gov-ua
Головне управління
Держпродспоживслужби у Львівській області

Підступний та небезпечний ботулізм

На протязі першого півріччя 2023 року в Україні зареєстровано 31 випадок ботулізму із 37 постраждалими. Захворювання були пов’язані в основному з вживанням риби домашнього виготовлення та реєструвалися в Чернігівській, Житомирській, Кіровоградській областях. По Львівській області за даний період захворювання ботулізмом не реєструвались.

Ботулізм – гостра токсикоінфекція, спричинена паличкою Clostridium botulinum та її токсинами і характеризується важким ураженням нервової системи. У більшості випадків ботулізм пов’язаний із споживанням консервованих у домашніх умовах продуктів харчування: мариновані або засолені гриби, м’ясні і рибні тушонки та паштети, копчена або в’ялена риба, які забруднені збудником ботулізму. З огляду на це, необхідно дотримуватись таких вимог при приготуванні та споживанні консервів, м’ясних та рибних продуктів домашнього приготування:

– промивати рибу перед засолюванням, не допускати забруднення при видаленні нутрощів вмістом кишківника;

-гриби не консервувати у герметично закритих банках. Засолювання та маринування грибів в домашніх умовах слід проводити в ємностях, відкритих для доступу повітря, у кислому маринаді з добавлянням кухонної солі;

-для приготування консервів слід використовувати овочі та фрукти без ознак псування. Овочі, які не містять кислот (зелений горошок, огірки, цвітна капуста),        слід консервувати з добавлянням оцтової або лимонної кислоти, оскільки збудник не розвивається у кислому середовищі;

-продукти, закриті герметично в банках, необхідно зберігати при температурі        0-3оС, перед споживанням гриби кип’ятити протягом 20-30 хв., ягоди та овочі протягом 15-20 хв. М’ясні та рибні консерви, ковбаси, балик перед споживанням необхідно піддати термічній обробці шляхом проварювання або прогріву у духовій шафі протягом 30-40 хв.;

-перед консервуванням потрібно стерилізувати банки, кришки, посуд, спеції. Найменший «бомбаж» (здуття) кришки, виявлення невластивого запаху або вигляду продукту – причина для категоричної відмови від вживання в їжу вмісту даної банки;

-виключити споживання виготовлених у домашніх умовах консервів, в’яленої, копченої, солоної риби й інших продуктів харчування, придбаних у приватних осіб на ринках та у місцях несанкціонованої торгівлі.

У випадку виявлення перших ознак харчового отруєння («туман», роздвоєння предметів, «сітка» перед очима, сухість у роті, відчуття чужорідного тіла в глотці, першіння в горлі, погіршення ковтання їжі, зміна тембру і висоти голосу) не займайтесь самолікуванням, а терміново зверніться за медичною допомогою до найближчого лікувально-профілактичного закладу.

Державні сайти України