gov-ua
Головне управління
Держпродспоживслужби у Львівській області

Комісійні обстеження стану організації шкільного харчування

Розпорядженням Кабінету Міністрів України від 27 жовтня 2023 року № 990-р схвалено Стратегію реформування системи шкільного харчування на період до 2027 року та затверджено операційний план заходів з її реалізації у 2023-2024 роках. Метою  Стратегії реформування системи шкільного харчування є забезпечення та організація достатнього, якісного, безпечного, збалансованого харчування у закладах освіти, формування у дітей звичок здорового харчування.

На виконання операційного плану заходів з реалізації Стратегії реформування системи шкільного харчування спеціалістами Головного управління Держпродспоживслужби у Львівській області в березні 2024 року розпочато проведення комісійних обстежень стану організації харчування в закладах загальної середньої освіти. Перед початком проведення цих заходів Управлінням державного нагляду за дотримання санітарного законодавства розроблено схеми-питальники з метою єдиного і цілеспрямованого підходу до комісійних обстежень та подальшого узагальнення результатів та визначений порядок проведення комісійних обстежень.

В березні місяці 2024 року фахівцями Держпродспоживслужби спільно з представниками відділів освіти комісійно обстежено 124 заклади загальної середньої освіти з питання організації харчування школярів, з них в 45 (36,3%) випадках виявлені порушення.

Під час комісійних обстежень спеціалістами проводиться оцінка матеріально-технічного стану харчоблоків, зокрема забезпечення достатньої кількості справного холодильного та технологічного обладнання, виробничих столів, інвентарю для оброблення харчових продуктів, кухонного та столового посуду, умов для миття та обробки сировини. Спеціалісти контролюють наявність державної реєстрації потужностей або експлуатаційного дозволу у постачальників продуктів харчування та продовольчої сировини, інших документів (угоди з постачальником, графіки та маршрути постачання продуктів, наявність супровідних документів на продукти харчування тощо).

Не залишається поза увагою контроль за дотриманням термінів придатності та умовами зберігання продуктів харчування, поточності технологічного процесу, товарного сусідства, первинної та вторинної обробки харчових продуктів, правил миття кухонного посуду та інвентарю, умов для особистої гігієни як для здобувачів освіти, так і для персоналу, своєчасністю проходження медичного огляду персоналом харчоблоку, вимогами щодо забезпечення питного режиму тощо. Окрім того, під час заходів фахівці перевіряють наявність технологічної документації на вироби та страви, наявність погоджених з Держпродспоживслужбою примірних чотиритижневих сезонних меню та асортименту буфету, контролюють ведення журналів з організації харчування встановленої форми, дотримання правил відбору та зберігання добових проб готових страв.

В ході комісійних обстежень спеціалісти надають рекомендації та консультативно-методичну допомогу закладам освіти щодо забезпечення виконання вимог санітарного законодавства, впровадження системи НАССР та виконання основних вимог щодо організації харчування дітей у закладах освіти відповідно до Стратегії реформування системи харчування.

Протягом січня-березня 2024 у Львівській області Держпродспоживслужбою по закладах загальної середньої освіти:

  • розглянуто 114 примірних чотиритижневих сезонних меню, з яких погоджено 108 (94,7%), при погодженні надаються рекомендації щодо безглютенових та безлактозних продуктів,
  • проаналізовано 63 меню-розкладки, порушень не  виявлено.

Робота стосовно заходів з реалізації Стратегії реформування системи шкільного харчування триває та перебуває на постійному контролі Головного управління Держпродспоживслужби у Львівській області.

Державні сайти України