gov-ua
Головне управління
Держпродспоживслужби у Львівській області

БОТУЛІЗМ ТА ЯК ЗАПОБІГТИ ЗАХВОРЮВАННЮ

В Україні останнім часом почастішали випадки захворювання на ботулізм.  Переважно люди потрапляли на лікарняне ліжко після вживання риби домашнього приготування та консервів. З початку року в Україні зареєстровано 28 постраждалих від ботулізму, з них 3 людини померли. У Львівській області на ботулізм захворіли 7 осіб. Причиною захворювання послужили консервована продукція (м’ясо, гриби), риба солена домашнього приготування  та ймовірно консерви рибні (тунець) промислового виробництва.

Невтішні факти вказують на те, що люди продовжують нехтувати правилами безпечного харчування та наражають себе на смертельну небезпеку.

Нагадаємо,  ботулізм – тяжке харчове отруєння, зумовлене   споживанням продуктів, що містять ботулотоксини. Токсин який виробляє мікроб ботулінус – смертельна отрута, у 375 разів сильніша за отруту гримучої змії.

Причиною ботулізму найчастіше стають продукти домашнього консервування – м’яса, риби, рідше – овочів: всі ті продукти, які піддалися забрудненню грунтом або забрудненню  вмістом кишечника тварин, риб і птахів,  і містять в собі спори збудника ботулізму. Потенційно небезпечними є усі консервовані та щільно закупорені продукти, які були погано вимиті, недостатньо термічно оброблені, транспортувались або зберігались неналежним чином. Також ботулізм може виникнути внаслідок споживання в’яленої чи копченої риби та будь-яких виробів з м’яса (ковбаси, шинки тощо). Токсин може розвинутись в черевці засоленої риби, в овочах, рибі та м’ясі, засолених великими шматками, у великій тарі, до дна якої не проникає кисень. Консервовані гриби теж можуть викликати ботулізм, особливо, коли вони були попередньо погано промиті.

Найчастіше причиною ботулізму стають консервовані в’ялені або копчені  продукти домашнього приготування, проте реєструються випадки хвороби після вживання продуктів вироблених у промислових умовах. Це трапляється у випадку не дотримання відповідних вимог під час заготівлі, переробки чи зберігання продукту.

Ботулізм не можна визначити за кольором або смаком, бо мікроорганізм, який спричиняє хворобу, не псує продукти.

Симптоми ботулізму:

  • порушення близького зору ( ви не можете читати текст, але добре бачите предмети);
  • сильно виражена сухість у роті;
  • важко говорити (голос стає тихим, гугнявим або пропадає);
  • підвищена стомлюваність, м’язова слабкість;
  • запаморочення;
  • короткочасні ознаки ураження травної системи (нудота, блювання, послаблення випорожнень), а потім — стадія парезу кишківника (здуття живота, закреп);
  • ураження м’язів шиї та кінцівок.

Симптоми  найчастіше з’являються поступово, тому людина може несерйозно поставитися до перших проявів хвороби. Якщо зявилась найменша підозра на ботулізм потрібно негайно звернутися до лікаря. Ненадання захворівшому своєчасної кваліфікованої допомоги, може привести до смерті.

Щоб не захворіти ботулізмом  їжу треба готувати тільки із  доброякісних продуктів. Не консервувати в домашніх умовах ( без наявності автоклава) м’ясо та рибу. Гриби, овочі, фрукти перед консервуванням  необхідно старанно промити і витримати  рецепти консервування. Не варто консервувати гриби у герметично закритих банках, їх краще солити і зберігати при температурі не вище 0-30С. Якщо при зберіганні домашніх консервів кришка здулася (“бомбаж”) або вміст банки має змінений запах, колір – це свідчить про недоброякісність продукту. Категорично заборонено не то що їсти, а навіть куштувати такі консерви, щоб оцінити їх смак. Це дуже небезпечно.

 Бережіть своє здоров’я, попереджайте своїх рідних та знайомих  про небезпеку вживання недоброякісних продуктів .

Державні сайти України