gov-ua
Головне управління
Держпродспоживслужби у Львівській області

Принципи планування та механізми організації харчування у школах: Держпродспожислужба Львівщини провела цикл навчальних семінарів

Фахівці Львівського міського управління Головного управління Держпродспоживслужби у Львівській області за участі  департаменту освіти та культури Львівської міської ради провели цикл навчальних семінарів для заступників директорів закладів загальної середньої освіти Львівської міської територіальної громади, які відповідають за організацію харчування.

Основну увагу зосередили на принципах планування та механізмах організації харчування у закладах загальної середньої освіти, у тому числі:

– впровадження та виконання основних вимог нормативно – правових актів щодо безпечного та якісного харчування учнів;

– зокрема звернули увагу на оновлену постанову про вимоги до меню та набору продуктів у школах і дитсадках, обмеження або заборону окремих продуктів, що не рекомендовані для дитячого харчування, норми безпечності та якості їжі, з урахуванням сучасних підходів до здорового харчування, обов’язки організаторів харчування (шкіл, громад, підприємців), зокрема щодо дотримання санітарних правил, відповідність харчування принципам реформи шкільного харчування (менше солі, цукру, жирів, більше корисних і збалансованих страв).

– порядок організації  та спосіб харчування  залежно від режиму перебування учнів у школі;

– основні вимоги до складання взірцевого чотиритижневого сезонного меню, асортименту буфетної продукції та щоденного меню – розкладу;

– постійний контроль за асортиментом харчових продуктів, які реалізуються у шкільних буфетах  та на  харчоблоці (обов’язкове дотримання вимог додатка 10 до Санітарного регламенту для закладів загальної середньої освіти);

– вимоги щодо зберігання, обробки харчових продуктів, дотримання технологічних процесів та умови і терміни зберігання готових страв;

– підвищення кваліфікації кухарів, рівень їх гігієнічних знань та своєчасність проходження медичних оглядів.

Наголосили також на організації харчування в укриттях: правильність організації буфетних зон  чи доставці гарячої та охолодженої продукції у захисні споруди, при цьому дозволено використання одноразового посуду та мобільного обладнання – мармітів, термобоксів, портативних холодильників, вказано на необхідність забезпечення водою гарантованої якості, відповідно до віку дітей.

Ці зміни дозволяють забезпечити харчування навіть у локальних сховищах або підвальних приміщеннях шкіл під час повітряних тривог чи надзвичайних ситуацій.

 

Державні сайти України