gov-ua
Головне управління
Держпродспоживслужби у Львівській області

Попередження виникнення гострих кишкових інфекційних захворювань та харчових отруєнь, у тому числі ботулізму

Протягом 7 місяців 2023 року на території Львівської міської громади зареєстровано 5 спалахів гострих кишкових інфекцій (заклад громадського харчування «Молодо Зелено», м.Львів, вул. Джерельна,20; Модульне містечко – м.Львів, проспект Червоної Калини, 72а; кондитерська-кав’ярня «САСАО» м.Львів, пр. Червоної Калини,68; кафе «Анхор» м.Львів, вул. Земельна, 23; заклад  швидкого харчування «Донер Маркет» м.Львів, вул. В.Великого, 59), в результаті яких постраждало 89 осіб, з них – 36 дітей віком до 15 років. По всіх спалахах проведені санітарно-епідеміологічні розслідування  щодо причин та умов виникнення спалахів та позапланові заходи державного нагляду (контролю), а також проведені  відбори проб продуктів, змивів, води, раптові обстеження  персоналу для лабораторних досліджень.

Основними причинами спалахів є недотримання санітарно – гігієнічного режиму в закладах громадського харчування, внаслідок чого виникає вторинне інфікування готової продукції умовно-патогенними та патогенними мікроорганізмами, що підтверджено результатами мікробіологічних досліджень; порушення потоковості технологічних процесів приготування страв, недотримання температурних умов зберігання та термінів реалізації готових продуктів. За результатами проведених санітарно – епідеміологічних розслідувань поінформовано органи влади та правоохоронні органи.

 

        Основні профілактичні заходи профілактики кишкових інфекцій:

Дотримання правил особистої гігієни, включаючи регулярне миття рук. Руки необхідно мити перед вживанням та приготуванням їжі, після кожного відвідування туалету.

Якнайретельніше повинні стежити за чистотою рук працівники дошкільних дитячих закладів, а також ті, хто має справу з приготуванням та реалізацією харчових продуктів.

Нехтування правилами може призвести до групового захворювання кишковими інфекціями.

Чітке дотримання санітарно-гігієнічних вимог під час приготування їжі:

– ретельно мити фрукти та овочі, які вживаються сирими;

– гарячою водою та мийними засобами для посуду вимивайте робочий стіл на кухні, розробні дошки та кухонний інвентар, зокрема ті предмети, на яких розробляли сире м’ясо;

– дотримуйтесь  температурного режиму при зберіганні продуктів, особливо тих, що швидко псуються;

– в жодному разі не споживати недосмажені (недоварені) м’ясні продукти. Під час приготування м’яса його потрібно добре проварювати та просмажувати, особливо вироби із фаршу;

– перед використанням слід обов’язково: молоко – кип’ятити, простоквашу-самоквас – використовувати лише для тіста, не пастеризований сир – для страв, які проходять в подальшому термічну обробку;

– готові страви необхідно вживати свіжими, зберігати не більше визначеного терміну при температурі 2-6 °С або в гарячому вигляді не нижче 65 °С. Якщо страва готувалася заздалегідь, її слід перед вживанням перекип’ятити або просмажити, а не розігріти;

– зберігати вироби з масляним кремом при температурі 2-6 °С не більше 36 год, із заварним кремом – не більше 6 год. У літній період кондитерські вироби з заварним кремом бажано не готувати;

– зберігати продукти необхідно відповідно до зазначених умов виробником на упакуванні або згідно інструкції, що додається до харчових продуктів;

– важливо уникати сусідства сирої продукції та готових страв.

У поширенні гострих кишкових інфекцій не останню роль відіграють мухи. Перелітаючи ззовні, де вони накопичуються в місцях, багатих на органіку (смітники, перегній, нечистоти), до житлових приміщень, комахи сідають на харчові продукти і таким чином заражають їх збудниками хвороб, які переносять на лапках та черевці. Для обмеження мухам доступу у приміщення, вікна закривають спеціальною сіткою. Також ефективні для знищення мух інші спеціальні засоби (дезінсекційна лампа). Потрібно пам’ятати, що в чистому приміщенні мухи не затримуються.

Вагомим фактором передачі кишкових інфекцій є вода, забруднена виділеннями хворого чи носія інфекції. Найбезпечнішою є водопровідна вода, через те, що її піддають очищенню та знезараженню хлором у нешкідливих для людини дозах. Замкнута система водопроводу виключає забруднення води хвороботворними мікроорганізмами. Велику небезпеку становить вода відкритих водойм: вона може бути забруднена нечистотами, що скидаються з каналізаційних труб або змиваються з поверхні ґрунту атмосферними опадами. Під час купання у відкритих водоймах (річка, озеро, ставок і т.п.) намагайтеся не ковтати воду.

Бережіть своє здоров’я і здоров’я близьких!

Державні сайти України