Посів перцю на розсаду. Всі сорти перцю є теплолюбними, тому їх вирощують через розсаду. А для цього слід підготувати ґрунт, місткості для вирощування, знезаразити насіння для розсади. Термін посіву перцю залежить від сорту рослини. Ранньостиглі перці дозрівають вже через 80 днів після посіву, а пізньостиглі — через 150 днів. Таким чином можна розрахувати час посіву. Для того, щоб насіння зійшло швидше, його потрібно проростити — загорнути у вологу тканину та покласти у тепле місце. Необхідно стежити за тим, щоб тканина не висихала, в такому разі насіння проросте вже на 4-5 день.
Ґрунт для насіння повинен бути пухким та слабокислим. Щоб приготувати самому, потрібно змішати торф і перегній у рівних частинах або перегній та дерновий ґрунт у пропорції 2:1. Місткості для розсади повинні бути шириною до 10 см і до 15 см глибиною. Обов’язково робимо отвори для дренажу. Для кращого дренажу, можна ще насіння перцю сіяти у дві склянки, вставлені одна в одну. У склянці з ґрунтом обов’язково має бути зливний отвір, з якого зайва вода витікатиме в другу склянку. У кожну місткість сіємо по 2-3 насіння, щоб після проростання видалити найслабкіші. Присипаємо насіння шаром ґрунту завтовшки до 1,5 см і злегка притискаємо землю. Поливаємо ґрунт, накриваємо плівкою, зробивши отвори для повітря і ставимо у тепле місце. Через 10 днів мають з’явитися перші паростки, плівку знімаємо та стежимо, щоб земля була постійно вологою. Поливання перцю повинне бути помірним: перезволоження призводить до розвитку на розсаді чорної ніжки. Коли температура повітря буде +15°C., розсаду можна пересаджувати у відкритий ґрунт.
Посів огірків на розсаду. Огіркам потрібен пухкий, повітро- та вологопроникний ґрунт, уникайте субстратів з великою кількістю торфу. Ґрунт не повинен бути надмірно кислим. Можна скористатися спеціальними сумішами ґрунту, що продаються, а можна змішати її своїми руками: торф, перегній і садовий ґрунт. Власноруч приготовлену ґрунтосуміш необхідно знезаразити – прогріти в духовці або пролити розчином марганцівки. Також варто внести добрива – 6 г сечовини, 10 г суперфосфату, 6 г сульфату калію і 2 г сульфату магнію на 10 кг ґрунтової суміші.
Щоб перевірити придатність насіння для посіву, потрібно опустити його в соляний розчин. Якщо насіннячко спливло, це означає, що воно не придатне для посадки. Потім промите в проточній воді придатне для посіву насіння тримають 30 хвилин в одновідсотковому розчині марганцівки, після чого промивають і пророщують у вологій тканині при температурі +25-30°C упродовж 2-3 діб, щоб з’явилися паростки не довше 3-4 мм. Огірки погано переносять пересадку, тому рекомендуємо використовувати окремі посудини, у яку слід висівати по 1 пророслій або 2 непророслі насінини. Такий підхід дозволить не травмувати ніжні корінці розсади огірка. Насіння опускаються в землю на невелику глибину, приблизно 3-5 см. Після посадки поливають, накривають плівкою й утримують при температурі +23-28°C до появи сходів, зволожуючи субстрат із розпилювача двічі на тиждень. Перші сходи мають з’явитися через тиждень.
Також можна вирощувати розсаду огірків у теплиці. Спочатку треба приготувати компостні або гнойові «гарячі» грядки: свіжий гній або компост укладають шаром на високу грядку, поверх нього кладуть шар родючого знезараженого ґрунту заввишки щонайменше 25 см і рясно поливають. Потім на кожному квадратному метрі розташовують не більше 4 кущів, кидаючи по 2 насінини в одну ямку. Насіння перед посівом не пророщують, а лише обробляють у соляному розчині, а потім у міцному розчині марганцівки. Засіяну й политу грядку накривають плівкою, натягуючи її на вкопані металеві дуги. Слідкуйте за інтенсивністю сонця й температурою на вулиці, інакше під плівкою сходи згорять.
Посів капусти на розсаду. Капусту висівають на розсаду вже від лютого, щоб отримати ранній урожай. Якщо ви придбали насіння вже оброблене, його можна висівати без підготовки та загартовування. А якщо насіння звичайне, то його варто підготувати до посіву. Спочатку насіння капусти треба продезінфікувати. Для цього загорніть його у потрійний шар марлевої тканини й опустіть у гарячу воду на двадцять хвилин. Температура води повинна бути не більше 60 градусів. Опісля його варто загартувати, щоб розсада не постраждала від різких перепадів температури. Для цього покладіть насіння капусти на нижню полицю в холодильник.
Для капусти можна приготувати самостійно за кількома рецептами: у рівних частинах торф, дернова земля і компост; дернова земля і торф у пропорції 1:1 з додаванням двох ложок попелу; торф, дернова земля і пісок у пропорції 1:3:1. Щоб розсада сходила краще і росла міцною, треба додати у ґрунт комплексне мінеральне добриво – на 1 кілограм землі – одна столова ложка підживлення.
Ємність для розсади треба брати з отворами внизу для дренажу. Це можуть бути ящики, горщики, пластикові чи торф’яні стаканчики. У ґрунті зробіть борозни глибиною до 1 сантиметра на відстані 3 сантиметрів одна від одної. Висійте насіння на відстані 3 сантиметри, присипте землею і легенько ущільніть пальцями. Потім полийте ґрунт і накрийте ємності плівкою чи поліетиленом. Поставте ящики з розсадою у тепле місце.
Перші сходи з’являються через 7-9 днів. Зніміть з ємності плівку і поставте розсаду на тиждень у прохолодне місце, де температура від 12 до 15 градусів тепла. Для розсади необхідна достатня кількість сонячного світла. Через три тижні капусту треба пересаджувати в окремі стаканчики. Якщо в склянці кілька саджанців, їх також треба розсадити, слабкі можна видалити. Поливати капусту необхідно у міру висихання ґрунту. Розсада капусти любить свіже прохолодне повітря, тому після поливання її можна виставляти на балкон для провітрювання.