За підтримки Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН (FAO) 25-26 листопада та 2-3 грудня 2025 року, в режимі онлайн відбувся тренінг з моніторингу та контролю саранових ( Locusta migratoria ) та зменшення ризиків використання пестицидів для державних фітосанітарних інспекторів. Участь взяли зокрема начальник відділу Захисту рослин фітосанітарної діагностики та прогнозування Ярослав Лободзець та спеціалісти відділу Головного Управління Держпродспоживслужби у Львівській області.
Тренінг провели Олександр Лачінінський, старший експерт з питань сарани, та доктор І. Кляйне з DLL (Німеччина).
Під час навчання експерти висвітлили такі теми:
- ентомологія та біоекологія саранових;
- основи моніторингу сарани;
- методи прогнозування фітофагів;
- сучасні геопросторові технології моніторингу сарани, зокрема використання геоінформаційних систем для аналізу польових даних та прогнозування;
- методи управління сарановими та основи превентивної стратегії;
- біопестициди у боротьбі з сарановими;
- техніка застосування інсектицидів, включно з обприскуванням наднизького та повного об’єму, їх перевагами та недоліками.
Найбільше інтересу викликали питання ідентифікації фаз розвитку саранових, польові методи оцінки популяцій, механізм дії та ефективність біопестицидів, а також можливий вплив змін клімату на поширення та розвиток цього шкідника.
Тренінг відкрив заступник Голови Держпродспоживслужби, Головний державний фітосанітарний інспектор України Вадим Чайковський, який підкреслив: «На території України спалахи саранових фіксуються щорічно. Питання моніторингу та оперативного реагування на можливі спалахи знаходиться у сфері відповідальності територіальних органів Держпродспоживслужби та місцевих органів виконавчої влади. У разі виявлення осередків розмноження до проведення локалізаційних та ліквідаційних заходів залучаються фахівці територіальних органів Держпродспоживслужби спільно з представниками ДСНС та органів місцевого самоврядування. До робіт активно долучаються також сільськогосподарські підприємства, які мають необхідну техніку та ресурси для проведення обробок і зниження чисельності фітофагів. Держпродспоживслужба щороку проводить широку інформаційно-роз’яснювальну роботу з фермерами та громадськістю у регіонах, де існує ризик збільшення та поширення осередків сарани. Такі заходи сприяють підвищенню обізнаності населення та оперативному залученню до спільних дій із недопущення поширення шкідника».
Співпраця з експертами FAO суттєво посилює національну систему фітосанітарної безпеки, надаючи фахівцям доступ до сучасних методик виявлення та контролю за чисельністю саранових, а також практичних інструментів для швидкого реагування на спалахи їх популяцій.


