На виконання вимог розпорядження Кабінету Міністрів України від 27.10.2023 р. № 990-р «Про схвалення Стратегії реформування системи шкільного харчування на період до 2027 року та затвердження операційного плану заходів з її реалізації у 2023–2024 роках», за участю Управління державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства була розроблена «Програма реформування системи шкільного харчування у Львівській області на 2024–2027 роки», яку затверджено розпорядженням начальника обласної військової адміністрації від 01.05.2024 № 407/0/5-24ВА.
Проведення комісійних обстежень передбачало концентрацію зусиль фахівців Головного управління Держпродспоживслужби у Львівській області за чотирма пріоритетними напрямами реалізації Програми:
- організація якісного та безпечного харчування, здійснення закупівель харчових продуктів і забезпечення належного фінансування;
- модернізація та відновлення харчоблоків, дотримання вимог безпеки харчування відповідно до системи НАССР;
- впровадження нових норм харчування та меню, формування культури здорового харчування серед учнів;
- розвиток кадрового потенціалу системи шкільного харчування.
Основним завданням Держпродспоживслужби при проведенні комісійних обстежень є контроль за впровадженням сучасних стандартів організації харчування, реалізацією Стратегії реформування шкільного харчування, а також вжиття заходів щодо покращення матеріально-технічної бази харчоблоків і загального стану організації харчування в закладах загальної середньої освіти.
У межах реалізації пріоритету 1 Програми та відповідно до Плану роботи Головного управління Держпродспоживслужби у Львівській області на 2025 рік, у березні–квітні 2025 року фахівці Головного управління спільно з представниками відділів освіти комісійно обстежили 690 закладів загальної середньої освіти, в яких функціонують харчоблоки.
У 150 випадках (21,7%) виявлено порушення гігієнічних вимог до приміщень і обладнання харчоблоків:
- Золочівський район – 6
- Дрогобицький – 29
- Львівський – 44
- Самбірський – 26
- Стрийський – 4
- Шептицький – 11
- м. Львів – 30
У 38 (5,8%) їдальнях не впроваджені процедури на принципах системи НАССР:
- Львівський район – 20
- Шептицький район – 17
- Дрогобицький район – 1
За результатами обстежень, у закладах загальної середньої освіти Львівської області застосовуються різні організаційні моделі шкільного харчування. Найбільш поширеним є поєднання аутсорсингу з використанням базових кухонь — таку модель впроваджено у 498 школах. У 125 закладах організовано харчування за допомогою кейтерингових послуг, ще у 23 школах функціонують опорні кухні, які обслуговують кілька навчальних закладів. У 44 школах харчування обмежується лише буфетною продукцією.
Щодо варіантів подачі страв, то у 613 їдальнях запроваджено стандартне меню, однакове для всіх учнів. Водночас у 33 навчальних закладах учням надається можливість вибору між двома або трьома видами меню.
Лише у 417 закладах (60,4%) передбачено посади медичних сестер для контролю за організацією харчування. Згідно з постановою КМУ № 305, контроль має здійснюватися відповідальними особами, призначеними наказом керівника закладу.
Протягом січня–квітня 2025 року фахівці Держпродспоживслужби Львівщини розглянули 168 примірних чотиритижневих сезонних меню для закладів загальної середньої освіти, з яких погоджено 147 (87,5%), а також 80 меню для закладів дошкільної освіти, з яких погоджено 77 (96,2%).
Основні причини відмов у погодженні меню:
- не забезпечено частоту включення харчових продуктів згідно вимог постанови КМУ від 24.03.2021 року № 305;
- калькуляційні показники та виходи страв не відповідають технологічним картам;
- одноманітність страв протягом тижня (часта повторюваність одних і тих самих страв) ;
- не дотримана маса нетто порції готових виробів/страв для відповідних вікових категорій;
- номери технологічних карт не відповідають переліку страв, які запропоновані у меню, не зазначено перелік алергенів;
- порушення енергетичної цінності раціону, невідповідність вмісту білків, жирів та вуглеводів;
- наявність страв зі свинини, що не передбачено додатком № 9; відсутність страв із бобових (за нормою – щонайменше раз на тиждень);
- не дотримана протягом тижня загальна маса та кратність порцій таких груп харчових продуктів як молоко та молочні продукти, фрукти, овочі, чай ;
- відповідно до вимог Додатку 5, 6 «Норм харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку» енергетична цінність не витримана відповідно до орієнтованої кількості, зазначеної у таблиці №1 Норм Постанови, поживна цінність страв за вмістом білків, жирів, вуглеводів не розрахована.
Під час комісійних обстежень виявлено ключові проблемні питання, за якими надано відповідні рекомендації:
- необхідність проведення ремонтів і реконструкцій харчоблоків;
- забезпечення закладів новітнім технологічним обладнанням для впровадження сучасних методів приготування страв;
- облаштування та ідентифікація виробничих зон у харчоблоках згідно з Гігієнічними вимогами до виробництва та обігу харчових продуктів у ЗЗСО;
- впровадження системи НАССР у шкільних їдальнях;
- додаткове навчання працівників харчоблоків та медичних сестер щодо організації харчування; ведення документації; моніторингу дотримання норм харчування та енергетичної цінності раціону.
Головне управління Держпродспоживслужби у Львівській області продовжує здійснювати моніторинг та надавати методичну допомогу закладам освіти з метою вдосконалення системи організації харчування відповідно до вимог чинного законодавства.