості при вологості зерна не більше 20-22%, щоб забезпечити максимальний вихід високоякісного зерна.
Якщо терміни збирання культури збережені, в господарстві матимуть трохи часу (близько 3 тижнів) до початку жнивування пшениці.
Озима пшениця
Хоч озима пшениця і має високу стійкість до осипання, навіть короткочасне упущення термінів збирання призводить до погіршення показників якості зерна: затримка з обмолотом на 10-15 днів призводить до недобору 0,4-0,6 т/га, зниження клейковини, зменшення білка.
Комбайни запускають на поля, коли в фазі воскової стиглості знаходиться 10-15% посівів, а в фазі повної стиглості — 85-90% зерна. Косити пшеницю необхідно при досягненні вологості зерна 16%.
Озиме жито
Обмолот культури проводять в оптимальні терміни, коли основна маса зерна знаходиться в фазі середини воскової — початку повної стиглості за вологості 16-20%. Насіннєві посіви збирають, коли вологість зерна не більше 18-20%.
Жито — культура, до характеристик якої входить схильність до вилягання, осипання і проростання зерна. Через це термін його збирання чи не найкоротший — всього 3-5 діб, після чого недобір врожаю може становити 8% і більше.
Навіть найбільш відповідні терміни збирання врожаю не гарантують, що втрат не буде взагалі, оскільки насіння може загубитись внаслідок неправильного технологічного регулювання комбайна, також певна кількість зерна може втрачатись через неправильний вибір способу збирання, через низькі посівні якості насіння, тощо.
Отже при збиранні врожаю озимих втрати будуть, але надзвичайно важливо враховувати терміни, щоб мінімізувати втрати врожаю. Сійте обов’язково якісне сертифіковане насіння і бережіть свої врожаї.