gov-ua
Головне управління
Держпродспоживслужби у Львівській області

Підготовка насіння до сівби

Підготовка насіння до сівби та своєчасна доробка насіння – одна з важливих технологічних етапів насінництва. Тому до закладки на зберігання насіння ярих культур під урожай 2018 року потрібно віднестись відповідально, дотримуючись методичних і технологічних рекомендацій щодо умов зберігання. Перед засипанням насіння на зберігання вологість насіння потрібно довести до рівня , зазначеного в державних стандартах. Численні дослідження свідчать    що основною причиною низької схожості насіння  є високий вміст в ньому вологи під час зберігання. Підвищення вологості насіння  посилює в ньому процеси дихання,  створює сприятливі умови для діяльності мікроорганізмів і підвищення активності збудників хвороб і шкідників.

Після збирання врожаю сільськогосподарських культур окрім насіння основної культури , в більшості випадків включає частки листо-стеблової маси, насіння бур’янів та інших культур, мінеральні та органічні домішки, які погіршують якість насіннєвого матеріалу, утруднюють його зберігання. Насіння бур’янів та часточки стебел мають вологість на 30-35% вищу, ніж  насіння основної культури. Несвоєчасне  і неякісне очищення  призводить до самозігрівання, пліснявіння, погіршення посівних якостей  насіння. На цьому етапі  необхідно контролювати якісні показники насіння:  чистоту,вологість, при відборі партій насіння на посів потрібно визничити схожість. Рекомендовано зберігати насіння в зерносховищах обладнаних вентиляцією. Виділення найкращих парій  за посівними якостями  – запорука майбутнього врожаю.

Державні сайти України