08.06.2019р. в КНП ЛОР «Львівська обласна інфекційна клінічна лікарня» з симптомами сухості в роті, двоїння в очах, порушення ковтання, порушення мови, порушення ходи через виражену м’язеву слабкість госпіталізований 64 річний мешканець Жидачівського району. При госпіталізації встановлений первинний діагноз «ботулізм». Під час збору епіданамнезу стало відомо, що постраждалий вживав в їжу домашню консервацію – м’ясний паштет.
З початку 2019 р. у Львівській області зареєстровано 2 випадки ботулізму. Захворіли мешканці Перемишлянського та Жидачівського районів.
В цілому по Україні станом на 01.06.2019р. зареєстровано 40 випадків захворювання на ботулізм, під час яких постраждало 46 осіб, із них 3 – померли, за аналогічний період 2018 року було зареєстровано 27 випадків, під час яких постраждала 31 особа. З початку року серед всіх випадків ботулізму-21 пов’язаний із рибною продукцією, у тому числі 4 – ймовірно пов’язані із вживанням рибної продукції промислового виробництва.
Профілактика «Ботулізму»
У питаннях профілактики ботулізму основним є дотримання чистоти сировини. Тому, чим чистіше відмито городину перед консервуванням, чим ретельніше промита риба перед засолом, тим менше ймовірність потрапляння до продукту збудника ботулізму.
- Рибу перед засолом у домашніх умовах необхідно звільнити від нутрощів, ретельно промити зовнішню й внутрішню поверхні.
- Гриби складно повністю звільнити від мікрочастинок ґрунту, тому не рекомендується консервувати їх у герметично закритих банках у домашніх умовах. Гриби краще маринувати чи солити у відкритому посуді, а концентрація солі повинна бути не менше 10 відсотків.
- При домашньому консервуванні, особливо овочів, що містять мало природної кислоти, необхідно додавати за рецептурою оцтову, лимонну кислоти, тому що збудник ботулізму не любить кисле середовище.
Важливо добре стерилізувати банки й кришки безпосередньо перед закладкою в них продуктів. Найменше здуття кришки — причина для категоричної відмови від вживання в їжу вмісту даної банки.
Неможна купувати виготовлених у домашніх умовах консервів, в’яленої, копченої, солоної риби й інших продуктів харчування в місцях несанкціонованої торгівлі у приватних осіб.
У випадку виявлення перших ознак харчового отруєння (слабкість, підвищення температури тіла, нудота, біль в животі, блювання, пронос тощо) не можна займатись самолікуванням, а терміново звернутися до найближчої лікувальної установи за допомогою медпрацівників.
Пам’ятайте: хворобу легше попередити, ніж лікувати. Будь-яке отруєння не проходить безслідно. Бережіть своє здоров’я і здоров’я близьких, а особливо дітей. Прислухайтесь до вищевказаних порад.