gov-ua
Головне управління
Держпродспоживслужби у Львівській області

ЧОМУ ЗДОРОВ’Я ТВАРИНИ Є ВАЖЛИВИМ ДЛЯ ЛЮДИНИ

Здоров’я тварин безпосередньо впливає на безпечність продуктів харчування та здоров’я людей. Це пояснюється тим, що більшість інфекційних та паразитарних захворювань є зоонозами (здатні уражати як тварин, так і людей). Продукти харчування як рослинного, так і тваринного походження можуть містити у собі збудники зоонозів. Міжнародним Епізоотичним Бюро (МЕБ) та Всесвітньою організацією охорони здоров’я (ВООЗ) введено загальний термін – «єдине здоров’я» – забезпечуючи здоров’я тварин, людина дбає в першу чергу і про своє здоров’я.

Спалахи харчових зоонозів серед населення можуть виникати внаслідок використання харчових продуктів, отриманих від хворих тварин, а також від вторинної контамінації продукції тваринного походження в процесі заготівлі, забою, розбирання туш, холодильного зберігання і виготовлення їжі.

У світі вимоги до безпечності харчової продукції стосовно зоонозів регламентуються такими нормативно-правовими актами: Регламент ЄС №853/2004 «Про гігієну харчових продуктів тваринного походження», Регламент ЄС №854/2004 «Про організацію офіційного контролю продуктів тваринного походження, призначених для споживання людиною», Регламент ЄС №882/2004 «Про офіційний контроль, здійснюваний з метою забезпечення перевірок відповідності законодавству щодо харчових продуктів та кормів, та правил щодо охорони здоров’я та добробуту тварин», Регламент ЄС №2073/2005 «Щодо мікробіологічних критеріїв харчових продуктів», Регламент ЄС №2160/2003 (встановлює контроль за сальмонелами та іншими збудниками харчових зоонозів); Регламент ЄС №999/2001 (встановлює правила запобігання, контролю та використання певних форм трансмісивної губчатоподібної енцефалопатії) тощо.

В рамках імплементації українського законодавства до європейського ще слід ухвалити низку законів та врахувати в них національні особливості. Це завдання Держпродспоживслужби, яка має знати особливості бізнесу в країні та потреби місцевих виробників. В рамках проекту ЄС «Вдосконалення законодавства, контролю та поінформованості у сфері безпечності харчових продуктів, здоров’я та благополуччя тварин в Україні» вже підготовлені законопроекти «Про вимоги до предметів та матеріалів, що контактують з харчовими продуктами», «Про захист рослин» та «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо харчових продуктів та інших об’єктів санітарних заходів».

Державні сайти України