gov-ua
Головне управління
Держпродспоживслужби у Львівській області

Комісійні обстеження харчоблоків шкіл Львівського району

На виконання Розпорядження КМУ від 27.10.2023 №990-р “Про схвалення Стратегії реформування системи шкільного харчування на період до 2027 року та затвердження операційного плану заходів з її реалізації у 2023-2024 роках”, з метою попередження виникнення спалахів гострих кишкових інфекцій і харчових отруєнь в організованих дитячих колективах, фахівцями Львівського районного управління ГУ Держпродспоживслужби у Львівській області ініційовано проведення комісійних обстежень харчоблоків закладів  загальної середньої освіти.

Починаючи з 13 березня 2024 р. спільно з представниками відділів освіти територіальних громад Львівського району, обстежено 7 харчоблоків навчальних закладів, які функціонують на території Щирецької, Зимноводівської та Оброшинської ТГ.

Під час обстежень особлива увага звертається на:

– матеріально-технічний стан потужностей та забезпечення достатньою кількістю холодильного та технологічного обладнання, кухонного посуду і наявність умов для миття та обробки сировини.

– дотримання термінів придатності та умов зберігання продуктів харчування, поточності технологічного процесу, товарного сусідства, миття кухонного посуду та іншого приладдя, дотримання правил особистої гігієни персоналом.

– відповідність організації харчування дітей вимогам Постанови КМУ №305 від 24.03.2021 “Про затвердження норм та Порядку організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку”, в т.ч. забезпечення виконання встановлених норм харчування.

– наявність особових медичних книжок працівників харчоблоків та своєчасності проходження медичних оглядів.

– оформлення технологічних карток, належного заповнення журналів бракеражу та іншої медичної документації, а також дотримання правил відбору і зберігання добових проб.

Під час обстежень активно проводиться інформаційно-роз’яснювальна робота щодо дотримання санітарно – гігієнічних вимог під час приготування страв та надаються пропозиції щодо усунення виявлених порушень.

Реалізація стратегії реформи шкільного харчування має стати основою формування здорового суспільства та значного зниження рівня неінфекційних захворювань серед дитячого населення. Робота комісій продовжується.

Державні сайти України