Відповідно до оперативних даних цінових спостережень, які щотижнево здійснюються Головним управлінням Держпродспоживслужби у Львівській області з метою забезпечення цінової стабільності на ринках продовольства в умовах воєнного стану та зменшення соціальної напруги за встановленням суб’єктами господарювання роздрібної торгівлі цін на товари, які зазначені в постанові КМУ від 06.03.2022 №223, за період з липня по серпень 2023 року по області прослідковується зниження середніх роздрібних цін на такі соціальні товари як:
– крупу гречану на 10,6% з 63,08 грн./кг до 56,39 грн./кг;
– яйця курячі на 11% з 46,40 грн./дес. до 41,28 грн./дес.;
– капусту білокачанну на 51,4% з 34,99 грн./кг до 16,99 грн./кг;
– цибулю ріпчасту на 44% з 56,25 грн./кг до 31,50 грн./кг;
– моркву на 32,7% з 54,95 грн./кг до 36,97 грн./кг;
– м’ясо свинини на 3,7% з 158,95 грн./кг до 153,13 грн./кг;
– молоко (в плівці) на 1,2% з 31,77 грн./л до 31,39 грн./л
– сметану 15% на 1,5% з 83,8 грн./л до 82,58 грн./л;
– етанол (розчин 96%) на 16,3% з 39,2 грн./уп. до 32,81 грн./уп.
За вищезазначений період зросли середні роздрібні ціни на такі соціальні товари як:
– батон на 2,5% з 22,43 грн./кг до 22,98 грн./кг;
– хліб на 0,3% з 35,4 грн./кг до 35,50 грн./кг;
– цукор кристалічний на 2,1% з 35,44 грн./кг до 36,20 грн./кг;
– антибактеріальні лікзасоби на 12,1 % з 43,09 грн./уп. до 48,30 грн./уп.;
– протизапальні лікзасоби на 5,9 % з 12,71 грн./уп. до 13,45 грн./уп.,
а також на бензин (марки А-92,А-95), дизпаливо та газ скраплений відповідно на 13,5% з 42,99 грн./л до 48,79 грн./л, на 12,2 % з 42,50 грн./л до 47,69 грн./л та на 8% з 22,49 грн./л до 23,49 грн./л.
Разом з тим, для упередження порушень державної дисципліни цін нагадуємо, що з 01.07.2023 постановою Кабінету Міністрів України від 19.06.2023 №650 запроваджено державне регулювання цін на продовольчі товари вітчизняного виробництва, а саме:
хліб житньо-пшеничний, батон, борошно пшеничне (вищий сорт), молоко пастеризоване жирністю 2,5% (у плівці), олію соняшникову рафіновану, яйця курячі категорії С1, птицю (тушки курячі, четвертини тушки курячої), шляхом встановлення граничного рівня торговельної надбавки (націнки) в розмірі не більше як 10 відсотків.