gov-ua
Головне управління
Держпродспоживслужби у Львівській області

Безпечність харчових продуктів: про віск на овочах та фруктах

Свіжі овочі і фрукти всі люблять і влітку, і восени, і зимою, і навесні. Коли робите закупи в магазинах та на агропродовольчих ринках, радимо уважно вивчати обов’язкову інформацію про ці продукти.

В Європейському Союзі дозволено використовувати певні харчові воски, які класифікуються як харчові добавки та мають E-номери відповідно до Регламенту (ЄС) № 1333/2008 щодо харчових добавок.

В Україні Законом України «Про інформацію для споживачів щодо харчових продуктів» визначено, що інформація про харчові продукти повинна містити, зокрема, інформацію про використання у виробництві або приготуванні харчового продукту харчових добавок, ароматизаторів, допоміжних матеріалів тощо, в тому числі і восків, якими покриті фрукти та овочі.

Як зрозуміти, який саме віск нанесено? По маркуванню:

  • E901 – бджолиний віск (білий або жовтий), тваринного походження, використовується для покриття фруктів, горіхів, цукерок. Може викликати алергічні реакції;
  • E903 – карнаубський віск, рослинного походження (з листя пальми Copernicia prunifera), використовується для покриття цитрусових, яблук, груш, динь, манго;
  • E902 –  канделільський віск, рослинного походження (з канделільського куща), використовується рідше, переважно в кондитерських виробах, іноді для фруктів;
  • E904 – шелак, тваринного походження (з лакових комах), використовується для глазурування цитрусових, яблук, тропічних фруктів;
  • E914 – окиснений поліетиленовий віск, синтетичний, використовується, в основному, для покриття цитрусових і бананів.

Будьте уважні, свідомо підходьте до вибору харчових продуктів, в тому числі свіжих овочів і фруктів та уважно ознайомтесь з повною інформацією про продукт, яка має бути вказана виробником (реалізатором).

Державні сайти України