gov-ua
Головне управління
Держпродспоживслужби у Львівській області

Державні фітосанітарні інспектори завершили обстеження посівів кукурудзи та сої для експорту до Китайської Народної Республіки

Вихід української агропродукції на ринок КНР вимагає суворого дотримання фітосанітарних вимог. Саме тому державні фітосанітарні інспектори проводять системні обстеження сільськогосподарських культур, аби гарантувати безпечність продукції, яку аграрії Львівщини планують постачати на експорт.

Відповідно до Протоколу фітосанітарних вимог щодо експорту кукурудзи та сої до КНР, у 7 районах Львівській області здійснено обстеження посівів цих культур. Загалом було проведено обстеження 15 суб’єктів господарювання та 32 660,48 га посівів, зокрема:

  • кукурудзи – 24 655,18 га;
  • сої – 8 005,3 га.

Обстеження кукурудзи

Обстеження проводились у фазах розвитку викидання волоті та молочної стиглості з метою виявлення регульованих шкідливих організмів, зокрема:

  • Pantoea stewartii subsp. Stewartii (збудник бактеріального пожовтіння кукурудзи);
  • Cladosporium griseo-olivaceum (збудник оливкової плямистості);
  • Wheat streak mosaic virus (вірус смугастої мозаїки пшениці).

Обстеження сої

Посіви сої обстежувались у фазах цвітіння та формування бобів на наявність:

  • Phytophthora sojae (фітофтора сої);
  • Verticillium albo-atrum (вертицилій чорно-білий);
  • Verticillium dahliae (вертицильозне в’янення);
  • Curtobacterium flaccumfaciens pv. Flaccumfaciens (іржаво-бура плямистість листя квасолі);
  • Alfalfa mosaic virus (вірус мозаїки люцерни);
  • Tobacco ringspot virus (вірус кільцевої плямистості тютюну);
  • Arabis mosaic virus (вірус мозаїки резухи);
  • Ditylenchus dipsaci (стеблова нематода).

Відібрані зразки були відправлені до ДУ «Львівська фітосанітарна випробувальна лабораторія Держпродспоживслужби». За результатами висновків фітосанітарної експертизи карантинних організмів, що знаходяться під карантинним контролем Китайської Народної Республіки, не виявлено.

Своєчасне проведення фітосанітарних обстежень забезпечує перевірку агропродукції Львівщини на наявність регульованих шкідливих організмів та слугує запорукою дотримання міжнародних вимог. Завдяки цьому українські виробники отримують можливість розширювати експорт, зміцнювати економіку регіону та утверджувати імідж України як надійного постачальника зернових культур на світовому ринку.

Державні сайти України