gov-ua
Головне управління
Держпродспоживслужби у Львівській області

Держпродспоживслужба на варті безпечності харчових продуктів – підсумки роботи за 2023 рік

Одним із головних пріоритетів Держпродспоживслужби є контроль за безпечністю та окремими показниками якості харчових продуктів.

Протягом періоду воєнного стану, Головне управління Держпродспоживслужби у Львівській області забезпечує державний контроль за виробництвом та обігом харчових продуктів шляхом проведення позапланових заходів державного контролю в області.

У 2023 році Головним управлінням Держпродспоживслужби у Львівській області проведено 494 позапланові заходи державного контролю за дотриманням законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, здоров’я та благополуччя тварин.

Розглянуто 179 звернень у сфері безпечності, окремих показників якості харчових продуктів та ветеринарної медицини, за результатами розгляду яких проведено 59 позапланових заходів державного контролю.

У зв’язку із виникненням спалахів харчових отруєнь серед населення проведено 4 позапланові інспектування суб’єктів господарювання.

За результатами позапланових заходів державного контролю видано 69 приписів щодо усунення порушень, 4 рішення про тимчасове припинення виробництва та/або обігу харчових продуктів, 2 рішення про вилучення з обігу харчових продуктів та винесено постанови про накладення штрафу за порушення Закону України «Про державний контроль за дотриманням законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, здоров’я та благополуччя тварин», законодавства про харчові продукти та корми на загальну суму 368500 грн.

Також, державними ветеринарними інспекторами відібрано 147 зразків харчових продуктів для проведення лабораторних досліджень на мікробіологічні, фізико-хімічні, радіологічні показники.

Протягом 2023 року у Львівській області зареєстровано 2196 потужностей операторів ринку

Експлуатаційний дозвіл у 2023 році отримали 50 операторів ринку, що провадять діяльність, пов’язану з виробництвом та/або зберіганням харчових продуктів тваринного походження.

Приводи для проведення вказаних заходів наразі визначені в Переліку підстав для здійснення позапланових заходів державного контролю за дотриманням законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, здоров’я та благополуччя тварин на період воєнного стану (далі – Перелік), що затверджений наказом Мінагрополітики від 03.01.2023 р. № 5 та включають:

  • подання суб’єктом господарювання письмової заяви до відповідного органу державного нагляду (контролю) про здійснення заходу державного нагляду (контролю) за його бажанням;
  • звернення фізичної особи (фізичних осіб) про порушення, що спричинило шкоду її (їхнім) правам, законним інтересам, життю чи здоров’ю, навколишньому природному середовищу чи безпеці держави, з додаванням документів чи їх копій, що підтверджують такі порушення (за наявності);
  • доручення Прем’єр-міністра України про перевірку суб’єктів господарювання у відповідній сфері у зв’язку з виявленими системними порушеннями та/або настанням події, що має значний негативний вплив на права, законні інтереси, життя та здоров’я людини, захист навколишнього природного середовища та забезпечення безпеки держави;
  • перевірка виконання суб’єктом господарювання приписів, розпоряджень або інших розпорядчих документів щодо усунення порушень вимог законодавства, виданих за результатами проведення попереднього заходу органом державного нагляду (контролю);
  • у разі виявлення невідповідності або появи обґрунтованої підозри щодо невідповідності, на підставі повідомлень, що надійшли від:
  1. країн, об’єднань країн або міжнародних організацій, зокрема повідомлення, що надійшли через систему швидкого оповіщення (The Rapid Alert System for Food and Feed – RASFF);
  2. закладів охорони здоров’я, суб’єктів господарювання, які провадять господарську діяльність з медичної практики та органів виконавчої влади про події та ситуацію, що становить загрозу життю і здоров’ю, санітарному та епідемічному благополуччю населення (за формою, встановленою додатком 2 до Порядку надання інформації про події та ситуації, що становлять загрозу життю і здоров’ю, санітарному та епідемічному благополуччю населення, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 21 серпня 2019 року № 818);
  3. акредитованих лабораторій, у тому числі референс-лабораторій, які уповноважені Держпродспоживслужбою на проведення для цілей державного контролю лабораторних досліджень (випробувань) відібраних зразків харчових продуктів, кормів, сіна, соломи, побічних продуктів тваринного походження та будь-яких речовин (у тому числі з довкілля), які пов’язані з виробництвом та/або обігом харчових продуктів та кормів, здоров’ям та благополуччям тварин, у разі якщо результати лабораторних досліджень (випробувань) свідчать про невідповідність харчових продуктів та/або кормів встановленим вимогам, а також у випадках зміни та доповнення до результатів лабораторних досліджень (випробувань), про які Держпродспоживслужбу було поінформовано раніше;
  4. офіційного ветеринарного лікаря, уповноваженого ветеринара, працівника бійні, уповноваженого на виконання обов’язків помічника державного ветеринарного інспектора про виявлені ознаки порушення оператором ринку законодавства про харчові продукти, корми, здоров’я та благополуччя тварин.

Направити офіційне звернення у Головне управління Держпродспоживслужби у Львівській області можна одним із 3 наступних способів:

  • за адресою: 79011, м.Львів, вул.Вітовського, 18;
  • електронною поштою – [email protected];
  • через веб-сайт Головного управління – https://lvivdpss.gov.ua

Нагадуємо, що звернення повинно бути оформлене відповідно до вимог Закону України «Про звернення громадян».

Державні сайти України