gov-ua
Головне управління
Держпродспоживслужби у Львівській області

Посилення контролю за обігом риби

Спеціалісти Львівського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби у Львівській області продовжують вживати заходи  щодо попередження виникнення негативних наслідків на здоров’я людей та довкілля  у зв’язку з техногенною катастрофою, пов’язаною із підривом російськими окупантами дамби Каховської гідроелектростанції, що призвело до значної загибелі водних біоресурсів.

Зокрема, посилений контроль за обігом риби і рибних продуктів, іншої харчової продукції на агропродовольчих ринках та об’єктах торгівлі. Також особлива увага надається виявленню місць стихійної торгівлі харчовими продуктами.

Під час моніторингових заходів з’ясовується походження риби і рибних продуктів,  умови зберігання,  проводиться роз’яснювальна робота щодо профілактики ботулізму, харчових отруєнь, заборони реалізації продукції із рук на вулицях, площах, у дворах, під’їздах, скверах та в інших невстановлених місцях.

За минулий тиждень, з 26 червня 2023 р. спеціалістами Львівського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби у Львівській області проведено моніторинг 26 суб’єктів господарювання, діяльність яких пов’язана із первинним виробництвом, транспортуванням, реалізацією або зберіганням риби та рибної продукції, інших водних живих ресурсів та харчової продукції з них, а також 12 стихійних місць торгівлі. За результатами проведеної роботи фактів продажу заборонених продуктів харчування не виявлено.

Держпродспоживслужба пропонує дотримуватися таких рекомендацій:
– не купувати копчену, солону та в’ялену рибу на стихійних ринках, яка була виготовлена в домашніх умовах та без лабораторного контролю;
– купуючи сушену та в’ялену рибу промислового виробництва, навіть в закладах торгівлі, звертайте увагу на її зовнішній вигляд, умови зберігання, наявність маркування із зазначенням дати виготовлення та терміну придатності;
– бажано вживати консерви тільки промислового виготовлення, оскільки технологія та рецептура їх приготування розроблена з урахуванням профілактики ботулізму та з проведенням відповідного лабораторного контролю;
– не вживайте консерви при найменшій підозрі на її недоброякісність, а саме не використовувати продукцію з бомбажних (здутих) банок.

Застерігаємо споживачів: уникайте купівлі риби в місцях стихійної торгівлі!   Збудник ботулізму стійкий до впливу зовнішніх факторів. Ігнорування хвороби або неправильне та несвоєчасне лікування може призвести до паралічу і навіть смерті.

 

Державні сайти України