Минулого тижня спеціалісти Червоноградського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби у Львівській області взяли участь у нараді, яка відбулася в Червоноградській районній адміністрації із керівниками відділів освіти територіальних громад району (ОТГ) та керівниками загальноосвітніх навчальних закладів щодо організації безпечного та якісного навчального процесу дітей у закладах загальної середньої освіти згідно вимог чинного законодавства, а саме:
- впровадження постійно діючих процедур, заснованих на принципах системи аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках (НАССР);
- посилення контролю за організацією харчування у закладах освіти, зокрема забезпечення учнів достатньою кількістю якісних харчових продуктів та чистої питної води, додержанням вимог санітарно-гігієнічних правил і норм;
- недопущення реалізації в приміщеннях та на території закладів освіти небезпечних харчових продуктів;
- визначення переліку харчових продуктів, не рекомендованих для реалізації у закладах освіти;
- дотримання умов та заходів використання виробничих та складських приміщень, обладнання та інвентарю; умов та заходів транспортування харчових продуктів до потужностей з виробництва та обігу харчових продуктів; умов та заходів щодо поводження з харчовими відходами; умов та заходів щодо постачання, виробництва та зберігання харчових продуктів;
- дотримання санітарно – гігієнічних вимог до особистої гігієни персоналу закладу, який працює в зоні поводження із харчовими продуктами, в тому числі проходження обов’язкових медичних оглядів;
- дотримання порядку миття столового та кухонного посуду, чашок (стаканів), столових приборів, зворотної тари в ручний спосіб, їх сушіння і зберігання;
- дотримання вимог маркування обладнання та інвентарю.
Обговорено та доведено начальником Червоноградського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби у Львівській області до відома керівникам закладів освіти перелік нормативно правових документів, згідно яких здійснюється планування та організація харчування в навчальних закладах, а саме:
– Закон України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів» від 23 грудня 1997 року №771/97-ВР;
– Указ Президента України «Про невідкладні заходи щодо покращення здоров’я дітей» від 7 грудня 2019 року №894;
– Розпорядження Кабінету Міністрів України «Про затвердження плану заходів з реформування системи шкільного харчування» від 5 серпня 2020 року №1008-р;
– Наказ Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства «Про затвердження Гігієнічних вимог до виробництва та обігу харчових продуктів на потужностях, розташованих у закладах загальної середньої освіти» від 03.12.2020 року №2532;
– Розпорядження Кабінету Міністрів України «Про схвалення Стратегії реформування системи шкільного харчування на період до 2027 року та затвердження операційного плану заходів з її реалізації у 2023-2024 роках» від 27 жовтня 2023 року №990-р.
Особлива увага була приділена організації харчування учнів відповідно до вимог постанови КМУ №305 від 24 березня 2021 року «Про затвердження норм та Порядку організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку» та вимогам щодо розроблення чотирьох тижневого меню на весняний період 2024 року.
Не менш важливим аспектом на нараді було обговорення питання стосовно запобігання виникнення надзвичайних ситуацій, пов’язаних із небезпечними інфекційними захворюваннями та масовими неінфекційними захворюваннями (отруєннями).
Нарада пройшла конструктивно, керівники закладів освіти прийняли активну участь в обговорені вищезазначених питань.