З метою дотримання вимог санітарного законодавства під час організації харчування, відповідно до Постанови Кабінету Міністрів України від 24.03.2021 № 305 «Про затвердження норм та Порядку організації харчування в закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку», фахівці Львівського міського управління спільно з представниками Департаменту освіти та культури Львівської міської ради провели комісійні обстеження закладів дошкільної освіти Львівської міської територіальної громади.
Мета обстежень – оцінити стан організації харчування, а також заходи із профілактики гострих кишкових інфекцій та харчових отруєнь в організованих колективах.
Під час перевірок особливу увагу приділяли:
- дотриманню санітарно-гігієнічного режиму на харчоблоках;
- правильності приймання, зберігання та обробки сировини;
- умовам зберігання сирої та готової продукції;
- дотриманню температурних режимів під час зберігання та приготування страв;
- дотриманню правил особистої гігієни персоналом.
Окремо було вивчено процес приготування страв відповідно до затверджених технологічних карт, ведення меню-розкладів та іншої документації, що регламентує контроль за організацією харчування.
Комісійні обстеження охопили 18 закладів дошкільної освіти. У п’яти з них виявлено порушення, зокрема у ЗДО №153, №132, №94, №69 та №45 зафіксована відсутність резервного водопостачання.
У ході перевірок встановлено, що в окремих випадках відсутній належний контроль з боку керівництва закладів за організацією харчування, зокрема щодо умов і строків зберігання харчових продуктів, дотримання норм харчування та реалізації продуктів.
Відтак, протягом травня 2025 року виявлено невиконання норм споживання основних груп харчових продуктів (овочі, фрукти, м’ясо птиці) на сніданок, обід або вечерю при п’ятиденному режимі перебування, що передбачені додатком №1 до Постанови КМУ від 24.03.2021 № 305. Також зафіксовано факти використання харчових продуктів без відповідного маркування виробника (хліб, соління, заморожені фрукти). У низці випадків не дотримувалися встановлені виробником умови та строки зберігання продуктів, зокрема: замість охолодженого м’яса використовувалося заморожене, порушувалися температурні режими при зберіганні вершкового масла.
Серед обстежених закладів:
22% харчоблоків потребують капітального ремонту;
55% — оновлення технологічного обладнання.
Проведена робота дозволила виявити невідповідність частини приміщень і обладнання харчоблоків сучасним вимогам здорового харчування, а також визначити пріоритети для забезпечення якісного та безпечного харчування в закладах дошкільної освіти.